Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ryba z piekarnika

Ryba przygotowana w ten sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

Składniki
  • 1 duża ryba,

  • przyprawa do ryb,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,

  • cytryna,

  • folia aluminiowa.


Sposób przygotowania

Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z pół cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º, piec 10 minut.
Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.



Komentarz

Dodatkowym źródłem witamin jest tu pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A, kwas foliowy i żelazo . Danie obfituje w pełnowartościowe białko . Polecane osobom odchudzającym się, wykonującym ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Wartość odżywcza 1 porcji:  
Kalorie 100,5 kcal
Białka 20,9 g
Tłuszcze 1,25 g
Cholesterol 65,0 mg
Węglowodany 1,4 g
Błonnik 0,41 g
Witamina C 15,2 mg
Witamina A 60,84 µg
Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Tuńczyk z awokado

Ta prosta sałatka z pewnością będzie idealna na drugie śniadanie. Tuńczyk, który jest głównym składnikiem sałatki, zawiera duże ilości witamin A i D. Dzięki nim lepiej funkcjonuje narząd wzroku i poprawia się stan naszych kości. Tuńczyk jest również...

Ryby

Ryba w przyprawach

(...) i 2 łyżki oleju. Filety z ryby umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć filety. Dodaj do smażącej się ryby cebulę pokrojoną w krążki i smaż do momentu, aż...

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb. Jego wpływ nie ogranicza się tylko do dostarczania potrzebnych organizmowi białek. Składniki: 400 g fasolki szparagowej, 200 g pomidorów cherry, 2 garści czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 kawałki po 200 g filetu z łososia, 1/2 cytryny, garść świeżej bazylii, posiekanej, 12...

Ryby

Karp duszony w porach

(...) Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby - duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób...

Ryby

Sola z ryżem

Porcja soli (150 g) dostarcza 26,3 g pełnowartościowego białka, zaledwie 2,1g tłuszczu (z tego ponad połowa to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i tylko 125 kcal! Przygotowanie tej ryby według powyższego przepisu jeszcze zwiększa jej walory. Natka pietruszki wzbogaca nasze danie w witaminę C, A i żelazo natomiast migdały w witaminę E, B1, B2 i potas. Składniki 120 g ryżu,
 4 ... ,45 µg Komentarz Potrawa polecana każdej grupie wiekowej, gdyż ryby dzięki kwasom omega 3 wzmacniają odporność,...

Ryby

Sola z tagliatelle

Danie jest typowo francuskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych dań. Sola jest rybą bardzo zdrową i pożywną. Składniki: cztery małe sole, 250 g świeżego makaronu tagliatelle, pół słodkiej cebuli, posiekać, ciemny, zagęszczony wywar z kałamarnicy, biały pieprz, białe wino, cytryna. Przygotowanie: Filety z soli pokrop cytryną i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej...

Ryby

Miecznik z mango

Całe danie jest ciekawe w wyglądzie i oryginalne w smaku. Ten charakter nadają potrawie mango, miecznik i ostry smak chili. Połączenie owoców i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g ... . Przygotowanie: Filet z ryby włóż do marynaty z soku cytrynowego, kolendry, zielonej papryczki i zielonej cebulki. Odstaw na pół ... . Połóż kawałek ryby na talerzu, obok makaron i surówkę. Wartość odżywcza 1...

Ryby

Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka, które wpływa na budowę kości i prawidłowy przyrost ciała. Składniki: 2 kg filetów z pangi, 1 szklanka ryżu...

Ryby

Rybne kuleczki z halibuta

Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze. Składniki: 450 g fileta z halibuta, 200 g fileta z łososia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 2 duże jajka, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżka nektaru z agawy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki świeżego koperku, 1 szklanka startej marchewki, 1/2 filiżanki pietruszki. Przygotowanie: Ryby umyj i pokrój na...

Ryby

Ryba w miodowej glazurze

Ryba w miodzie to stosunkowo mało popularne w Polsce danie, ale warto dać mu szansę. Mięso ryby jest bardzo delikatne, a nietuzinkowe połączenie ryby z miodem na długo pozostaje w pamięci. Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, 2 duże ... , 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka chili, 4 filety ulubionej ryby, 1 papryka, 300 g kukurydzy z puszki, 1/2 szklanki bulionu ... patelni rozgrzej 2 pozostałe łyżki oliwy i dodaj sok z limonki, miód, chili, sól i pieprz. Do tej mieszaniny dodaj filety z...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500