Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z rzodkiewek

Avatar placeholder
16.03.2017 00:32
Sałatka z rzodkiewek
Sałatka z rzodkiewek

Warzywno – owocowa sałatka z dodatkiem zdrowego oleju sezamowego, który jest nośnikiem smaku i umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To ważne, gdyż witamin, które mogą się wchłonąć jest w tej sałatce naprawdę dużo.

Składniki (4 porcje)

  • 1 ½ łyżki oleju sezamowego,

  • 3 łyżki soku jabłkowego,

  • 3 łyżki chudego jogurtu,

  • sól, pieprz,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 300 g roszponki,

  • 200 g ugotowanych ze skórką ziemniaków,

  • 2 jabłka.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"


Najpierw przyrządzić sos: zmieszać ze sobą olej, sok jabłkowy i jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przygotować składniki sałatki: oczyścić rzodkiewki, opłukać i osączyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki; oczyścić i umyć roszponkę; obrać ze skórki ugotowane ziemniaki, pokroić w kostkę; obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce na drobne kawałki. Zmieszać wszystkie składniki, polać sosem, wymieszać i odstawić na jakiś czas, żeby sałatka nabrała smaku.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie130,05 kcal
Białka3,29 g
Tłuszcze5,70 g
Cholesterol0,8 mg
Węglowodany20,55 g
Błonnik3,9 g
Witamina C31 mg
Witamina A196,8 µg

Komentarz

Ziemniaki uważane za tuczący dodatek do obiadu są w rzeczywistości bardzo zdrowe – zawierają niemal wszystkie witaminy a najwięcej witaminy C, A, B i PP. Ugotowane w mundurach są wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne. Rzodkiewki uzupełniają tą gamę substancji odżywczych o siarkę (budulec włosów, paznokci i skóry) i kwas pantotenowy nazywany antystresową witaminą. Potrawa dostarcza ponadto wapnia, fosforu, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i manganu co czyni ją pomocną w leczeniu i profilaktyce niedokrwistości.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze