Pytania do specjalistów
Pomoc W tym miejscu publikowane będą pytania wraz z odpowiedziami lekarzy i specjalistów.
X

Na Twoje pytanie czekają setki specjalistów!

Pytanie zadane:

Powiększona wątroba u dziecka

Witam! Mój syn ma niespełna 3 lata, zrobiliśmy mu profilaktycznie badania krwi, z badań wynika CRP 14.6 mg/L (norma 0.0-5.0), WBC 7.73 (norma 6.00-17.50) RBC 4.4 (norma 4.5-5.8) HGB 10.9 (norma 11.5-15.5) hct 33% 9norma 38-54) MCV 76 fl 9norma 81-96) mch 25 9norma 27-31) plt 424 (norma155-366) mpv 5.3 (norma 6.9-10.6) rozmaz automatyczny mono 5.8% (norma 4.4-12.7) baso 0.12 9norma 0.00-0.08) lymph 3.58 norma 1.09-2.99 żelazo 30 (norma 59-158) P odczas badania Pan dr wyczuł u niego powiększoną wątrobę. Byliśmy na prześwietleniu i wynik jest następujący: wątroba o prawidłowej echostrukturze bez zmian, dolny brzeg prawego płata w linii środkowo-obojczykowej wystaje spod łuku żebrowego około 4 cm, pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów pżw, trzustka i śledziona w normie. Obie nerki prawidłowo położone o prawidłowej echostrukturze i wielkości przestrzeń wokół dużych naczyń wolna, pęcherz moczowy gładkościenny, nie widać pogrubienia ścian jelitowych i płynu, w jamie brzusznej liczne drobne węzły chłonne krezkowe w śródbrzuszu owalne oddzielne do 10 mm. Próby wątrobowe ALAT 18 (norma 5-41) aspat 36 (NORMA 2-59). Dziecko nie przejawia żadnej choroby, jest wesołe, chociaż zauważyłam, iż bardziej senne. Ma bardzo podkrążone oczy. Oddaliśmy kał do badań na Lamblie, pasożyty oraz posiew, jednak czekamy na wyniki podczas oddawania jednego z kału, kolor wzbudził mój niepokój, ponieważ był bardzo zielony, podchodzący pod kolor srebrny bez krwi ani śluzu, konsystencja bardzo tłusta i zbita. Robiliśmy również badanie w kierunku mononukleozy, wynik okazał się negatywny. Cały czas przechodzi infekcje, tzn. ma katar rano lejący, popołudniu zielony. Kaszle, jednakże podczas badania nie stwierdzono żadnych zmian ani szmerów w oskrzelach. Podaję mu witaminę C, Eurespal 3 razy dziennie po 6 ml oraz witaminy na odporność w syropie. Pani dr odstawiła mi jak na razie całkiem żelazo, twierdząc iż być może ma robaki lub pasożyty i nie jest wskazane do momentu wyniku kału. Nie skarży się na żaden ból brzucha, tak jak wspominałam, nie widać po dziecku żadnej choroby, jedynie podkrążone oczy. Nadmienię iż na przełomie kwietnia przechodził ospę wietrzną, dość silną. Po całkowitym wyzdrowieniu nie miał żadnych objawów choroby bez kataru i infekcji, pojawiła sie ona dopiero 2 tyg. temu i do dziś się utrzymuje. Zaczyna mnie to martwić, więc proszę państwa o poradę z waszej strony, co mogłabym zrobić i ewentualnie gdzie się udać, aby mi ktoś pomógł. Proszę napisać czy nie jest to początkiem białaczki. Pytam, gdyż usłyszałam rownież prawdopodobną diagnozę.

Odpowiedź udzielona:

Witam serdecznie! U zdrowego dziecka, niemającego objawów klinicznych, zdarza się, że wątroba wystaje spod łuku żebrowego, zazwyczaj jednak do 1-2 cm i może nie wiązać się to z patologią. Uważam jednak, że w sytuacji kiedy powiększenie wątroby wynosi więcej, a dodatkowo stwierdzane jest powiększenie węzłów chłonnych w jamie brzusznej oraz podwyższone CRP wskazana jest szersza diagnostyka. Takie objawy mogą wskazywać na podłoże infekcyjne. Pod uwagę trzeba brać zakażenia bakteryjne, pasożytnicze, wirusowe lub grzybicze. Najbardziej prawdopodobne wydaje się przede wszystkim zakażenie pasożytnicze. Oprócz standardowego badania kału w kierunku pasożytów warto wykonać badania immunoserologiczne krwi (przeciwciała w klasie IgM i IgG - przede wszystkim glista ludzka, toksokaroza, toksoplazmoza, lamblia). W razie konieczności poszerzenia diagnostyki, najlepiej jest przeprowadzić badania w warunkach szpitalnych na oddziale pediatrycznym. Pozdrawiam serdecznie

Podziękuj 3

Podobne pytania