Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia
Witam.
Po resekcji żołądka dieta powinna być łatwo strawna, bogato białkowa oraz bogata w tłuszcze łatwo strawne.
Posiłki powinny być co 2-3 godziny do 5 dziennie, ostatni 2-3 godziny przed snem.
Warzywa powinny być raczej gotowane, unikać potraw smażonych i tłustych zwierających tłuszcze nasycone. Oczywiście podstawą jest picie wody dziennie od 1,5 do 2l. W miarę możliwości włączyć proszę ruch, wystarczy godzina spaceru dziennie.
Pozdrawiam Julita Krawczyk
Witam,
Zakładam, że jest Pani już kilka tyg. po operacji, więc pytanie dotyczy sposobu żywienia 'na stałe'. Główne zalecenia to: dieta bogatobiałkowa, z uwzględnieniem lekkostrawnych produktów (chude mięsa, wędliny -tu ostrożnie z dodatkami i solą, nabiał, ryby). Ważne by białko z dowolnego z w/w źródeł znalazło się w każdym posiłku. Posiłki powinny być spożywane często (co 2,5-3h) o w miarę stałych porach, w niewielkie objętościowo (najlepiej pomiędzy 5 do 7 posiłków na dobę). Ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu (do 50g/dobę) i staramy się, by wprowadzać do diety jedynie te zdrowe (NNKT; oliwa z oliwek, olej lniany, ryby, mielony len -jeśli orzechy/nasiona -również drobno zmielone). Eliminujemy potrawy długo zalegające w żołądku, jak fasola szparagowa, groch, grzyby, warzywa kapustne, tłuste sery żółte, również czosnek/cebula oraz wszelkie zasmażki oraz dania typu fast food (to oczywiste ;))
Z napojów eliminujemy kawę, mocną czarną herbatę, alkohol. Z bogatego wyboru przypraw unikamy jedynie tych ostrych (chili, pieprz, itp.) Unikamy również wszelkich połączeń tłuszczów typu trans z cukrami prostymi, czyli mocno ograniczamy spożycie słodyczy.Należy mieć na uwadze, że po resekcji żołądka mogą wystąpić istotne niedobory witaminy B12, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego należy kontrolować ich poziom regularnie (minimum raz do roku) i zadziałać w razie potrzeby farmakologicznie lub dieta.
pozdrawiam, Aleksandra Rytwińska
Witam!
Dieta powinna być lekkostrawna bogatobiałkowa, z wyeliminowaniem tłuszczów ciężkostrawnych. Potrawy należy przygotowywać na parze, foli aluminiowej, powinny być zmiksowane, rozdrobnione. Zupy mogą być doprawiane zawiesiną z mąki. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie przy zapaleniu śluzówki żołądka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Żywienie na diecie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jaką dietę i jaką rehabilitację stosować w polineuropatii alkoholowej? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm
Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy? (WIDEO)
Produkty zakazane w cukrzycy Istotną rolę w lecze