Dieta śródziemnomorska
Witam
W przypadku zaparć należy ograniczyć produkty obniżające perystaltykę jelit. Należą do nich: mąka ziemniaczana, żelatyna, napoje garbnikowe (z suszonych czarnych jagód), warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny - pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ) - pektyny mają zdolność absorbowania wody, ryż - kleiki. Niewskazane są warzywa wzdymające, strączkowe, kapustne cebulowe – mogą nasilać objawy
Należy natomiast uwzględnić pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit: produkty wysokoresztkowe - bogate w błonnik nierozpuszczalny (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami ), pokarmy zawierające cukry , które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach (tylko w ograniczonych ilościach!): *fruktozę - występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym) *laktozę - (występuje w mleku słodkim), kwaśne owoce i warzywa (bogate w kwasy organiczne).
Regulująco na wydalanie stolca może wpływać szklanka wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny wypijana na czczo.
W przypadku zaparcia, które jest chyba jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości, najskuteczniejszym lekarstwem jest bez wątpienia dieta.Produkty mogące zapobiec jak i pomóc przy zaparciach to: nieprzetworzone otręby najlepiej pszenne albo ryżowe, płatki, kasze i inne produkty z grubego przemiału, warzywa korzeniowe (m.in.marchew, ziemniak), liściaste (np.szpinak), rośliny strączkowe (tj. groch, fasola), owoce świeże (jagody, jabłka, pomarańcze) i suszone (śliwki, figi, daktyle). Przy zaparciach obok spożywania odpowiednich pokarmów równie ważne jest wypijanie dużej ilości płynów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Nasilone zaparcia u 75-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Gazy i zaparcia na diecie zbilansowanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zaparcia po odstawieniu mięsa i tłuszczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przewlekłe zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha u 41-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Zaparcia w ciąży - przyczyny, dieta
Ciąża to piękny okres w życiu każdej kobiety, wzru
Produkty, po których błyskwicznie rośnie brzuch
Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo w