Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Produkty poprawiające wyniki pacjentów anemicznych to produkty zawierające dużo łatwo przyswajalnego żelaza - przede wszystkim wątróbka i mięso. Należy je spożywać najlepiej z warzywami bogatymi w witaminę C (np. kapusta, kapusta kiszona, papryka), gdyż wpływa ona korzystnie na przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego. Pieczywo chrupkie jest dopuszczalne, proszę zadbać jednak o to aby spożywała więcej wafli ryżowych niż pieczywa chrupkiego (zbyt duża ilość błonnika utrudnia wchłanianie żelaza, mniejsze ilości poprawiają przyswajanie). Proszę także zadbać o dostarczenie witamin z grupy B, gdyż są one deficytowe u większości osób starszych, co też prowadzi do anemii. Polecam tu stosowanie suplementu diety, gdyż osoby starsze mają na tyle obniżone wchłanianie jelitowe tych składników, że trzeba podać duże dawki aby wywołać efekt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Anemia w ciąży - przyczyny, objawy, diagnostyka, profilaktyka, leczenie
Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem - do
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan