Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
Witam
Osoby, które nie spożywają ryb powinny pamiętać aby wzbogacić dietę m.in.w jod, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jeśli dotychczas ryba była głównym źródłem białka także w białko. Polecam lekturę mojej najnowszej książki pt Dieta która żywi i leczy, gdzie znajduje się dokładny opis czym zastępować ryby oraz gdzie znaleźć brakujące składniki oraz wiele cennych, praktycznych wskazówek dietetycznych. Książkę można nabyć pod adresem: www.dieta.eko.org.pl
Witam. Ryby morskie, zwłaszcza tłuste (np. łosoś) są bardzo dobrym źródłem białka i kwasów omega-3. Jeśli spożywa się ich mało może warto rozważyć suplementację omega-3?
Witam.Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka. Zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu. Bogate są również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. A i D oraz witaminy z grupy B.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Ile trzeba jeść ryb w skali tygodnia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie tranu i oleju z dorsza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz