Poradnictwo dietetyczne dla osoby z wysoką nadwagą

Witam Potrzebuje pomocy mam 170 cm i aż 113 kg wagi może któryś z dietetyków zlituje się nad grubasem i ułoży mi jakiś tygodniowy jadłospis z wagą produktów i kaloriami co mam jesc i ile od poniedz do niedzieli dlaczego nie ide do dietetyka ? ponieważ jestem bezrobotny nie stać mnie na wizyty ale jestem zdeterminowany by przejść na diete która nie przekracza 1100 kalorii błagam pomóżcie sam nie dam rady ,za pomoc mogę zrobić wszystko z góry dziekuje
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Witam Pana,

Niestety żaden z dietetyków nie ułoży Panu konkretnej diety ponieważ podaje Pan zbyt mało informacji na swój temat. Przygotowanie diety wymaga zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. Dietetyk musi się zorientować jaki jest Pana styl życia, zapotrzebowanie energetyczne, preferencje smakowe, stan zdrowia itp. Dopiero po uzyskaniu odpowiednich danych można ułożyć indywidualną dietę. Z pewnością jednak nie byłaby to dieta na 1100kcal!!!Stosując tak niskokaloryczne diety zwolni Pan swoją przemianę materii. Może Pan przez pierwszy okres czasu stracić na wadze jednak po pewnym czasie kilogramy wrócą i to bardzo możliwe że z nawiązką (efekt jo-jo). Osłabi Pan również i wygłodzi swój organizm co może nieść za sobą inne negatywne skutki. Proszę nie eksperymentować tylko zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczną.
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pana dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez tych danych ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty