Badania krwi - potas

Potas jest głównym elektrolitem wnętrza komórkowego w ludzkim organizmie. Jego największe stężenie znajduje się w mięśniach szkieletowych i jest niezbędnym składnikiem do utrzymywania stałych warunków wewnątrz organizmu.

Witam,

Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że żelazo występuje w dwóch formach: hemowe i niehemowe.
Żelazo hemowe wchłania się bardzo dobrze. Jego główne źródło to czerwone mięso, podroby (wątroba, nerki, serce).
Żelazo niehemowe występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Jest przyswajalne w mniejszym stopniu, ale można poprawić to dodając do takich produktów witaminę C, np. jeśli je Pani kanapkę z masłem orzechowym warto popić ją sokiem pomarańczowym. Lub do produktów zbożowych dodawać surówkę z kapusty.
Można również stosować żelazne naczynia do gotowania mogą zwiększyć zawartość żelaza w żywności (zależy to od czasu gotowania i kwasowości potraw).

Problem z niedoborem żelaza może pojawić się na kilku etapach:
1. Nieprawidłowej podaży z diety - oznacza że za mało żelaza dostarcza Pani z pokarmem.
2. Złego wchłaniania - np. w celiakii ale także nadmiar cynku w diecie
3. Nadmiernych strat z organizmu - bardzo obfite okresy lub wysiłek fizyczny.

Jeśli mimo podwyższonej ilości żelaza w diecie wyniki się nie zmieniają należy umówić się na konsultację z lekarzem i poszukać przyczyny takiego stanu.

Pozdrawiam,
A. Erdmann

0

Dzień dobry!

Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Na początku warto wybrać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyn niedoboru żelaza.

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Po porady żywieniowe odsyłam na stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty