Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Serotonina w jedzeniu

Serotonina to neuroprzekaźnik wytwarzany w naszym organizmie. Jej poziom wpływa na nasze samopoczucie oraz – jak wykazano w badaniach – na odczuwanie przez nas stresu. Ta amina biogenna powstaje z aminokwasu egzogennego – tryptofanu, tak więc aby zwiększyć poziom neuroprzekaźnika, należy spożywać produkty bogate w ten aminokwas. Ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów oraz małej ilości tłuszczów. Stosowana jest więc dieta węglowodanowa i dieta beztłuszczowa.

Co to jest serotonina?

Serotonina, inaczej 5-hydroksytryptamina (5-HT), to  neuroprzekaźnik o budowie aminokwasowej, wytwarzany w kilku miejscach w naszym organizmie. Głównie jej źródłem są płytki krwi, błona śluzowa jelita oraz ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Powstaje w wyniku przemiany tryptofanu. Ten hormon tkankowy działa poprzez swoiste receptory serotoninowe i wykazuje szereg działań na organizm. Powoduje skurcz mięśni gładkich m.in. przewodu pokarmowego, oskrzeli, naczyń krwionośnych. Reguluje ona motorykę przewodu pokarmowego, poprzez nasilenie perystaltyki jelita cienkiego, zmniejszenie wydzielania kwasu solnego w żołądku. Zwiększa natomiast wydzielanie śluzu i węglowodanów. Zapobiega więc chorobie wrzodowej żołądka lub wrzodom dwunastnicy. Wpływ serotoniny na naczynia jest różny, powoduje bowiem skurcz naczyń krwionośnych trzewi, nerek, płuc i naczyń mózgowych, a hamuje skurcz naczyń skórnych oraz naczyń mięśni poprzecznie prążkowanych. Ta amina biogenna reguluje również proces krzepnięcia krwi. Jak więc widać, jest bardzo potrzebna w organizmie i jej niski poziom może powodować zaburzenia różnych procesów w naszym organizmie. Jej zwiększone wydzielanie z krwi do moczu występuje przy napadach migreny. Co jest istotne, poziom serotoninywpływa na nasz nastrój. Jeżeli jest niski, pojawia się rozdrażnienie, zmęczenie czy zły nastrój.

Jak można zwiększyć poziom serotoniny w organizmie?

Jak już było wspomniane, serotonina powstaje w wyniku rozkładu tryptofanu – aminokwasu egzogennego. Tak więc, aby podnieść poziom serotoniny, należy zwiększyć poziom tryptofanu. Ten aminokwas dostarczany jest do organizmu w produktach bogatych w węglowodany i białko. Należy więc spożywać ryby (szczególnie halibuty), nasiona dyni i słonecznika, jajka, awokado i banany, które bogate są w tryptofan. Najważniejsze jest jednak utrzymanie odpowiedniego poziomu serotoniny, bowiem zbyt duża ilość też może wpływać negatywnie na organizm. Może bowiem doprowadzić do niekontrolowanego spożywania dużej ilości posiłków, powodując tycie i prowadząc do otyłości.
Dieta na zwiększenie poziomu serotoniny musi więc być bogata w węglowodany złożone. Znajdują się one w warzywach, pełnoziarnistym pieczywie, ryżu, kaszy, makaronach z pszenicy tzw. durum. Wykazano, iż witamina B-6 wpływa również na syntezę 5-HT. W tę witaminę bogate są drożdże, produkty zbożowe, podroby, ryby, ciemne pieczywo, kiełki oraz warzywa zielone.

Przykładowy jadłospis na zwiększenie serotoniny

Śniadanie – muesli jogurtowo-owocowe, zawierające otręby pszenne, pestki dyni, pokrojonego banana oraz beztłuszczowy jogurt.
Obiad – przyrządzony z 1,5 szklanki makaronu, 300 g kurczaka lub indyka, warzyw, oliwy z oliwek i sera typu parmezan.
Na kolację zaleca się spożycie przekąski lub niewielkiego posiłku zawierającego oczywiście węglowodany i małą zawartość tłuszczu.

Marta Bednarska,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w depresji - najnowsze pytania

Artykuły Dieta w depresji
Dieta w depresji

Dieta na jesienną pluchę

Kiedy nadchodzi jesień, zmienia się zarówno krajobraz, jak i nasze samopoczucie. Często możemy czuć się rozdrażnieni, przemęczeni, możemy odczuwać senność, chandrę, która nie pozwala cieszyć się nam jesienną aurą. Często zimniejsze dni sprzyjają wzrostowi...

Dieta w depresji

Dieta na dobry humor

Czekolada a stres to nie mit. Emocje bowiem w dużym stopniu wpływają na to, co i w jakich ilościach jemy. Zarówno smutek, lęk, nuda, stres czy zmęczenie, jak i radość oraz miłość mogą powodować chęć sięgnięcia po pokarm. Różnicą jest typ produktu...

Dieta w depresji

Dieta śródziemnomorska zwalcza depresję

Dieta śródziemnomorska nie tylko zapobiega chorobom serca, ale jak wykazują ostanie badania hiszpańskich naukowców, przeciwdziała także depresji. Ludzie stosujący dietę bogatą w warzywa, ryby, oleje roślinne i płatki zbożowe i ograniczający spożycie...

Dieta w depresji

Jedzenie, które poprawia nastrój

By czuć się dobrze, musimy odpowiadać na potrzeby organizmu oraz dostarczać mu składniki odżywcze, które je zaspokoją. Wiele zależy bowiem od procesów biochemicznych, zachodzących wewnątrz nas. Istnieją produkty, które dają chwilowe zadowolenie. Są to np.

Dieta w depresji

Desery w depresji!

Borykając się z depresją bardzo często szukamy sposobu, złagodzenia obniżonego nastroju. Świat słodkości mruga do nas wtedy oczkiem a my nie potrafimy się im oprzeć. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się objawami depresji, również tych z Państwa,...

Dieta w depresji

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia nasz zły nastrój? To nie tylko jej smak, ale przede wszystkim skład...

Witaminy

Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z prz

Składniki mineralne

Cynk w jedzeniu

Cynk w jedzeniu

Cynkjest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za aktywność około 200 enzymów, dlatego ma wpływ na wszystkie procesy życiowe zachodzące w cie

Składniki mineralne

Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczy

Składniki mineralne

Potas w jedzeniu

Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospod

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500