Usunięcie pęcherzyka żółciowego a powrót do pracy fizycznej

Panie doktorze 6 tygodni temu miałem zabieg usunięcia woreczka żółciowego metodą tradycyjną.Po jakim czasie mogę powrócić do pracy fizycznej.Zaznaczę że pracuję jako ślusarz na wysokości do 3 m w pozycji kucki.Dosyć często muszę podnosić dosyć ciężkie elementy przekraczające czasem 25-30 kg.
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

Leczenie niedokrwienia kończyn dolnych

Niedokrwienie kończyn dolnych to problem, z którym często spotykają się chirurdzy naczyniowi. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jakie są sposoby leczenia tej dolegliwości.

Przemysław Zarzeczny
74 poziom zaufania

Szanowny Panie!
Pełny powrót do aktywności zawodowej jest uzależniony od techniki, którą przeprowadzony był zabieg. Jeżeli cholecystektomię przeprowadzono metodą laparoskopową, pełny powrót d pracy fizycznej możliwy jest po 4 – 5 tygodniach. Jeżeli zabieg wykonano klasycznie, pełne obciążenie mięśni wskazane jest po 2-3 miesiącach.
Warto również zwrócić uwagę na dietę: Źródłem tłuszczy w diecie powinny być nienasycone tłuszcze (dodatek oleju rzepakowego, siemienia lnianego, z ryb poleca się dorsza, mintaja, halibuta, morszczuka, flądrę, okonia), których organizm nie wytwarza samodzielnie.
Należy unikać słodyczy oraz tzw. cukru dodanego w posiłkach, zwiększy to (podobnie jak w przypadku nienasyconych tłuszczy) ilość lecytyny - składnika żółci, a w konsekwencji zwiększy rozpuszczanie cholesterolu w niej.
W jadłospisie należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość błonnika. Wspomaga on funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zapobiega tworzeniu złogów żółciowych. Źródłem błonnika są naturalnie warzywa i owoce oraz produkty zbożowe ze szczególnym uwzględnieniem otrębów, zarodków które można dodać zarówno do zdrowych deserów jak i dań wytrawnych.
W przypadku kamicy bezobjawowej nie trzeba przechodzić na restrykcje żywieniowe. 2-3 razy dziennie należy jeść świeże sałatki warzywne, owocowe (ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego) z dodatkiem otrębów czy zarodków (źródło błonnika nierozpuszczalnego). Ważne jest, by błonnik do diety wprowadzać stopniowo.
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, unikać należy szpinaku, rabarbaru i szczawiu.
Nie zaleca się stosowania ostrych przypraw, indukują one wytwarzanie żółci i mogą spowodować dyskomfort. Podczas gotowania z powodzeniem można użyć cynamonu, wanilii do deserów aby zastąpić cukier. Koperek, majeranek czy sok z cytryny będą pomocne przy ograniczeniu soli, która nie służy nikomu.
Zaleca się gotowanie tradycyjne w wodzie lub na parze, wykluczając smażenie.
ZAPRASZAM NA WWW.DIETAPACJENTA.PL

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty