Trwa ładowanie...

Mikstura z jarzębiny dobra na przeziębienie. Dodatkowo wzmocni serce oraz pomoże na ból nerek i wątroby

Avatar placeholder
28.08.2020 07:54
Sok lub dżem z owoców jarzębiny jest bombą witaminy C i pomoże na przeziębienie
Sok lub dżem z owoców jarzębiny jest bombą witaminy C i pomoże na przeziębienie (123rf)

Czerwona jarzębina zawiera ogromne ilości witaminy C. Dzięki temu ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniu. Owoce jarzębiny są chętnie używane w kuchni. Przepisy na przetwory i mikstury z ich wykorzystaniem stają się coraz bardziej popularne.

W Polsce jarzębina kojarzy się raczej z pożywieniem dla ptaków i robieniem sobie koralików. Prawdą jest, że owoce jarzębiny są bardzo kwaśne, ale doskonale nadają się do przygotowywania przetworów i soków.

Na smak owoców jarzębiny mają wpływ jesienne przymrozki, które powodują, że owoce stają się mniej cierpkie. Warto je zbierać dosyć szybko, kiedy jeszcze dojrzewają. Po zebraniu można przechowywać je w domowej zamrażarce.

Zobacz także:

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Jarzębina - królowa witaminy C"

Przed zerwaniem, owoce warto spróbować. Czyni się to po to, aby wybrać te najlepszej jakości. Pamiętać jednak należy, aby nie jadać ich na surowo w dużej ilości. Jarzębina zawiera sorbinę, która odpowiada za ich gorzki i cierpki smak. Kwas parasorbinowy w większej ilości jest trujący. Może wywołać zatrucie pokarmowe, biegunkę i wymioty. Wystarczy zatem tylko polizać rozgnieciony owoc, aby przekonać się o jego walorach smakowych.

1. Jakie właściwości zdrowotne posiadają owoce jarzębiny?

Jarzębina zawiera aż trzy razy więcej witaminy C niż np. pomarańcze. Inną zaletą przetworów z jarzębiny jest duża odporność na obróbkę w wysokich temperaturach, dzięki czemu zachowują w ogromnej mierze swoje właściwości.

Owoce jarzębiny są także bogate w karotenoidy, które chronią nasze oczy oraz skórę. Zawierają także spore ilości witaminy K, witamin z grupy B, PP, a także składniki mineralne takie jak potas, sód, magnez i miedź.

Są także źródłem polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Dzięki temu opóźniają proces starzenia się oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na różne choroby cywilizacyjne, np. nowotwory. Dodatkowo są bogate w kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy, antocyjany, garbniki i cukry.

Te wszystkie właściwości sprawiają, że przetwory z jarzębiny są doskonałe nie tylko na przeziębienia, ale także skutecznie pomagają w innych dolegliwościach. Między innymi na bóle nerek, wątroby, czy też wzmacniają serce.

Jak wykorzystać je przy wyżej wymienionych dolegliwościach?

W przypadku bólu nerek oraz wątroby, należy zjadać 2 razy dziennie łyżkę suszonych lub zmielonych owoców jarzębiny. Po ich spożyciu, popić szklanką wody.

Aby wzmocnić serce, dobrze jest pić wywar z owoców jarzębiny. Jak przygotować taki wywar? Potrzebne jest 200 ml wody, do której wsypać należy 2 łyżki suszonych owoców. Ostatnim krokiem jest gotowanie tej mieszanki przez około pół godziny. Przygotowany w ten sposób wywar, powinno się pić trzy razy dziennie, po pół szklanki.

2. Fińska mikstura z jarzębiny

Finowie znają wiele przepisów, które pozwalają na wykorzystanie owoców jarzębiny w kuchni. Oto jeden z ich sposobów przygotowania mikstury, która jest idealna na wzmocnienie organizmu i pozbycie się przeziebienia.

Potrzebne składniki: około 2 kg owoców jarzębiny, 1 kg cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, przegotowana woda.

W pierwszej kolejności należy zebrane owoce jarzębiny nieco rozgnieść w garnku lub innym, większym pojemniku. Jarzębina powinna wówczas puścić sok. Do garnka wsypujemy cukier oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego. Następnie należy zalać wszystko przegotowaną wodą oraz dokładnie wymieszać.

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C
Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C [7 zdjęć]

Jarzębina jest znana w Polsce raczej jako ozdobny krzew lub drzewo niż roślina o właściwościach zdrowotnych.

zobacz galerię

Można użyć zarówno zimnej, jak i gorącej wody. Gorąca woda sprawi, że uwolni się więcej smaku z owoców, natomiast zimna pozwoli zachować w nich więcej witamin. Garnek w takim stanie pozostawia się na około dobę, najlepiej w temperaturze pokojowej lub na zewnątrz.

Ostatnim krokiem jest przelanie zawartości garnka przez sito do butelek lub plastikowych pojemników. Powstałą w ten sposób miksturę wstawia się do zamrażarki. Gdy tylko poczujesz się osłabiony, możesz sięgnąc po butelkę z pysznym sokiem. Od razu postawi cię na nogi.

Zapraszamy do udziału w sondzie

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze