Spożywanie karczochów a problemy z cukrem

Witam!!! Pilnie potrzebuję informacji na temat karczochów. Czy te warzywa dobrze wpływają na problemy z cukrem, czy w jakimś stopniu mogą normować poziom cukru i jak często można je konsumować ? Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Witam, karczoch zawiera węglowodan zwany inuliną i jako taki jak najbardziej może być spożywany przez cukrzyków, Karczoch ceniony jest głownie ze względu na właściwości obniżania poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, zatem skazany np. w profilaktyce miażdżycy. Jak każdy produkt spożywczy powinien być spożywany w racjonalnych ilościach, czyli nie musi być codziennie, bo wówczas zuboży Pani swoją dietę nie mając po prostu miejsca na inne produkty. Jeżeli ma Pani problem z cukrem, to proponowałabym zainteresować się raczej morwą białą. Można dostać same liście do zaparzania, herbatki z dodatkiem cynamonu czy kapsułki

0

Witam serdecznie,

Karczochy są bardzo cennym produktem naszej diety. Zawierają wiele witamin i minerałów oraz są niskokaloryczne(47kcal/100g), więc może je Pani spożywać do woli:) Znakomicie też wpływają na stabilizację poziomu cukru we krwi, ze względu na zawartość inuliny. Z kolei zawarty w karczochach kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0

witam, nie znam działanie karczochów jako warzyw które mogłyby w jakikolwiek sposb rozregulowac poziom cukru we krwi, czy jakos ekstra pomagaja aby go wyrównać w porównaniu do innych warzyw a tylko marchew, burak gotownay, dynia, kakurydza, groszek moga podniesc poziom cukru to karczochy ze wzgledu na to ze zawieraja sporo błonnika raczej bede miały tendencje do obnizania poziomu cukru jak wiekszosc warzyw.

0

Witam, karczochy zawierają inulinę, która pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz kwas chlorogenowy, który zwiększa tolerancję glukozy oraz wpływa na obniżenie wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego. Karczochy mogą więc być polecane dla osób z cukrzycą. Jednak nie należy zapominać racjonalnej diecie i karczochy stosować jako jeden z jej elementów.Warto włączyć je do codziennej diety.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Karczochy warto włączyć do codziennej diety ze względu na zawartość inuliny, nie ma ograniczeń co do ich stosowania, ale należy pamiętać o pozostałych 4 porcjach owoców i warzyw.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty