Ważę 75 kg przy wzroście 165 cm. Mam 14 lat

Proszę o pomoc. Mam 14 lat, ważę 75 kg przy wzroście 165cm. Podjadam często miedzy posiłkami, jadam fast foody i słodycze ; < Kiedyś byłam naprawdę szczupła.. Proszę o pomoc i rady;( chce schudnąć jak najwięcej.
14 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Witam,

W nawiązaniu do tego, co pojawiło się w Twoim opisie, mogę poradzić, iż powinnaś podjąć następujące kroki:
1. udać się z rodzicami do lekarza i zbadać przyczynę problemu z masą ciała  (czasem jest on wynikiem jakichś zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu)

2. skonsultować się z dietetykiem i w oparciu o prowadzony dzienniczek żywieniowy, określić jakie błędy popełniasz i ustalić, jak je wyeliminować (na pewno wspomniane przez Ciebie podjadanie między posiłkami nie sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała, fast-foody i słodycze mimo, iż są smaczne - niestety dostarczają wielu kcal)

3. wprowadzić zmiany w sposobie żywienia (zajrzyj na:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci

4. zwiększyć aktywność fizyczną (o ile nie ma ku temu przeciwwskazań, zapisać się na zajęcia pozalekcyjne typu SKS, lub uczęszczać z rodzicami na basen).

Odchudzanie nie może być podejmowane przez Ciebie na własną rękę, tym bardziej bez wiedzy rodziców.
Konsultuj z nimi wszystkie decyzje.

Pozdrawiam 

0

Witam,

Masa ciała Pani córki jest prawidłowa. Nie powinna się odchudzać. Jest w wieku dojrzewania, kiedy organizm szczególnie potrzebuje odpowiednią ilość składników odżywczych i energii dla dalszego rozwoju.

Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13.Zwiększ swoją aktywność fizyczną.

Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty