Trwa ładowanie...

Recenzja książki "Dieta aztecka"

Avatar placeholder
12.05.2014 11:39
Recenzja książki "Dieta aztecka"
Recenzja książki "Dieta aztecka"

Kiedy po raz pierwszy trzymałam w ręku książkę Dr Boba Arnota pt. "Dieta Aztecka Odchudzająca moc cudownych nasion CHIA" pomyślałam, że jest to kolejna książka wpisująca się w tematykę odchudzania, której głównym celem jest tylko i wyłącznie utrata wagi. Jakże się myliłam. Już po przeczytaniu kilku stronic, dowiedziałam się, iż nasiona Chia, które są głównym składnikiem tejże diety, nie tylko przyczyniają się do walki ze zbędnymi kilogrami, ale również są źródłem tak wielu witamin i minerałów. Według informacji wstępnych znajdujących się na drugiej stronie okładki, w nasionach Chia znaleźć bowiem można 15 razy więcej magnezu niż w brokułach, 6 razy więcej wapnia niż w mleku, 4 razy więcej selenu niż w nasionach lnu, 8 razy więcej kwasu omega-3 niż w łososiu atlantyckim, 2 razy więcej błonnika niż w otrębach oraz 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku! Czyż to nie zachwycający wynik?

Moc nasion chia
Moc nasion chia

Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

zobacz galerię

Nazwa chia oznacza po łacinie uzdrawiać. Początkowo nasiona te służyły głównie jako pożywienie dla azteckich wojowników, ponieważ zapewniały im siłę i energię przez cały dzień składający się z częstych wypraw i bitew. Popularność zdobyły w latach 60. XX wieku, kiedy to zasiliły półki sklepów ze zdrową żywnością, a następnie po roku 2005, w którym zauważono wzrost produkcji rolnej nasion chia. Naukowcy odkryli bowiem, że

nasiona chia wpływają pozytywnie na sportowców wytrzymałościowych, ponieważ dodają im sił podczas męczących treningów i długich dystansów oraz przyczyniają sie do utraty zbędnych kilogramów wśród osób walczących o piękną sylwetkę.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Generalnie dieta aztecka składa się z trzech faz. Podczas pierwszej fazy, zwanej "wyzwaniem Chia" należy pić trzy smoothie z chia dziennie oraz eliminować produkty, które wywołują w naszym organizmie stan zapalny. Za smoothie uważa się gęste koktajle składające się z bazy, płynnych dodatków, warzyw, owoców, naturalnych słodzików oraz oczywiście nasion chia, które oczyszczą organizm, dostarczając mu jednocześnie niezbędnych wartości odżywczych. Uzupełnieniem tego jadłospisu, w którym należy wytrwać 2 tygodnie, są niskokaloryczne przekąski wymienione w rozdziale poświęconym fazie pierwszej. W tym samym rozdziale znaleźć można także przepisy na smoothie, które bez problemu można wykonać w każdym domu. Dzięki temu każdy uczestnik wyzwania Chia ma swoją prywatną książkę kucharską poświęconą diecie azteckiej. Faza druga trwa z kolei 6 tygodni. W przeciwieństwie do początkowej fazy, w której smoothie stanowiły główne posiłki, na lunch serwowane są pełnowartościowe dania, składające się z kurczaka, ryb, warzyw, indyka oraz zbóż o niskim ładunku glikemicznym. Po przejściu fazy pierwszej i drugiej, przyszedł czas na fazę trzecią. Ma ona podtrzymać dotychczasowe efekty oraz nauczyć zdrowego stylu życia. Jej głównym wykładnikiem są trzy posiłki dziennie skomponowane ze zdrowych, azteckich produktów Premium, którym poświęcony jest oddzielny rozdział. Dowiadujemy się w nim szczegółowych informacji na temat danego produktu, a także mamy możliwość porównania wartości odżywczych zawartych w produktach zachodnich oraz azteckich. Po ich zestawieniu, już nie mamy wątpliwości które produkty są zdrowsze i dlaczego tak się dzieje. Oprócz produktów stałych, autor wyróżnia dodatkowo napoje wraz z dokładnymi informacjami o ich składzie i wartościach odżywczych. Listy produktów przedstawione w tym rozdziale są dużym ułatwieniem dla osób, które chcą utrzymać plan diety azteckiej na długi czas oraz inspiracją do stworzenia własnego jadłospisu spośród wymienionych produktów.

Ostatni – 9 rozdział – składa się głównie z gotowych zestawów śniadaniowych, lunchowych oraz obiadowych. Dodatkowe porady autora uczą, w jaki sposób komponować posiłki oraz jak kontrolować wielkość nakładanych porcji. Co ważne, autor nie tylko wymienia zestaw na każdy dzień, ale również dokładnie opisuje każdy przepis, dzięki czemu każdy może przygotować posiłek w zaciszu swojego domu, korzystając ze wskazówek zawartych w książce. Ostatnie dwa rozdziały przynoszą szersze spojrzenie na dietę aztecką oraz dopełniają ją o dwa istotne aspekty – zdrowy sen oraz aktywność fizyczną. Połączenie zdrowego odżywiania z odpowiednią dawką ćwiczeń fizycznych oraz odpoczynkiem przyniesie bowiem długofalowe efekty w postaci pięknej sylwetki i dobrego samopoczucia. Moim zdaniem ciekawym podsumowaniem jest także kwestionariusz symptomów, który obrazuje stan zdrowia osoby poddającej się diecie azteckiej. Autor wymienia głowne kategorie, takie jak: nastrój, żołądek, głód, sen, energia oraz ciało, a także ich podkategorie. Dzięki temu osoba na diecie azteckiej może obserwować, jak z tygodnia na tydzień zmienia się jej ogólne samopoczucie i jak mało dzieli ją od zamierzonego celu.

Książka dr Boba Arnota obfituje w szereg przepisów, analiz żywnościowych oraz przede wszystkim porad z zakresu zdrowego odżywiania, które są uniwersalne i ponadczasowe. Jest nieocenionym źródłem wiedzy na temat produktów zapewniających lepszy metabolizm, wspaniałą kondycję mózgu, przypływ energii, lepszy nastrój i dłuższe życie. Warto wypróbować moc starożytnej żywności, która diametralnie odmienia ciało i umysł oraz przekonać się na własnej skórze, jak wielki wpływ ma odżywianie na całe nasze życie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze