Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta , 56 lat

Witam! Jestem po odczytach internautów dot. cieśni nadgarstka. Mam wyniki EMG i orzeczenie brzmi: Uszkodzenie włókien czuciowych nerwu pośrodkowego prawego na odcinku nadgarstek - III palec odpowiadające zespołowi cieśni nadgarstka o niewielkim stopniu zaawansowania, co zostało potwierdzone dodatkowym testem opartym na metodzie porównawczej. Przewodzenie w nerwie łokciowym prawym w normie. Po konsultacji z lekarzem, propozycją jest operacja. Rehabilitacja mało jest skuteczna. Chociaż mam zamówioną wizytę do rehabilitanta, sama nie wiem po co? Mam 56 lat, w wieku 36 lat miałam wylew podpajęczynkowy lewej półkuli mózgowej jak usuniętego tętniaka z tej półkuli. Jestem nadciśnieniowcem od 16 roku życia. Obecnie mam inne choroby: nadżerki żołądka, refluks gardła, atopowe zapalenie skóry a co najsilniejsze miażdżycę tętnic dolnych. Jestem po operacji prawej nogi - pomost udowo-biodrowy, a lewa noga była operowana, ale coś się nie udało. Zamiast stenda założono mi łatę, gdyż tętnica udowa była o wiele więcej niedrożna niż wg USG. Za późny termin operacji. W lutym br. znów w szpitalu na lewą nogę, ale niestety arteriografia nieudana.Tętnice pachwinowe są niedrożne a podpachowe - nie można się było dostać. W powyższej sytuacji jaką mogę uzyskać poradę? Czy operować dłoń czy nie? Rodzina i znajomi mają podzielone zdania. Mam kłopot. Ja jestem za operacją tylko, co później, co z pracą? Dziękuję za poradę. Łączę pozdrowienia!

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Tomasz Stawski 82
Lek. Tomasz Stawski Chirurg, Jaworzno 82 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Raczej w takim przypadku zalecałbym zabieg. W miarę upływu czasu zespół cieśni nadgarstka będzie się pogłębiał i jeszcze bardziej niszczył nerw pośrodkowy, co na pewno doprowadzi do niesprawności ręki. To może całkowicie utrudnić Pani pracę. W takim przypadku radziłbym jednak zdecydować się na zabieg. Zabieg taki jest wykonywany z reguły w znieczuleniu miejscowym (Pani schorzenia i przeszłość kliniczna nie są przeciwwskazaniem), czyli jest w pełni bezpieczny dla organizmu. Powikłania to rzadkość, a zabieg w sprawnych rękach chirurga z doświadczeniem przynosi poprawę i to często dożywotnią.

Podobne pytania