Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia angielska

Avatar placeholder
05.11.2014 15:34
Kuchnia angielska
Kuchnia angielska (Zdjęcie angielskiego posiłku / Shutterstock)

Kuchnia angielska to bardzo specyficzny typ kuchni. Tradycyjne angielskie potrawy to jedynie jej niewielka część, za to dużo można znaleźć dań i smaków zapożyczonych od innych nacji. Kuchnia Anglii odzwierciedla bowiem dawny charakter Wysp Brytyjskich – największego imperium kolonialnego, które miało swoje posiadłości w najróżniejszych rejonach świata. Stąd też dania angielskie są niezwykle różnorodne. To, co jednak najbardziej kojarzy się z tym krajem, to angielskie śniadania, ryba z frytkami i herbata.

spis treści

1. Tradycyjne potrawy angielskie

Kuchnia brytyjska jest bardzo uboga w rodzime dania. Istnieje zaledwie kilka potraw, których przepisy przygotowali mieszkańcy Wysp Brytyjskich i które nie pochodzą z Europy Kontynentalnej czy innego miejsca świata. Oto wybrane tradycyjne potrawy angielskie:

  • jagnięcina z sosem miętowym – jagnięcina, w przeciwieństwie do polskiej kuchni, jest w Wielkiej Brytanii bardzo popularnym mięsem wykorzystywanym do wielu potraw,
  • hash browns – placki ziemniaczane zapiekane w chrupiącej panierce; bardzo popularna przekąska i dodatek do angielskich śniadań,
  • befsztyk po angielsku,
  • świąteczny pudding – tradycyjny angielski pudding przyrządza się nadal w wielu domach; charakterystyczne dla tej potrawy jest to, że jej przygotowanie należy rozpocząć już na 2 miesiące przed momentem konsumpcji,
  • pasta kornwalisjka – potrawa składająca się z ciasta francuskiego, mielonej jagnięciny, cebuli, kolendry, czosnku i innych przypraw.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Bardzo popularnym daniem zjadanym w Anglii jest również ryba z frytkami, którą zjeść można niemal w każdym angielskim barze.

2. Przysmaki kuchni angielskiej

Za tradycyjną potrawę, spożywaną na Wyspach Brytyjskich, uznaje się śniadanie angielskie, czyli tzw. full English breakfast, w składzie którego można znaleźć:

  • smażony bekon,
  • smażoną kiełbasę,
  • smażone na patelni pieczarki,
  • jajka sadzone,
  • fasolkę po bretońsku,
  • hash browns,
  • tosty.

Składniki śniadania angielskiego są wymienne. Czasem dodaje się do niego frytki, zamiast jajka sadzonego je się zwykłą jajecznicę, grzyby zastępuje pomidorami. Nie zmienia to faktu, że niemal wszystkie jego składniki są bardzo tłuste, ciężkostrawne i smażone w głębokim oleju, a zjedzenie ich dla przeciętnego Europejczyka byłoby niemożliwe. Full English breakfast nie jest jednak jedzone codziennie. Anglicy zastępują je bowiem tostami z marmoladą, dżemem, masłem orzechowym, które popijają kawą. Takie śniadanie bardzo często spożywają w drodze do pracy, zakupując je w licznych barach i restauracjach.

Kuchnia angielska to prawdziwy miks różnych potraw i smaków. Znaleźć w niej można dania, które przywieźli na Wyspy brytyjscy marynarze, żeglujący po całym świecie. Wiele z nich zadomowiło się w Anglii także dzięki emigrantom przybywającym z kolonii brytyjskich. Tradycyjne potrawy angielskie równoważone są przez dania kuchni indyjskiej, zwane Indian-cuisine. Obok nich znaleźć można dania z kuchni arabskiej, szczególnie tureckiej. Przez Brytyjczyków lubiane są także dania ich południowych sąsiadów, czyli Francuzów oraz potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Brytyjczycy znani są jako miłośnicy herbaty, choć należy podkreślić, że ich upodobanie do tego napoju wcale nie ustępuje zamiłowaniu do kawy, którą wypija większość Anglików przed pójściem do pracy. Tradycyjna herbata angielska różni się w sposobie przyrządzania od polskiej, gdyż dodaje się do niej zawsze odrobinę mleka. Brytyjczycy bardzo rzadko piją tak popularną u nas czarną herbatę.

Ze względu na obecność potraw z różnych stron świata, kuchnia angielska pozwala zadowolić różnorodne gusta kulinarne. Każdy, kto przybywa na Wyspy Brytyjskie, ma możliwość spróbowania dań z najdalszych zakątków globu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze