Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Najlepsze efekty poprawy stanu skóry osiągniemy, gdy oprócz kosmetyków zastosujemy odpowiednią dietę. Szczególnie ważne dla skóry są:

witamina A – głęboka odnowa. To witamina wzrostu. Dzięki niej skóra szybko się regeneruje. Witamina A zapobiega rogowaceniu i pogrubieniu naskórka spowodowanych np. wysuszeniem przez promienie słoneczne. Znajduje się w rybach, jajkach, żółtych, czerwonych i ciemnozielonych owocach i warzywach; 


beta-karoten – roślinna forma witaminy A. Jest niezbędna do budowy warstw nabłonkowych skóry, zapobiega też czopowaniu porów. Znajduje się w świeżych, zielonolistnych warzywach oraz żółtych i pomarańczowych owocach: w soku pomarańczowym, morelach, brzoskwini, a z warzyw – w marchwi, brokułach, papryce, brukselce, pomidorach, sałacie i szpinaku;

witamina B5 – dodaje skórze blasku i świeżego młodzieńczego wyglądu. To kwas pantotenowy, wpływający na przemianę materii. Witamina B5 przyspiesza regenerację skóry, uelastycznia ją i wygładza.
Źródłem witaminy są: sery, orzechy, jaja, ryby, pełnoziarniste pieczywo;

witamina C – uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, niezbędna w diecie osób ze skórą naczynkową. Pod nazwą „witamina C” kryje się kwas askorbinowy. Jest potrzebny do wytwarzania kolagenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Niedobór witaminy C powoduje szybsze starzenie się skóry. Znajduje się w cytrusach, brokułach, papryce, truskawkach, czarnej porzeczce;

– witamina E – znakomicie odżywia skórę, chroni przed promieniowaniem słonecznym. 
To witamina młodości. Odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry. Poprawia kondycję naczyń krwionośnych, które transportują z krwią substancje odżywcze. Jest antyutleniaczem – chroni inne witaminy przed rozpadem i zabezpiecza organizm przed wolnymi rodnikami. Jej niedobór powoduje szybsze starzenie się skóry.
Obecna w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, pełnych ziarnach zbóż;



witamina H – chroni przed powstawaniem zmarszczek. Zwana jest również biotyną, należy do witamin z grupy B wpływających na przemianę materii. Utrzymuje prawidłowy stan skóry – hamuje łojotok, normalizuje tłustą cerę. Badania szwedzkich naukowców udowodniły, że biotyna ma też silne działanie przeciwzmarszczkowe.
Znajduje się w drożdżach, soi, orzechach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, jogurcie;

– witamina K – chroni przed przebarwieniami. Podobnie jak witamina C, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych. Zapobiega powstawaniu wybroczyn (pajączków), poprawia też koloryt skóry. Źródłem jej są zielone części roślin. Jest wytwarzana też przez bakterie jelitowe żyjące w naszym organizmie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty