Substancje słodzące

Mianem „substancji słodzących” określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych. Nadmiar cukru w diecie jest przyczyną wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy, cukrzycy. Nic więc dziwnego, że wynalezienie słodzików było uważane za przełom w żywieniu.

Spis treści:
  1. 1. Wpływ słodzików na zdrowie
  2. 2. Zalety i wady stosowania słodzików

1. Wpływ słodzików na zdrowie

Słodziki dostarczają słodkiego smaku i mają niewielkie ilości kalorii. Niektóre z nich są zupełnie pozbawione wartości kalorycznej. Jest to spowodowane faktem, że słodziki, z wyjątkiem aspartamu, nie są trawione przez organizm. Aspartam jest metabolizowany naturalnie, ale jest niezwykle popularną substancją, ponieważ niewielka jego ilość (zaledwie 1/10 kalorii) zapewnia słodki smak równoważony przez łyżeczkę cukru. Obecnieaspartam jest powszechnie stosowany w napojach dietetycznych i innych produktach. Pojawiły się jednak opinie, że słodziki nie powinny być stosowane, ponieważ przyczyniają się do otyłości i innych schorzeń. Rzeczywiście, spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe. Wystarczy jednak zachować zdrowy rozsądek i nie przekraczać określonej dopuszczalnej dawki słodzików. Problem polega na tym, że nie jest to takie proste, ponieważ substancje te są dodawane do wielu produktów. Są to między innymi słodycze, słodkie pieczywo, produkty dietetyczne, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, przetwory owocowe i warzywne, a także witaminy w tabletkach oraz napoje gazowane.

 

Co zamiast cukru?

Coraz więcej osób sięga po naturalne słodziki, takie jak:

  • syrop z agawy – jest uzyskiwany z meksykańskiego kaktusa, w smaku przypomina miód o posmaku landrynek,
  • syrop słodowy z orkiszu – jest zwykle dodawany do ciast i twarożku,
  • syrop ryżowy, jęczmienny lub klonowy – stosuje się je do deserów, płatków i napojów,
  • syropy owocowe – najczęściej używa się syropów z winogron i jabłek,
  • ksylitol - cukier brzozowy, pod względem słodkości jest zbliżony do cukru,
  • melasa – gęsty syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru spożywczego,
  • fruktoza – jest naturalnym cukrem owocowym zalecanym dla cukrzyków, ponieważ nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi,
  • aspartam – jest około 200 razy słodszy od cukru, nie należy go jednak stosować do wypieków, gdyż w temperaturze powyżej 100ºC jest szkodliwy dla organizmu,
  • miód – zawiera witaminy i istotne składniki odżywcze, ale w temperaturze powyżej 50ºC traci swoje zdrowotne właściwości.

Oprócz wymienionych już naturalnych słodkości warto wspomnieć także pozostałe zamienniki cukru. Inne rodzaje słodzików to:

  • acesulfam K – jest równie słodki jak aspartam, ale nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury i nie ma skutków ubocznych,
  • sacharyna – jest 300-500 razy słodsza niż cukier, ale ma lekko gorzki smak,
  • sorbitol – magazynuje się w organizmie i może niekorzystnie wpływać na układ nerwowy, w nadmiarze wywołuje biegunki oraz zaburzenia trawienia,
  • malitol – w smaku przypomina cukier i można go stosować do wypieków i gotowania,
  • mannitol – spożycie zbyt dużych jego ilości może skończyć się biegunką,
  • taumatyna,
  • sukraloza,
  • sól aspartamowo-acesulfamowa,
  • cyklaminiany,
  • neohesperydyna,
  • izomalt,
  • laktitol.

2. Zalety i wady stosowania słodzików

Spożywane w niewielkich ilościach substancje słodzące mają kilka zalet. Są to:

  • minimalna wartość kaloryczna przy wyraźnie słodkim smaku,
  • smak zbliżony do cukru,
  • brak szkodliwości dla zębów.

Niestety, oprócz korzyści płynących ze stosowania substancji słodzących, należy liczyć się także z działaniem ubocznym. Do najważniejszych minusów słodzików należą:

  • szkodliwość słodzików na bazie aspartamu dla małych dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących, a także dla chorych na fenyloketonurię,
  • metaliczny posmak w ustach po spożyciu niektórych słodzików, zwłaszcza przy wysokich stężeniach substancji słodzących,
  • niepożądane dolegliwości przy nadmiernym spożyciu, na przykład biegunki,
  • działanie rakotwórcze sacharyny oraz cyklaminianów (substancje te wycofano z obrotu).

Aspartam to najczęściej używana w przemyśle spożywczym substancja słodząca, którą można używać zamiast tradycyjnego cukru. Na czym polega szkodliwość aspartamu? Stosowanie tej substancji może wywołać następujące choroby lub pogorszyć stan już istniejących dolegliwości:

Słodziki zyskały ogromną popularność, ale w nadmiernej ilości mogą być szkodliwe dla organizmu. Niektóre substancje powodują biegunki, inne mają poważniejsze skutki uboczne, czego przykładem jest aspartam. Dlatego też przed rezygnacją z cukru na rzecz słodzików warto zastanowić się, czy taka zmiana jest rzeczywiście na lepsze.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Skoczki dla dzieci ~:

Witam. Chciałabym poznać opinię na temat skoczków dla dzieci. Czy są one bezpieczne dla dziecka? Jaki mają wpływ na rozwój dziecka? Czy szkodzą kregoslupowi? Przeczytalam już wiele opini i pozytywnych i negatywnych .

pokaż 5 następnych

Artykuły Substancje słodzące

Substancje słodzące Co to jest sacharoza?

Sacharoza jest dwucukrem, czyli jest zaliczana do węglowodanów prostych, składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. To właśnie sacharozę nazywamy potocznie „cukrem" i używamy jej do słodzenia potraw i napojów. Pozyskiwana jest z...

Substancje słodzące Czy słodziki są bezpieczne?

Niskokaloryczne substancje słodzące, czyli tak zwane słodziki, to związki o minimalnej lub zerowej energetyczności. Ich słodki smak jest niezwykle intensywny, dlatego są dodawane do żywności w niewielkich ilościach. Najczęściej słodziki znajdują się ... nie tylko potwierdzają, że niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne, ale i precyzyjnie określają rekomendacje odnośnie do ich stosowania ... . Nie wszystkie niskokaloryczne substancje słodzące mogą być jednak stosowane przez kobiety spodziewające się dziecka, czego...

Substancje słodzące Cukier w leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych

Dr Collins z Uniwersytetu Bostońskiego dokonał zaskakującego odkrycia – dowiódł, iż cukier zwiększa skuteczność leczenia przewlekłych bakteryjnych infekcji, w tym zakażeń gronkowcami, paciorkowcami, a także gruźlicy i infekcji dróg...

Słodziki a zdrowie
Substancje słodzące Słodziki a zdrowie

(...) częściej spotyka się zamiast cukru substancje słodzące, tzw. słodziki. Nie zawierają glukozy, więc korzystać z nich mogą w celu ... . Zastosowanie substancji słodzących Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w: produkcji napojów, gumach do żucia ... substancje słodzące - są słodsze od sacharozy, co najmniej 150 razy. A przy okazji dostarczają mniejszą porcję kalorii. Do takich ... i przetworów owocowych. Jak widać, substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy...

Czym można zastąpić cukier? Odtwórz wideo
Substancje słodzące Czym można zastąpić cukier?

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak...

Dieta w cukrzycy Substancje słodzące w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeby diabetyków na węglowodany i jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian inicjowanych przez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy później...

Łupież Substancje w szamponach przeciwłupieżowych

Najpopularniejsze środki na łupież to szampony przeciwłupieżowe. Zawierają one różnorodne substancje, działające na przyczyny łupieżu lub na jego same objawy. Najlepszym sposobem na wybranie odpowiedniego szamponu na łupież jest zapoznanie się...

Składniki kosmetyków Co to są substancje naturalne?

Obecnie na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej kosmetyków naturalnych. W ich skład wchodzą surowce pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Do ich przetwarzania wykorzystywane są wyłącznie procesy fizyczne, takie jak filtracja,...

Probiotyki Naturalne substancje osłonowe

Substancje osłonowe są stosowane do ochrony układu pokarmowego podczas kuracji antybiotykowej. Zazwyczaj razem z antybiotykiem lekarze przepisują także specjalne produkty osłonowe dostępne w aptekach. Można wybrać także naturalne substancje osłonowe... Bakterie...

Substancje wzmacniające odporność
Profilaktyka grypy Substancje wzmacniające odporność

Witamina C warunkuje sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej niedobór obserwuje się w trakcie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Chroni ona ważne składniki komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rola...

pokaż 10 następnych