Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ryba z piekarnika

Ryba przygotowana w ten sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

Składniki
  • 1 duża ryba,

  • przyprawa do ryb,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,

  • cytryna,

  • folia aluminiowa.


Sposób przygotowania

Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z pół cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º, piec 10 minut.
Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.



Komentarz

Dodatkowym źródłem witamin jest tu pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A, kwas foliowy i żelazo . Danie obfituje w pełnowartościowe białko . Polecane osobom odchudzającym się, wykonującym ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Wartość odżywcza 1 porcji:  
Kalorie 100,5 kcal
Białka 20,9 g
Tłuszcze 1,25 g
Cholesterol 65,0 mg
Węglowodany 1,4 g
Błonnik 0,41 g
Witamina C 15,2 mg
Witamina A 60,84 µg
Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym

Doskonała alternatywa dla tradycyjne smażonej ryby. Karmazyn duszony w bulionie i ziołach to posiłek lekki i jednocześnie bogaty w proteiny. Najnowsze badania wskazują na pozytywną rolę białka w procesie odchudzania poprzez stymulowanie spalania tkanki tłuszczowej oraz sygnalizowanie uczucia nasycenia po posiłku. Dodatkowo ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3 mających ... i paznokci, wzmacnia zęby, obniża zły cholesterol, chroni przed chorobami tarczycy i działa uspokajająco na układ nerwowy. Jedz...

Ryby

Karp duszony w porach

(...) Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby - duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób...

Ryby

Łosoś w ziołowej skorupce

Pieczony łosoś to porcja zdrowego, pełnowartościowego białka - budulca naszych mięśni. Ale jeszcze większym atutem tej ryby jest wysoka zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią serce, układ nerwowy i wspomagają leczenie reumatyzmu. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin B12 i B6, D, a także selenu, fosforu i magnezu. Składniki 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag),
 pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon),
 2 łyżeczki...

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba jest cennym źródłem białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 odpowiedzialnych miedzy innymi za prawidłową pracę mózgu. Składniki 1 kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól, pieprz do smaku.

 Sposób przygotowania Rybę dokładnie umyć, odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać, pokroić w drobną...

Ryby

Ryba na jarzynce

(...) 

 Sposób przygotowania 
Ryby natrzeć solą i pieprzem (także wewnątrz). Mocno skropić sokiem z cytryny. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Wypełnić nią ryby w środku. Obtoczyć w mące. 
Rozgrzać 8 dag margaryny, podsmażyć ryby. Podlać winem i zapiekać...

Ryby

Sola z ryżem

Porcja soli (150 g) dostarcza 26,3 g pełnowartościowego białka, zaledwie 2,1g tłuszczu (z tego ponad połowa to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i tylko 125 kcal! Przygotowanie tej ryby według powyższego przepisu jeszcze zwiększa jej walory. Natka pietruszki wzbogaca nasze danie w witaminę C, A i żelazo natomiast migdały w witaminę E, B1, B2 i potas. Składniki 120 g ryżu,
 4 ... polecana każdej grupie wiekowej, gdyż ryby dzięki kwasom omega 3 wzmacniają odporność, zapobiegają nowotworom, obniżają...

Ryby

Tuńczyk z awokado

Tuńczyk z awokado

(...) w sobie nie jest wykwintne. Jednak awokado w sałatce na pewno zasmakuje każdemu.(Ryby morskie, Przepisy na...

Ryby

Sola z tagliatelle

Sola z tagliatelle

(...) na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie ... mieszankę w postaci wybornej potrawy, którą można łatwo i szybko przygotować oraz cieszyć się jej delikatnym smakiem!(Ryby...

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb. Jego wpływ nie ogranicza się tylko do dostarczania potrzebnych organizmowi białek. Składniki: 400 g fasolki szparagowej, 200 g pomidorów cherry, 2 garści czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo ... w zasięgu naszej ręki, wystarczy tylko regularnie jeść łososia, na przykład w formie pysznej sałatki!(Ryby morskie, Zdrowe...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500