Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta , 39 lat

W 2008 r. miałam robione USG piersi. Wynik - piersi o budowie mastopatycznej. W listopadzie 2009 r. wynik - w obu piersiach torbiele o wielkości 4-6 mm. Na prawej piersi guz lity FA(?) o wielkości ok. 6 mm, oraz na godz.9 zmiana hypoechogeniczna o wielkości ok. 5 mm. Mamografii nie robiłam, ponieważ lekarz powiedział, że mam zmiany mastopatyczne i nic to nie da, napisał tylko BIRADS-3, i dał skierowanie na BACC zmiany. Czy możliwe jest, że w przeciągu roku mogło dojść do nowotworu złośliwego? Mam 39 lat.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Agnieszka Barchnicka 76
Agnieszka Barchnicka Internista, Chorzów Chorzów II 76 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Witam serdecznie!

Skala Birads służy do standaryzacji opisów badań diagnostycznych piersi (głównie mammografiii i USG). Birads 3 oznacza obecność zmiany, którą należy zweryfikować za pomocą dalszych badań, takich jak biopsja cienkoigłowa piersi. Oczywiście nie oznacza to, że zmiana ma charakter złośliwy.

Nowotwory zwykle rozwijają się przez dłuższy okres czasu - nawet kilka lat, ale zdarzają się też przypadki guzów złośliwych rosnących szybko, nawet w ciągu kilku miesięcy.

Należy podkreślić, że większość zmian w piersi ma charakter łagodny, natomiast jeżeli istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do charakteru zmian, należy zawsze wyjaśnić to do końca.

Pozdrawiam serdecznie

Podobne pytania