Spleśniały chleb
Czy zjedzenie zapleśniałego chleba może spowodować grzybicę? Jestem ciekawa, bo czasami zdarza mi się złapać taki lekko stary chleb.
Grzybica to powszechna choroba. Atakuje różne części ciała. Jak można jej zapobiec? Na ten temat wypowiada się ekspert - lek. medycyny estetycznej Agnieszka Bańka-Wrona.
Nie. Grzyb z zapleśniałego chleba zostanie zabity przez sok żołądkowy, jednak i tak spożywanie takich „frykasów” nie jest dobrym pomysłem. Grzyby produkują aflatoksyny – substancje szkodliwe dla organizmu człowieka, prawdopodobnie rakotwórcze. Lepiej nie ryzykować i wyrzucić cały zapleśniały chleb.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Aflatoksyny to rodzaj mykotoksyn, wytwarzanych prz
Grzybica fałdów skórnych, zwana wyprzeniami drożdż
Grzybice, czyli mikozy, to grupa chorób wywołanych