Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Fruktoza, to cukier owocowy. Jest tańszy w produkcji niż zwykły cukier, dlatego jest tak chętnie stosowany przez producentów żywności do słodzenia produktów. Jest prawie tak samo słodka jak cukier. Jest albo był jeszcze do niedawna polecany dla diabetyków jako ten cukier, który nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. I to jest prawda, nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, jednak fruktoza wchodzi w niepożądane cykle metaboliczne, które wręcz mogą napędzać rozwój cukrzycy. To tak najprościej.
Tkanka tłuszczowa wydziela hormon o nazwie leptyna, który informuje mózg, że jesteśmy syci. Fruktoza nie stymuluje wydzielania leptyny, co powoduje że dochodzi do zaburzenia działania leptyny. Gdy ośrodki sytości i głodu nie otrzymują prawidłowych informacji o tym, czy jesteśmy głodni, czy też nie, to jemy dużo więcej niż powinniśmy. A to już równia pochyła do nadwagi i otyłości.
Dzień dobry!
Proszę, że w odpowiedzi przytoczę tekst Pana T. Makowskiego. Pisze on, że syrop ten hamuje wytwarzanie leptyny, zwanej hormonem sytości. Nasza konsumpcja batonika lub ciasteczka z syropem glukozowo-fruktozowym nie kończy się więc na jednym, natychmiast mamy ochotę na następne, też zawierające tę substancję słodzącą... Jemy więc i tyjemy. Fruktoza przetwarzana jest bowiem w naszym organizmie na tłuszcz (po podaniu fruktozy podwyższa się poziom trójglicerydów we krwi), który gromadzi się wokół narządów wewnętrznych i jest szczególnie trudny do „zbicia”. Nadwaga i otyłość, to z kolei prosta droga do takich chorób, jak nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca. Syropowi przypisuje się również zachwianie w organizmie gospodarki magnezem, co może prowadzić do osteoporozy oraz zaburzania metabolizmu miedzi, ważnej w zapobieganiu anemii, łamliwości kości i choroby niedokrwiennej serca. Inni obarczają syrop przedwczesnym starzeniem organizmu oraz wywoływaniem wysokiego poziomu insuliny u kobiet, które zażywają środki antykoncepcyjne. Fruktoza zawarta w syropie może powodować również biegunki.
Pozdrawiam! Ania Kuczkin
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są właściwości syropu oligofruktozowego? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy syrop ryżowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr Iwona Mielcarek
- Żucie gumy a tycie – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy picie napojów tuczy? – odpowiada Milena Lubowicz
- Fruktoza w diecie niemowląt – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Kaloryczność posiłków a uczucie sytości – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Wybór odpowiedniej diety dla 20-letniej kobiety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
artykuły
Ukryty cukier. W tych produktach się go nie spodziewasz
W ostatnich latach problem otyłości jest bardziej
Naturalne sposoby, dzięki którym obniżysz poziom insuliny
Insulina jest bardzo ważnym hormonem produkowanym
Leptyna - charakterystyka, norma, wydzielanie
Leptyna jest to hormon wydzielany do krwi przez ad