Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani!
Pierwsza liczba mówi o średnicy bąbla, druga o średnicy nacieku zapalnego.
Histamina jest tzw. kontrolą dodatnią- wynik zawsze wyjdzie dodatni, pokazuje jak "silnie" pani organizm reaguje na alergeny.
Kontrola jest to iniekcja soli fizjologicznej
Pozostałe testy to roztocza i sierść psa. Z wynikami proszę udać się do Pani lekarza alergologa.
z poważaniem
Michał Kurek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Prośba o interpretację testu alergologicznego – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- W jaki sposób odczytać wynik testu alergologicznego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wyniki testów alergicznych dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Interpretacja wyników testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki testów alergologicznych – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wynik punktowego testu skórnego 27-letniej osoby do analizy – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy mój syn może mieć kota? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwe, że dostałam alergii na własnego psa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Katar w godzinach porannych a alergia – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz