Wpływ kwasu foliowego na organizm

czy warto suplementować kwas foliowy? Na co on ma wplyw?
ponad rok temu

Jak ustrzec się przed infekcją?

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Reguluje on rozwój i różnicowanie się komórek, współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek (wraz z wit.B12) i wspomaga procesy krwiotwórcze. Obserwuje się także jego korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego.
Zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi ok 400 ug. Najlepiej dostarczać go wraz z codziennym jadłospisem.Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: warzywa liściaste, sałata, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka.
Wskazaniem do suplementacji pod kontrolą lekarza jest okres planowania ciąży oraz ciąża.

0

Dzień dobry,

Foliany są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowości. Znaczne straty tej witaminy (nawet 50-90% zawartości wyjściowej) występują w czasie przetwarzania i gotowania żywności, zwłaszcza w dużej ilości wody. Źródła kwasu foliowego, to m.in. ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste oraz wątróbka. Kwas foliowy współtworzy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie kwasów nukleinowych oraz dojrzewaniu krwinek czerwonych. , Niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej płodu.


Po więcej wskazówek żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty