Racjonalne żywienie vs. rak żołądka (WIDEO)
Dieta jest głównym czynnikiem ryzyka raka żołądka
Rak żołądka jest chorobą, która może pojawić się na wskutek złego sposobu odżywiania. Do takich wniosków doszli badacze, którzy analizowali jaki wpływ ma dieta na epidemiologię tej zdrowotnej dolegliwości.
Częstość rozpoznania nowotworu żołądka prześledzili oni w zależności od kraju i według szacunków zwiększoną częstotliwość odnotowania tej przypadłości obserwuje się u mieszkańców Chile, Japonii, Chin, Kostaryki, Islandii czy Europy Wschodniej. Najwięcej nowotworów występuje w krajach rozwijających się, czyli w Azji Wschodniej, Ameryce Południowej (regionie And) oraz Europie Wschodniej. Co ciekawe w przypadku emigracji do krajów o niskim stopniu zachorowania, ryzyko rozwoju tego nowotworu zmniejsza się dopiero u dzieci.
Warto wiedzieć, że jeśli chodzi o częstość pojawiania się to rak żołądka zajmuje 6 miejsce wśród mężczyzn i 9 miejsce wśród kobiet. Jeżeli chodzi o przyczynę zgonów jest już na 3 miejscu u mężczyzn i 5 u kobiet.
Jaki związek mają nawyki żywieniowe i rak żołądka? Na to pytanie postara się odpowiedzieć prof. dr hab. Włodzimierz Olszewski, patolog.