Ślinienie się i stosowanie leków na refluks u dziecka

Witam, podaję dziecku (wieku 3,5 roku) leki od refluksu od 3tygodni, losec 20mg(2x1/2 -2 tygodnie podawałam, a od tygodnia 1x1/2) oraz gasprid 5mg + gealicid 3 lub 2 tabletki bo wcześniej mocno dziecko kaszlało ( teraz już mniej w nocy głównie. Genralnie się uspokoił kaszel, ale doszło coraz większe ślinienie się dziecka. Nie wiem więc czy choroba się leczy. Jak wyeliminować te ślinienie? Dziecko też jest alergiczne, wiec ma włączone leki od alergii. Proszę o odpow. na temat refluksu, ślinienia
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Jak wiązać chustę?

Umiejętnie zawiązana chusta to świetny sposób na noszenie niemowlaka. Wiele mam ceni sobie to rozwiązanie. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jak wiązać chustę.

Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski

Szanowna Pani - ślinienie może wynikać z nie do końca opanowanym refluksem. Proszę udać się do lekarza prowadzącego.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt internetowy: ZnanayLekarz.pl – Tam znajdzie Pani / Pan wszystkie informacje kontaktowe.
Pozdrawiam, Dr n. med. Wojciech Kawiorski, Specjalista Chirurg Ogólny, Chirurg Gastroenterologiczny, Chirurg Onkologiczny, Gastrolog, Proktolog

Witam,
Trudno jest mi się odnieść do samego leczenia farmakologicznego, na pewno ślinienie się malca jest objawem refluksu, natomiast w swojej praktyce często spotykam się z tym schorzeniem u pacjentów. W przypadku refluksu dobre efekty daje zastosowanie diety z ograniczeniem produktów wzmagających wydzielanie kwasu żółądkowego. Dziecko nie powinno kłaść się od razu po posiłku, spać na wyższej poduszce. Posiłki powinno spożywać 4-5 razy dziennie o stałych porach, niewielkie objętościowo. Najlepiej, żeby ostatni posiłek był spożyty 2 godziny przed snem.
Potrawy nie powinny być ani gorące ani zimne. W diecie łatwo strawnej ogranicza się spożycie produktów i potraw tłustych, produktów wzdymających, zawierających dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych.
Należy zwracać uwagę na indywidualną tolerancję produktów i potraw.
Ilość błonnika pokarmowego w diecie łatwo strawnej powinna wynosić około 25 g dziennie. Aby uczynić go mniej drażniącym można:
• Wybierać młode i delikatne warzywa
• Wybierać dojrzałe owoce
• Usuwanie skórki z warzyw i owoców
• Gotowanie
• Wykorzystanie przecierów i soków zamiast całych niektórych warzyw i owoców

Dozwolone techniki obróbki cieplnej to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej, w pergaminie, w rękawie foliowym.Absolutnie zabronione jest picie alkoholu i palenie papierosów, ograniczamy również spożycie soli.Produkty zalecane-pieczywo jasne, sucharki, drobne kasze, ryż, drobne makarony,mleko słodkie, mleko zsiadłe, kefir, jogurt, białe sery, serek homogenizowany,jajka gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaja sadzone, omlety, wołowina, cielęcina, kurczak, dorsz, morszczuk, miruna, sola, łosoś jeżeli jest tolerowany,Masło, margaryny miękkie, słodka śmietanka, oleje roślinne, herbata, kawa, mleko, soki warzywne, marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory bez skórki, dojrzałe owoce,miód, dżemy, kompoty, galaretki,sok z cytryny, koperek, kminek, majeranek, tymianek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, goździki, cynamon.Produkty zabronione-pieczywo razowe żytnie, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu fromage, grube kasze, grube makarony, jaja gotowane na twardo i smażone,baranina, wieprzowina, kaczka, gęś, wędliny tłuste, pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, mięso peklowane, konserwy mięsne, śmietana, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde,wszystkie warzywa kapustne, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa smażone, konserwowane octem,gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, chałwa, czekolada, kakao, orzechy,ocet, musztarda, pieprz, kostki rosołowe.
Pozdrawiam,
Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty