Serotonina w jedzeniu

Serotonina to neuroprzekaźnik wytwarzany w naszym organizmie. Jej poziom wpływa na nasze samopoczucie oraz – jak wykazano w badaniach – na odczuwanie przez nas stresu. Ta amina biogenna powstaje z aminokwasu egzogennego – tryptofanu, tak więc aby zwiększyć poziom neuroprzekaźnika, należy spożywać produkty bogate w ten aminokwas. Ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów oraz małej ilości tłuszczów. Stosowana jest więc dieta węglowodanowa i dieta beztłuszczowa.

Co to jest serotonina?

Serotonina, inaczej 5-hydroksytryptamina (5-HT), to  neuroprzekaźnik o budowie aminokwasowej, wytwarzany w kilku miejscach w naszym organizmie. Głównie jej źródłem są płytki krwi, błona śluzowa jelita oraz ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Powstaje w wyniku przemiany tryptofanu. Ten hormon tkankowy działa poprzez swoiste receptory serotoninowe i wykazuje szereg działań na organizm. Powoduje skurcz mięśni gładkich m.in. przewodu pokarmowego, oskrzeli, naczyń krwionośnych. Reguluje ona motorykę przewodu pokarmowego, poprzez nasilenie perystaltyki jelita cienkiego, zmniejszenie wydzielania kwasu solnego w żołądku. Zwiększa natomiast wydzielanie śluzu i węglowodanów. Zapobiega więc chorobie wrzodowej żołądka lub wrzodom dwunastnicy. Wpływ serotoniny na naczynia jest różny, powoduje bowiem skurcz naczyń krwionośnych trzewi, nerek, płuc i naczyń mózgowych, a hamuje skurcz naczyń skórnych oraz naczyń mięśni poprzecznie prążkowanych. Ta amina biogenna reguluje również proces krzepnięcia krwi. Jak więc widać, jest bardzo potrzebna w organizmie i jej niski poziom może powodować zaburzenia różnych procesów w naszym organizmie. Jej zwiększone wydzielanie z krwi do moczu występuje przy napadach migreny. Co jest istotne, poziom serotoninywpływa na nasz nastrój. Jeżeli jest niski, pojawia się rozdrażnienie, zmęczenie czy zły nastrój.

Jak można zwiększyć poziom serotoniny w organizmie?

Jak już było wspomniane, serotonina powstaje w wyniku rozkładu tryptofanu – aminokwasu egzogennego. Tak więc, aby podnieść poziom serotoniny, należy zwiększyć poziom tryptofanu. Ten aminokwas dostarczany jest do organizmu w produktach bogatych w węglowodany i białko. Należy więc spożywać ryby (szczególnie halibuty), nasiona dyni i słonecznika, jajka, awokado i banany, które bogate są w tryptofan. Najważniejsze jest jednak utrzymanie odpowiedniego poziomu serotoniny, bowiem zbyt duża ilość też może wpływać negatywnie na organizm. Może bowiem doprowadzić do niekontrolowanego spożywania dużej ilości posiłków, powodując tycie i prowadząc do otyłości.
Dieta na zwiększenie poziomu serotoniny musi więc być bogata w węglowodany złożone. Znajdują się one w warzywach, pełnoziarnistym pieczywie, ryżu, kaszy, makaronach z pszenicy tzw. durum. Wykazano, iż witamina B-6 wpływa również na syntezę 5-HT. W tę witaminę bogate są drożdże, produkty zbożowe, podroby, ryby, ciemne pieczywo, kiełki oraz warzywa zielone.

Przykładowy jadłospis na zwiększenie serotoniny

Śniadanie – muesli jogurtowo-owocowe, zawierające otręby pszenne, pestki dyni, pokrojonego banana oraz beztłuszczowy jogurt.
Obiad – przyrządzony z 1,5 szklanki makaronu, 300 g kurczaka lub indyka, warzyw, oliwy z oliwek i sera typu parmezan.
Na kolację zaleca się spożycie przekąski lub niewielkiego posiłku zawierającego oczywiście węglowodany i małą zawartość tłuszczu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
4

Komentarze

Pytania do specjalistów

Opuchnięcie ciała po jedzeniu

Dzień dobry. Mój problem polega na tym, że jak cokolwiek zjem puchnę na całym ciele. Ciało jest wtedy bardzo miękkie i okropnie się czuję. Po kilkudniowej głodówce zazwyczaj przechodzi, lecz gdy tylko coś zjem znowu mam problem.

Odpowiada: Mgr inż. Magdalena Kubik Mgr inż. Magdalena Kubik i 3 innych
pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta w depresji

Dieta na jesienną pluchę
Dieta w depresji Dieta na jesienną pluchę

Kiedy nadchodzi jesień, zmienia się zarówno krajobraz, jak i nasze samopoczucie. Często możemy czuć się rozdrażnieni, przemęczeni, możemy odczuwać senność, chandrę, która nie pozwala cieszyć się nam jesienną aurą. Często zimniejsze dni...

Dieta na dobry humor
Dieta w depresji Dieta na dobry humor

Dieta na dobry humor to nie mit. Emocje bowiem w dużym stopniu wpływają na to, co i w jakich ilościach jemy. Zarówno smutek, lęk, nuda, stres czy zmęczenie, jak i radość oraz miłość mogą powodować chęć sięgnięcia po pokarm. Różnicą jest typ...

Dieta śródziemnomorska zwalcza depresję
Dieta w depresji Dieta śródziemnomorska zwalcza depresję

Dieta śródziemnomorska nie tylko zapobiega chorobom serca, ale jak wykazują ostanie badania hiszpańskich naukowców, przeciwdziała także depresji. Ludzie stosujący dietę bogatą w warzywa, ryby, oleje roślinne i płatki zbożowe i ograniczający...

Dieta w depresji Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia nasz zły nastrój? To nie tylko jej smak, ale przede...

Jedzenie, które poprawia nastrój
Dieta w depresji Jedzenie, które poprawia nastrój

By czuć się dobrze, musimy odpowiadać na potrzeby organizmu oraz dostarczać mu składniki odżywcze, które je zaspokoją. Wiele zależy bowiem od procesów biochemicznych, zachodzących wewnątrz nas. Istnieją produkty, które dają chwilowe...

Dieta w depresji Desery w depresji!

Borykając się z depresją bardzo często szukamy sposobu, złagodzenia obniżonego nastroju. Świat słodkości mruga do nas wtedy oczkiem a my nie potrafimy się im oprzeć. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się objawami depresji, również tych z...

Witaminy Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z przyjmowanych tabletek. Witaminy w diecie W okresie zwiększonych zachorowań...

Składniki mineralne Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i...

Składniki mineralne Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną...

Składniki mineralne Cynk w jedzeniu

Cynk jest mikroelementem, który odpowiada za zdrowy wygląd skóry i włosów. Jego niedobór powoduje spadek odporności oraz utratę apetytu.

pokaż 10 następnych