Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Witam,
Raczej starałabym zamienić się chleb orkiszowy na chleb żytni razowy. Jednak chleb orkiszowy to chleb produkowany z pszenicy, którą w diecie cukrzyka należy eliminować.
Wszystko zależy od stanu zdrowia i tego jak duże są wahania cukru, jeśli dieta ogólnie jest w miarę wyregulowana, to na pewno 1,2 kromki pieczywa orkiszowego nie będą szkodziły, natomiast jeśli wahania cukru są duże, to radziłabym wprowadzić pieczywo żytnie razowe.
Pieczywo dla osób chorych na cukrzyce powinno być ciemne, pełnoziarniste, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jeśli jest to orkisz plus inne dodatki, ciemna mąka to raz na jakiś czas w niedużej ilości nie powinno zaszkodzić, chyba,ze jest z dodatkiem miodu lub dżemu:)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukrzyk może jeść chleb graham? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy jedzenie chleba razowego wpływa niekorzystnie na wchłanianie tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska