Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam serdecznie,
szpinak (podobnie jak szczaw, figi oraz rabarbar) zawiera dużą ilość substancji antyodżywczej- kwasu szczawiowego, który blokuje wchłanianie składników mineralnych- głównie wapnia i żelaza. W przypadku chorych na kamicę nerkową trzeba ten produkt bardzo ograniczyć lub wyeliminować z diety, natomiast jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych dobrze jest jeść szpinak, ale- jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych- warto zachować umiar.
Witam,
szpinak to wspaniała bomba witaminowa, jednak ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego może ograniczać wchłanianie wapnia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach? – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- Konsekwencje nadmiaru szpinaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Lubię szpinak - będę musiał zrezygnować? :( – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to prawda, że osoby z kamicą nie mogą jeść szpinaku? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Spożywanie szpinaku przez osobę z kłębuszkowym zapaleniem nerek – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Co należy jeść przy kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr Marianna Hall