Wartości odżywcze kaszy pęczak

Witam,Bardzo lubię gotować i często wyręczam żonę w przygotowaniu obiadu, Chetnie eksperymentuje w kuchni i chciałbym  więcej posiłkow przygotowywać z różnych kasz, No ale kasza kaszy nie równa i dlatego chciałbym uzyskać trochę informacji o tych produktach. Które kasze szczególnie powinny znaleźć się w jadłospisie. Czy kasza pęczak jest zdrowsza od gryczanej i zwykłej jęczmiennej? Z czym najlepiej łączyć kasze aby posiłek był zdrowy, pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny. Będe bardzo wdzięczny za wszelkie informacje które pomogą mi sporządzać posiłki z kaszy dla całej rodziny. Z góry dziekuje za odpowiedź.           
MĘŻCZYZNA, 30 LAT ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Dzień dobry,
Kasze są bardzo zdrowym produktem spożywczym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Z wymienionych przez Panią kasz za najzdrowszą można uznać kaszę gryczaną, ze względu na najwyższą zawartość składników mineralnych i witamin w tym produkcie. Dodatkowo jest to produkt bezglutenowy na ogół lepiej tolerowany przez organizm niż produkty zawierające gluten. Na "drugim miejscu" ex aequo umieściłabym kaszę jaglaną i pęczak. Są bardzo polecanym składnikiem diety, jednak mają nieco mniej witamin i skł. mineralnych. Dodatkowo są produkowane ze zbóż glutenowych. Pozdrawiam, miłego dnia!

0

Witam serdecznie,

Kasza pęczak ze względu jest nieco mniej wartościowa od kaszy gryczanej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej -lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Kasza pęczak i zwykła jęczmienna należą do tej samej grupy kasz, więc ich wartości odżywcze sa porównywalne.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam,

z praktycznego punktu widzenie najważniejsze jest to, aby różne kasze pojawiały się regularnie w Pana jadłospisie. Czy to będzie pęczak czy kasz gryczana czy jęczmienna to jest to sprawa drugorzędna. Najważniejsze w diecie jest wybór zdrowych produktów (a kasze takimi są, z wyj. kaszy manny), a także duże ich urozmaicenie.

Pozdrawiam
Ewa Ceborska
www.food-diet.pl

0

Kasze to bardzo ważny element prawidłowej, zdrowej diety. Są źródłem energii, głównie w postaci złożonych węglowodanów. Oprócz tego dostarczają białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz cały szereg składników mineralnych. Kasze przede wszystkim różnią się pochodzeniem – na półkach sklepowych znajdziemy kasze z każdego praktycznie gatunku zboża. Ponadto kasze różnią się stopniem oczyszczenia (kasza może być pełnoziarnista jak i oczyszczona) oraz granulacją (od nierozdrobnionych ziaren zbóż jak pęczak czy kutia po przypominające grubą mąkę grysiki). Wartość odżywcza kaszy zależy przede wszystkim od stopnia oczyszczenia – im bardziej pełnoziarnista kasza tym więcej w niej witamin i minerałów oraz błonnika. Z kolei kasze oczyszczone mają w przeliczeniu na 100 g więcej węglowodanów i białka – w porównaniu z kaszami pełnoziarnistymi są też bardziej lekkostrawne, a więc bardziej pożądane w diecie osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym, małych dzieci czy osób starszych. Choć poszczególne kasze różnią się między sobą składem to należy podkreślić, że z perspektywy całej diety różnice te nie są znaczące. Nie można też powiedzieć, że któreś kasze są bardziej zdrowe czy wartościowe od innych. Każda jest wyjątkowa - od popularnej kaszy jęczmiennej czy jaglanej po bardziej egzotyczne kasze jak amarantus czy komosa ryżowa. Nie ma większego znaczenia którą kaszę wybierzemy na obiad w danym dniu. Warto natomiast zadbać o to aby w naszej kuchni gościły różne kasze pamiętając, że im większe urozmaicenie diety tym bardziej jest kompletna we wszystkie składniki odżywcze. Kasze można wykorzystać do przygotowania właściwie każdego typu dania – od pożywnego śniadania, przez dodatek do zupy czy jako element dania głównego po desery i ciasta bazujące na kaszy. W Internecie pełno jest przepisów na inspirujące dania, w tym na stronach internetowych poświęconych właśnie przepisom z kaszy. Wiele ciekawych propozycji można znaleźć także w książce „Qmam kasze” Mai Sobczak.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty