Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Skrocona szyjki macicy w ciazy

Ginekologia

Niewydolność szyjki macicy

(...) Badanie długości kanału szyjki macicy (podczas badania USG) powinno być wykonywane po 23. tygodniu ciąży. Jeśli szyjka macicy ... . 

 Po 14 tygodniu ciąży dziecko rośnie szybciej niż macica. Uszkodzona szyjka macicy nie wytrzymuje nacisku jaja płodowego ... u ginekologa w początkowym okresie ciąży pozwalają na wcześniejsze zdiagnozowanie skracania się szyjki macicy. Niewydolność szyjki macicy jest zagrożeniem dla rozwijającej się ciąży. Szybkie zdiagnozowanie niewydolności szyjki macicy pozwala na natychmiastowe ...

Ginekologia

Amputacja szyjki macicy a zajście w ciążę

Witam jestem po amputacji szyjki macicy. wczesniej ciezko było mi zajsc w ciaze , a czy teraz bedzie jeszcze gorzej? Pozdrawiam Nie wiem z jakiego powodu wykonano amputację szyjki macicy- może to mieć wpływ na zachodzenie w ciążę. Istnieje ryzyko jeśli chodzi o donoszenie ciąży- trzeba dokładnie obserwować szyjkę macicy.Aby udzielić odpowiedzi ważne jest z jakiego powodu była wykonana konizacja? Skrócona szyjka nie powinna stanowić problemów do zajścia w ciążę ale może stanowić problem dotyczący ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Mam skróconą oraz rozwartą szyjkę macicy. Czy lot samolotem jest możliwy?

Witam! Jestem w 25 tyg. ciąży i mam skróconą oraz rozwartą szyjkę macicy na 1,5 cm. Czy w moim przypadku lot samolotem ok. 2,5 godz. (w jedną stronę) jest możliwy? Bardzo zależy mi na „tej podróży”, ale oczywiście maleństwo jest najważniejsze. Za odpowiedź z góry dziękuję.Dzień dobry! Podróż samolotem z niewydolnością szyjki może być niebezpieczna. Raczej powinna Pani dużo odpoczywać i sporo leżeć a nie narażać płód na tak dużą zmianę ciśnień. Dziecko gdyby coś się stało na pokładzie, nie miałoby szans ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Skrócona szyjka macicy w 31 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 31 tyg ciąży i mam skróconą szyjkę. Od jakiegoś czasu mam bóle w okolicy krzyża w nocy jest czasami bardzo bolesny , Czy to normalne w tym tyg ciąży ? PozdrawiamWitam! Opisane dolegliwości bólowe najpewniej są wynikiem czynności skurczowej macicy, co powoduje skracanie się szyjki. Bez wątpienia nie jest to naturalne w tygodniu ciąży. Sugeruję zatem, by porozmawiała Pani o tym problemie z lekarzem, który prowadzi Pani ciążę podczas najbliższej wizyty. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Skrócenie szyjki macicy i zalecenia leżenia

Witam.moja żona jest w ciazy i ma skrocona szyjke macicy(dzidZius napiera),kazali jej lezec.chce wiedziec czy moze np. siedzieć przez 15 minut przy komputerze lub stac przez 10 minut.Witam! Pana żona powinna leżeć ile tylko jest to możliwe. Oczywiście nie ma przeciwwskazań by wstawała do toalety czy też łazienki. Siedzenie przy komputerze nie jest jednak wskazane.Niestety, przy skróconej szyjce macicy i zaleceniu leżenia wskazany jest reżim łóżkowy i wstawanie wyłącznie do toalety. Jest to stan zagrożenia ciąży. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 1 inny
USG

Przezierność karkowa u płodu w 12 tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 12 tygodniu ciazy miałam robione usg żeby zmierzyć przeziernosc karkowa dziecka. Dzidzia ma 5.27 cm a przeziernosc wynosi 0.08 czy jest to dobry wynik ?? Czy jednak trochę za niski ? I co oznacza tak niska przeziernosc? Lekarz powiedział ze nieznacznie jest skrócona szyjka macicy czy jest to grozne ?0,08 ale czego, bo jak w mm, to pewnikiem pomyłka. Zapewne 0,8 mm - i jest to OK. Co do szyjki. to jak lekarz rozpoznał jej skrócenie? Jeśli palpacyjnie, to jest to mylące. Powinno się zmierzyć szyjkę ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Skrócona szyjka macicy w 35. tygodniu ciąży a ryzyko przedwczesnego porodu

Witam. Jestem w 35 tygodniu ciąży i lekarz przy badaniu powiedział mi że mam skróconą szyjkę macicy. Jakie jest ryzyko przedwczesnego porodu i kiedy może on nastąpić?Nie zawsze skrócenie szyjki macicy oznacza że nastąpi poród przedwczesny. To lekarz badający musi ocenić ryzyko, ewentualnie pobrać posiew z szyjki macicy, ocenić czy występuje czynność skurczowa i czy szyjka skraca ... termin porodu wyznaczany jest orientacyjnie a dziecko w 35 tygodniu ciąży jest już dojrzałe i gotowe do przyjścia na świat ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 2 innych
Ginekologia

Niskie położenie szyjki macicy w ciąży - czy są powody do niepokoju?

(...) jeszcze podkreślić, że szyjka macicy nie jest skrócona, tylko nisko położona, podczas badania lekarz powiedział, że nie musi daleko badać ... obserwować długość szyjki macicy, jeżeli nie będzie się skracać zbyt szybko, to nie powinno być powodów do niepokoju. Samo jej niskie położenie jeszcze o niczym nie świadczy, najprawdopodobniej jest związane z Pani budową. Normalnie niskie położenie szyjki macicy ... . Obecnie jestem w 11 tygodniu ciąży i nie wiem czy to coś złego? Lekarz powiedział, że więcej się dowiemy na następnej konsultacji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Badanie ginekologiczne

Naciskający na szyjkę macicy pęcherz płodowy

Jestem w26tg ciazy pecherz plodowy naciska mi na szyjke macicy co utworzylo uwypuklenie na 9mm szyjka macicy ma 30mm na dl 22mm kanal szyjki zamkniety czy mam powody do obawNie powinna mieć Pani powodów do zmartwienia należy jednak prowadzić oszczędzający tryb życia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Choroba Hodgkina (ziarnica złośliwa)

Ziarnica złośliwa w ciąży

(...) Do najczęściej występujących nowotworów u kobiet w ciąży należą: rak piersi, rak szyjki macicy, chłoniaki, czerniak złośliwy. Jednym z najczęściej występujących nowotworów w ciąży jest chłoniak. Dotyczy to szczególnie ziarnicy złośliwej, czyli chłoniaka Hodgkina. Diagnostyka ziarnicy złośliwej w ciąży  Diagnostyka i leczenie chorych na nowotwory w ciąży jest utrudniona, ponieważ dotyczy ... ultrasonograficznych. W uzasadnionych sytuacjach wykonuje się też rezonans magnetyczny uważany za bezpieczny w ciąży. W ziarnicy ...

Badanie ginekologiczne

Jakie powinno być ujście szyjki macicy?

a czy ujscie szyjki nie powinno być twarde? i moje drugie pytanie czy twardnienia brzuszka mogą byc związane z wypinaniem sie dziecka?czy nie ma to wpływu na szyjkę,dziękuje za odp.pozdrawiamW ciąży szyjka jest raczej rozpulchniona i miękka ale czasami bywa twarda szczególnie podczas pierwszej ciąży. Ruchy dziecka nie wpływają na zdrową szyjkę i mogą imitować skurcze macicy. Odczuwalne są one jednak jako napięcie części macicy a nie jak napięcie całej macicy. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Artur Kowalski Dr n. med. Artur Kowalski
Ginekologia

Możliwość uczęszczania na zajęcia jogi przy polipach szyjki macicy w 13. tygodniu ciąży

Witam Chcialam zasiegnac informacji co do cwiczenia yogi w ciazy. Jestem w juz prawie 13 tygodniu ale wykryto u mnie polipa szyjki macicy stad pojawily sie plamienia. Jestem pod opieka lekarza, prosil o tyg wypoczyczynek z pracy jak narazie. Chcialam zapytac czy w takiej sytuacji moge uczeszczac na zajecia z yogi dla kobiet ciezarnycH? Czy stanowi to zagrozenie oderwaniem badz krwotokiem polipa? Dziekuje serdecznie za odpowiedz MartaW ciąży pojawiają się niegroźne polipy doczesnowe szyjki macicy. Nie grozi ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Skrócona szyjka macicy i kłucie w pochwie w 23. tygodniu ciąży

(...) ! Odpowiadając na Pani pytania: 1. Opisana różnica w długości szyjki macicy może być wynikiem błędu pomiaru. Ponieważ może być to także prawdziwe skrócenie, sugeruję kontrolną ocenę specjalisty ginekologa za jakiś czas. 2. Do 30 tygodnia ciąży dziecko ułożone jest w macicy dowolnie - nie ma zatem powodów do niepokoju. Jeśli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości sugeruję konsultację ze specjalistą ... czy inna aparatura mogła i inny wymiar pokazać, ponadto lekarz mówi że główka przoduje czy to normalne na tym etapie ciąży. Do 21 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Leczenie CIN 3 w ciąży

Witam.Jestem w 18 tyg ciąży i mam CIN 3. Na czym polega leczenie i czy można zacząc w ciąży?W przypadkach CIN wszystkich stopni łącznie z rakiem przedinwazyjnym, postępowaniem z wyboru powinna być kontrola kolposkopowa szyjki macicy z powtarzaną przy podejrzeniu progresji procesu celowaną biopsją. Biopsja celowana nie stanowi większego zagrożenia dla ciąży i może być powtarzana. Przy braku progresji procesu ostateczne postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne w tych przypadkach, można odłożyć do okresu 8 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie ginekologiczne

W jakich przypadkach polip szyjki macicy wchłonie się sam?

(...) one mieć jakiś wpływa na polipa?Polipy szyjki nie wchłaniają się. Wyjątkiem mógłby być tzw. polip doczesnowy, który może pojawić się w czasie ciąży, i zniknąć po porodzie. Inne polipy raczej nie wchłaniają się, małe mogą być czasami niewidoczne przy małym rozwarciu ujścia zewnętrznego szyjki macicy (w czasie badania ginekologicznego). Skierowanie na usunięcie polipa ... witam, Podczas badania ginekologicznego wykryto u mnie polipa szyjki macicy, dostała skierowanie na usunięcie. Ostatnio ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Maciej Stukan Dr n. med. Maciej Stukan
Ginekologia

Krótsza szyjka macicy w 33 tygodniu ciąży

Witam ! Obecnie jestem początek 33 tygodnia ciąży . Byłam dwa tygodnie temu na wizycie czyli 31 tydzień i lekarz stwierdził znacznie krótszą szyjkę ... Mam pytanie czego mam się obawiać ?Witam! Proponuję zapoznanie się z treścią artykułu - http://parenting.pl/portal/skracanie-szyjki-macicy-w-ciazy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Otwarte ujście zewnętrze szyjki macicy w 14 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 14+5 tyg ciąży. Wczoraj dowiedziałam sie ze ujście zewnętrzne szyjki macicy.jest otwarte. A wewnetrzne zamkniete prawidłowo. Lekarz kazal przyjsc na wizyte za dwa tyg ponieważ postanowi czy zakldac szew. W tamtym roku w czerwcu poronilam w.14 tyg. Boje sie ze w ciagu tych dwoch tyg stanie sie cos zlego. Dlugosc szyjki mam prawidlowo dluga. Czy takie otwarcie jest niebezpieczne i czy nie mozna tego szwu.zalozyc juz teraz? Musze czekac te dwa tygodnie? Pozdrawiam MartaWielce Szanowna Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ginekologia

Zgłoszenie pacjentki w 15. tygodniu ciąży z niewydolnością szyjki macicy i przewlekłym krwawieniem

Witam! Mam pytanie odnośnie niewydolność Szyjki macicy.Co powinni zrobić lekarze kiedy zgłasza się do nich pacjentka w 15 tygodniu ciąży z niewydolnością szyjki macicy i krwawieniem,które było przewlekłe.Zadaje to pytanie ponieważ mieszkam w Anglii i tydzień temu ta sytuacja spotkała mnie.W szpitalu kazali mi tylko leżeć.Leżałam od czwartku aż do niedzieli w niedzielę nad ranem ... !Niestety aby ocenić szanse trzeba znać wszystkie Pani wyniki. Przewlekłe krwawienie to nie jest dobry czynnik rokowniczy dla ciąży. Następną ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Cytologia

Bakterie Citrobacter koseri i Streptococcus agalactiae w 7 tygodniu ciąży

Witam serdecznie jestem w 7 tyg ciąży po zrobieniu wymazu z szyjki macicy wykryto bakterie Citrobacter koseri-liczne, i drugą Streptococcus agalactiae-wzrost obfity,czy te bakterie mogą zaszkodzić ciąży bądź doprowadzić do poronienia ... kliniczne zakażenia (w tym zakażenia dróg moczowych), nosicielstwa nie leczy się, ponieważ leczenie nie jest skuteczne i może ... agalactie zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego i przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego wtedy, gdy znajduje się w kanale szyjki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Niewydolność szyjki macicy w 34. tygodniu ciąży

Jestem w 34 tygodniu ciąży a od 24 tygodnia leżę ponieważ mam niewydolność szyjki macicy. Długość nie spadłą poniżej 2 cm. Dziś z pewnych powodów przepadłą mi wizyta u lekarza została przełozona na poniedziałek. A ja od kilkunastu dni odczuwam ucisk w podbrzuszu. Silniejsze i mocniejsze kłucia mijają po kilku godzinach. Do tego przy zmianie pozycji a jestem leżąca boli mnie kręgosłup i ciągnie w pachwinach. Biorę luteinę nospe i magnez. Czy te skurcze to normalne czy muszę szybko reagowac?W takiej sytuacji zgłoś ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Heterogenne zmiany w jamie macicy

Witam, jestem po zabiegu łyżeczkowania, poroniłam w 7 tygodniu ciąży. W karcie informacyjnej ze szpitala mam wpis: "w jamie macicy widoczne heterogenne zmiany w okolicy ujścia wewnętrznego szyjki". Proszę o wytłumaczenie mi, o co chodzi w tym opisie.Witam. Jeśli zdanie to znajdowało się w opisie badania USG przed wyłyżeczkowaniem, to myślę, że chodzi o resztki po poronieniu, które nie wydostały się samoistnie na zewnątrz.  Pozdrawiam serdecznie.  ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Skracająca się szyjka macicy a martwy płód

(...) jest to wskazane. Polecam także artykuł: http://parenting.pl/portal/skracanie-szyjki-macicy-w-ciazy ... (wszystko bylo wporzadku do tego dnia)czekamy teraz na wynik sekcji zwlok czy jesli przyczyna byla skracajaca sie szyjka macicy czy jest mozliwe ze to wyjdzie przy sekcji ? i jakie mam zrobic badania by zapobiec temu przy kolejnej ciazy mieszkam w uk.z gory dziekuje za odpowiedz i pomoc.Witam serdecznie. Jeżeli powodem była rzeczywiście skracająca się szyjka macicy tego badanie sekcyjne nie ustali ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Witaminy

Kwas foliowy

(...) i żołądka oraz tworzy sok żołądkowy. Ponadto kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka, szyjki macicy ... ciąży Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę lub już stara się o dziecko powinna przyjmować profilaktycznie dawkę 0,4 mg ... płodowego, kiedy kobieta bardzo często nie wie jeszcze nawet, że doszło do poczęcia. Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać ... stosować odpowiednią dietę oraz przyjmować kwas foliowy. Kwas foliowy w ciąży zapobiega nie tylko wadom cewy nerwowej u płodu ...

Ciąża

Prawdopodobieństwo ciąży

(...) termiczną albo prowadź równocześnie obserwację szyjki macicy (twarda/miękka, uniesiona/opuszczona, otwarta/zamknięta). 4. Metoda objawowo-termicznaW ... wynosi od 4:1300 (0,33%) do 28:1300, czyli (2,32%). Ryzyko ciąży przy stosunku przerywanym jest o wiele mniejsze niż przy pełnym ... prawdopodobieństwo ciąży nawet do 28%. Jeśli podejmujesz współżycie seksualne, zabezpiecz się. Wstydzisz się iść do ginekologa albo poprosić ... piersi, czyli zbliża się miesiączka” itp.). W takim przypadku ryzyko ciąży jest duże. Przy jednorazowym stosunku ...

Ginekologia

Dziwne skurcze macicy

(...) być groźne dla mojego dziecka? Czy to są raczej normalne objawy na tym etapie ciąży? Z góry dziękuję za odpowiedź.Witam! Być może odczuwa Pani nie tyle skurcze, co ruchy dziecka? Byłoby to dość wcześnie (w pierwszej ciąży ruchy odczuwane są zwykle ... szyjki macicy i wyda odpowiednie zalecenia. Pozdrawiam serdecznie!   ... o zagrożeniu dla ciąży. Proponuję spróbować zastosować lek rozkurczowy, kiedy poczuje Pani owe "skurcze". Jeśli przejdzie po przyjęciu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Cytologia

Ból brzucha i skurcze w 26 tygodniu ciąży oraz gronkowiec złocisty w wymazie z pochwy

Witam. W ciągu tygodnia 2x znalazłam się w szpitalu z powodu bólu brzuch i skurczy w 26 tc (szyjka się nie skraca). Podano i luteinę, nospę, celeston, aspargin, magnez. Wyszłam w stanie dobrym, przyjmuję w/w leki. Zrobiono mi wymaz z kanału szyjki macicy - wyszedł gronkowiec złocisty, biorę Duomox co 12 godz. Leżę prawie cały czas, jednak często pobolewa mnie podbrzusze, kłuje, a po jedzeniu twardnieje brzuch. Czy takie bóle i twardnienia są normalne, czy to przez gronkowca? A może to jelita?Witam! Opisane objawy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Seks i plamienie kolejnego dnia. Ciąża?

Witam. Chciałabym uzyskać odpowiedź: miałam okres, dzień może dwa po kochaliśmy się z moim mężem, na drugi dzień zauważyłam brązowe plamienia, które się utrzymują kilka dni, dodatkowo mam bóle podbrzusza. Czy to może być ciąża?Witam. Brązowe plamienie może pojawić się we wczesnej ciąży, ale nie od razu po stosunku (w opisanym przez Panią przypadku nie doszło zresztą nawet do stosunku!). W Pani przypadku takie delikatne krwawienie oznaczać mogło owulację lub było np. związane z nadżerką szyjki macicy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Jakie jeszcze badania w ciąży?

(...) zabezpieczyć dziecko przed ewentualnym zakażeniem. Pod koniec ciąży zaleca się wykonanie posiewu materiału z szyjki macicy w kierunku ... Witam, jestem w 38 tygodniu ciąży. Do tej pory miałam robioną kilkakrotnie morfologię, badanie moczu, a także jeden raz cytologię, odczyn Wassermanna i Coombsa (oba w 12. tygodniu ciąży), test na tolerancję glukozy i GBS (w 35 tygodniu ciąży). Czy są ... powtórzyć badanie na odczyn Wassermanna (niektóre źródła podają, że powinno być ono wykonane dwukrotnie w czasie ciąży)? Bardzo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Przedwczesne skracanie się szyjki macicy i nakaz leżenia

Witam! Jestem w 30 tygodniu ciąży, od 25 tygodnia skraca mi się szyjka macicy. Na ostatnim badaniu u ginekologa (w 30 tyg ... . Spodziewam się jednak, że rozwarcie szyjki było nieznaczne, a pęcherz płodowy jeszcze nie zaczął się wpuklać. Po 30 tygodniu ciąży ... , to szyjka ma wg niego 1,5 cm, bo od długości podanej na usg, czyli 32 mm, trzeba odjąć grubość szyjki i inne. Powiedział, żebym ... w 36 tygodniu ciąży. Dziękuję z góry za pomoc.Witam serdecznie! Zaordynowane leczenie wydaje się być jak najbardziej słuszne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Badania

USG dopochwowe

(...) w rozpoznawaniu zespołu policystycznych jajników. Za każdym razem sprawdza się również budowę szyjki macicy. Nie jest to jednak dobra ... ocenić poszczególne elementy układu rozrodczego. Ten sposób obrazowania jest również niezastąpiony we wczesnym okresie ciąży ... i wyświetlane na monitorze. Tak powstały obraz (w postaci ciemnych i jasnych punktów), odzwierciedlający układ narządów i tkanek ... w naczyniach krwionośnych. Ma to duże znaczenie w odróżnianiu zmian złośliwych od łagodnych oraz w czasie ciąży przy ocenie płodu ...

Ginekologia

Co może oznaczać to plamienie?

(...) przede wszystkim przez polipy szyjki macicy, mięśniaki, nadżerki czy też stany zapalne. Nie jest to typowy objaw dla ciąży, ale oczywiście ciąży też nie wyklucza - dlatego proponuję wykonanie testu ciążowego najlepiej około 10-14 dni (w zależności od testu) od daty możliwej koncepcji ... Mam 27 lat, miesiączkuje regularnie, następne krwawienie powinno wystąpić około 20 stycznia jednak po ostatnim stosunku z mężem wystąpiło plamienie! Co to może oznaczać? Czy mogłam zajść w ciążę? Przy ciąży z perwszym dzieckiem miałam plamienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Kowalska Lek. Magdalena Kowalska
Ginekologia

Nadżerka szyjki macicy a macierzyństwo

(...) nie wyleczę to czy powstanie z tego rak szyjki macicy? Jedni mówią , ze ona zniknie jak urodze pierwsze dziecko ale narazie ... nadżerki szyjki macicy jest uzależnione przede wszystkim od: wieku pacjentki, wywiadu położniczego, objawów klinicznych (np ... - nie trzeba stosować dużych ingerencji leczniczych, ewentualnie sprawdzić, czy nie istnieje infekcja dróg rodnych (w przypadku ... i inne badania zalecane w okresie przedkoncepcyjnym. Nie ma określonej górnej granicy wieku kobiety stosownego dla ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

czy pobranie wycinków z szyjki macicy jest bezpieczne w czasie ciąży?

(...) dożylnym. W ciąży staramy się unikać zarówno znieczulenia ogólnego, jak i inwazyjnych manipulacji na szyjce macicy. Pobranie ... histopatologiczne.Błagam o szybką odpowiedz bo zupełnie nie wiem co mam z tym robić.pozdrawiamEndometrioza szyjki macicy może być rozpoznana ... podejrzewamy raka a u mnie cytologia tego nie wykazała?w styczniu miałam robioną cytologię wyszła 1, potem w lutym pani dr powiedziala ... ,że wszystko jest w porządku.w kwietniu zaszłam w ciążę badało mnie kilku różnych lekarzy nikt nie stwierdzil nic złego.Potem trafiłam wreszcie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Przodujące łożysko

(...) ciąży, ale zdarzyć się może nawet przed 30. tygodniem; krwawieniu mogą towarzyszyć skurcze macicy; miękki brzuch, brak obrony ... ujścia wewnętrznego szyjki macicy. Lekarze wyróżniają kilka rodzajów przodującego łożyska i związane jest to z jego położeniem względem szyjki macicy. Odmiany łożyska przodującego to: łożysko całkowicie przodujące – jest to stan, w którym łożysko ... ; to stan, kiedy naczynia płodu przebiegają w błonach płodowych nad ujściem wewnętrznym szyjki macicy; wady rozwojowe płodu ...

Poród

Co się dzieje - brązowe plamienie?

(...) że nie jest Pani w ciąży, a plamienia będą się powtarzać w kolejnych cyklach, konieczna będzie wizyta u ginekologa, który Panią zbada i być może zleci badania hormonalne. Przyczyną tego typu plamień może być bowiem m.in. infekcja dróg rodnych, nadżerka szyjki macicy ... i plamienie, które Pani zaobserwowała, związane jest z implantacją zarodka (zagnieżdżeniem w ścianie macicy). Jeżeli miesiączka nie pojawi się w spodziewanym terminie, albo będzie ona miała inny niż zazwyczaj charakter (w szczególności, jeśli będzie mniej obfita ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Cytologia

Wynik cytologii i wskazania do kolposkopii

OtrzymałamWynik cytologiiRobionegoZprogramu wczesnegoWykrywaniaRaka szyjki macicy.Bardzo zdenerwowałam sie wynikiem.Oto wynik:Rozmaz odpowiedni do oceny.Stwierdzono obecnosc nieprawidłowych komórek nabłonkowych.Komorki nablonka plaskiego LSIL-zmiany srodnablonkowe stopnia niskiego obejmujace koilocytoze(HPV) i mozliwosc CIN1(dysplazji małego stopnia).Dalsza diagnostyka kolposkopia i badanie cytologiczne za 3msc.Czy to rak?Czy wynik moze okazac sie fauszywy?mam10msc córke iW3mscCiazy cyt.Byla okRadzę trzymać się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Zbigniew Żurawski Lek. Zbigniew Żurawski
Ginekologia

Dłuższy okres i krwawienie po stosunku

(...) niewiem co o tym myslec,czy to przedluzajacy sie okres?W czasie okresu kochalam sie z moim chlopakiem bez zabezpieczenia,czy to moze byc powodem ciazy?Witam, Stosunek w trakcie miesiączki wiąże się z pewnym ryzykiem zajścia w ciążę, szczególnie jeśli Pani cykl jest krótszy niż 26 dni. Krwawienia po stosunku są natomiast charakterystycznym objawem nadżerki szyjki macicy. Myślę dobrze byłoby ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Nie dostałam okresu przy drugim opakowaniu tabletek

(...) być wyrazem zmian patologicznych, które należy wykluczyć. Te zmiany to: - choroba szyjki macicy lub endometrium (np. zapalenie chlamydiowe, zmiany przed - oraz norowtworowe w obrębie szyjki), - zaburzenia ciążowe (np. niedawno przebyte poronienie, choroba ... i przyjmowałam je regularnie. Nie wiem, co zrobić w tej sytuacji. Czy mogę być w ciąży?Witam. Na początku stosowania tabletek antykoncepcyjnych (w ciągu pierwszych 3 opakowań) plamienia mogą się pojawić. Później ustrój powinien niejako przyzwyczaić się do tabletek ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badania

Kolposkopia

(...) potwierdzenia dalszymi badaniami (m.in. biopsją). Kolejnym ograniczeniem są różne zmiany na szyjce macicy (w budowie, zmiany bliznowate ... macicy. To prosta i nieinwazyjna metoda znacznie zwiększająca wykrywalność zmian przednowotworowych, wczesnych postaci raka szyjki ... Za pomocą kolposkopii można dokładnie obejrzeć dolne piętra układu rozrodczego kobiety (część szyjki macicy znajdującą się w pochwie ... poszukiwania raka szyjki macicy. W połączeniu z badaniem cytologicznym wykrywalność tej choroby sięga nawet 100%. Niewątpliwą zaletą ...

Ginekologia

Plamienia z krwią w 18 tygodniu ciąży

(...) !.POWIEDZIANO MI TYLKO,ŻE MAM DŁUGA SZYJKĘ MACICY I TO OGROMNY PLUS.CZY TAKIE KRWAWIENIE MA WPŁYW NA PŁÓD?CZY MOGE PORONIĆ?Plamienie w trakcie ciąży najczęściej związane jest z niewydolnością (skróceniem) szyjki macicy, która jak tu Pani zacytowała - jest długa. Jeśli ... WITAMJESTEM W 18 TYGODNIU CIĄZY I MAM OBFITE PLAMIENIA Z KRWIĄ.BYŁAM JUŻ U 3 SPECJALISTÓW ALE ONIE NIE WIEDZĄ DLACZEGO KRWAWIE.W CIĄGU DNIA TEJ KRWI JEST MNIEJ NAJGORZEJ W NOCY JAK W STAJE DO UBIKACJI I RANO.ORAZ SA CZASAMI SKRZEPY.Z DZIECKIEM ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Brązowa wydzielina z pochwy przed okresem i po pełnym stosunku

(...) stwierdzić ciąży na pewno, jednak sugerowałaby w/w działanie.Po wykluczeniu ciąży wskazana diagnostka infekcji pochwy-konieczna wizyta u ginekologa.Po pierwsze koniecznośc weryfikacji czy niejest Pani w ciąży-test z moczu lub pobranie krwi celem określenia poziomu HCG. Jeśli wynik negatywny do diagnostyki możliwość zaburzeń hormonalnych lub stanu zapalnego pochwy, szyjki macicy ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 3 innych
Badania w ciąży

Położnicze badanie USG

(...) – zbyt blisko ujścia wewnętrznego szyjki macicy). Oznacza to duże ryzyko krwawienia oraz konieczność rozwiązania ciąży ... płodu? Wykonanie badania USG w określonym momencie dostarcza niezwykle cennych informacji. W ciąży prawidłowej badanie należy przeprowadzić 3-krotnie (w każdym trymestrze) – między 11. a 14. tygodniem, między 18. a 22. tygodniem oraz między 28. a 32 ... nawet co kilka dni. USG we wczesnej ciąży (5-11 tydzień) Nie jest wykonywane rutynowo. Przeprowadza się je przy zagrożeniu poronieniem ...

Ginekologia

Brązowe upławy, spuchnięta łechtaczka i brak okresu

(...) na prawidłową kontrolę stanu czystości pochwy i diagnostykę przesiewową w kierunku raka szyjki macicy (badanie cytologiczne 1 raz w roku), na którego rozwój narażona jest każda kobieta aktywna seksulanie, zwłaszcza w młodym wieku (okresie rozrodczym). Z w/w powodów ... , bez których wdrożenie odpowiedniego leczenia nie jest możliwe.Po wykluczeniu ciąży wskazana konsultacja ginekologiczna stan zapalnych pochwy, zaburzenia hormonalne.Proszę wykluczyć możliwość ciąży-test ciążowy. Niezależnie od wyniku testu proszę zgłosić się ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Krwawienie a odklejanie się łożyska w ciąży

(...) (po badaniu usg).Powiedzieli ze krwawienie jest z waginy.Czy mozna krwawic z waginy ze skrzepami w29tygciazyTak, w ciąży możliwe ... . Jeśli była Pani w szpitalu i wykluczono odklejanie się łożyska oraz patologie w obrębie szyjki macicy, to nie ma powodów do większego niepokoju. Należy jednak pamiętać, że każdy epizod krwawienia w ciąży powinien być skonsultowany z lekarzem. ... Jestem obecnie w 29 tygodniu ciazy z drugim dzieckiem.3 dni temu,obudzilam sie i odrazu zaczelam krwawic ze skrzepami krwi ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badanie patomorfologiczne

Fragmenty nabłonka płaskiego kanału szyjki macicy i endometrium ogniskowo z przemianą doczesnej

(...) średnicy około 10 cm). Fragmenty nabłonka płaskiego kanału szyjki macicy i endometrium ogniskowo z przemianą doczesnej. Zmiany takie mogą mieć miejsce w czasie ciąży, ale także pod wpływem hormonów i ich zaburzonej gospodarki, a także stanów zapalnych ... klinicznych, wyników badania histopatologicznego oraz pozostałych badań dodatkowych pozwoli na ustalenie przyczyny w/w zmian. Sam wynik ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwiak pod kosmówką w ciąży

(...) bo słowa oszczędzający tryb życia niewiele mi mówią. Ponadto odczuwam od czasu do czasu kłucia w dole brzucha (w okolicy macicy ... śluzowa macicy. Krwawienia z powodu istniejącego krwiaka podkosmówkowego we wczesnej ciąży są częste, a ich konsekwencje zależą ... Witam! Zwracam się z zapytaniem dotyczącym przebiegu mojej ciąży. W chwili obecnej ma ona 11 tygodni 4 dni. Niestety ... w ujściu wewnętrznym szyjki. Szyjka była zamknięta, trofoblast bez cech odklejenia. Niestety następnego dnia 28.02.2012 po wyjściu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Ciąża a streptococcus z gr.ser.B; enterococcus sp.; escherichia coli? Co to ozancza i jak temu zaradzić?

(...) !Witam! Pod koniec ciąży standardowo pobieramy wymaz z szyjki macicy, aby sprawdzić, czy nie doszło do zakażenia bakteryjnego, które mogłoby ... Witam, jestem już w 38 tyg. ciąży. Do tej pory ciąża przebiegała bez problemów, zresztą wg mnie dalej tak jest, ale ostatnio musiałam zmienić lekarza, gdyż zmieniłam miejsce zamieszkania i mój "nowy"lekarz pobrał mi wymaz z pochwy i na wyniku wyszło ... dziecku? Jak sobie z tym poradzić? Poza tym na wyniku jest jeszcze podany Antybiogram ( W- wrażliwy, O - oporny, SW słabo wrażliwy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Krwawienie i dolegliwości bólowe w obrębie podbrzusza w ciąży

(...) rozważyć wykonanie badania beta HCG w celu oceny dynamiki rozwoju płodu (w prawidłowo rozwijającej się ciąży beta HCG powinno ... wystąpić miesiączka, jest to związane ze zmianami hormonalnymi. - W przypadku występowania nadżerki szyjki macicy także może ... Witam! Jestem w 7 tyg. ciąży. Dwa dni temu zauważyłam lekkie plamienie brązowe, udałam się wczoraj do lekarza - po badaniu ... Pani do lekarza. Nie każde krwawienie oznacza poronienia. We wczesnym okresie ciąży (pierwsze tygodnie, miesiące) może być ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Hat Lek. Marta Hat
Ginekologia

Czy moja ciąża prowadzona jest prawidłowo?

Witam! Podczas badania USG w 12. tc pani doktor stwierdziła, że kosmówka zachodzi na ujście wewnętrzne szyjki macicy (w 8. t ... za odpowiedź!Witam! Przed 20. tygodniem ciąży zachodzenie kosmówki na wewnętrzne ujście szyjki macicy rozpoznaje się w około 2-4% ciąż ... . W drugiej połowie ciąży łożysko przodujące występuje już tylko w 0,5-1% przypadków. Także są spore szanse, że w czasie rozwoju ciąży łożysko oddali się od ujścia szyjki macicy. Lekarz prawidłowo poinformował Panią o konieczności zgłaszania epizodów krwawień ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500