Produkty spożywcze w diecie 93-latki w celu wyeliminowania anemii

Dzień dobry!Czytałam artykuł "Anemia a choroby...".Opiekuję się 93 letnią babcią.Jej przypadek jest dokładnie opisany obok.Pęknięty wrzód,silne krwawienie,skrajna anemia...Jakoś z tego wyszła.W szpitalu hemoglobina wynosiła 7,teraz 9.Leki osłonowe stosuje (controloc 40),zastrzyki w brzuch też (clexane).PYTANIE: 1)Jakie produkty spożywcze wprowadzić aby pozbyć się anemii? 2)uwielbia pieczywo chrupkie z błonnikiem oraz wafle ryżowe.To jedyne pieczywo,które spożywa.Czy może to jeść? Dziękuję
KOBIETA, 93 LAT ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Produkty poprawiające wyniki pacjentów anemicznych to produkty zawierające dużo łatwo przyswajalnego żelaza - przede wszystkim wątróbka i mięso. Należy je spożywać najlepiej z warzywami bogatymi w witaminę C (np. kapusta, kapusta kiszona, papryka), gdyż wpływa ona korzystnie na przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego. Pieczywo chrupkie jest dopuszczalne, proszę zadbać jednak o to aby spożywała więcej wafli ryżowych niż pieczywa chrupkiego (zbyt duża ilość błonnika utrudnia wchłanianie żelaza, mniejsze ilości poprawiają przyswajanie). Proszę także zadbać o dostarczenie witamin z grupy B, gdyż są one deficytowe u większości osób starszych, co też prowadzi do anemii. Polecam tu stosowanie suplementu diety, gdyż osoby starsze mają na tyle obniżone wchłanianie jelitowe tych składników, że trzeba podać duże dawki aby wywołać efekt.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty