Szaszłyki owocowe na zimno
Nasze trójkolorowe szaszłyki to zastrzyk trzech ważnych witamin. Jabłko dostarcza witaminy C, śliwki – witaminy A natomiast morele beta-karotenu. Tym samym do ich właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć: zwiększenie odporności organizmu, poprawę wzroku, korzystny wpływ na stan skóry, działanie przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe.
Składniki
- 1 pokrojone w grubą kostkę (ze skórą) twarde, ale soczyste duże jabłko (200 g),
- 2 pokrojone na ćwiartki duże morele (200 g),
- 4 pokrojone połówki twarde śliwki, np. węgierki (200 g),
- listki świeżej mięty,
- świeżo starty imbir,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania
Na cztery małe patyczki grillowe nadziewać na przemian jabłka, morele i śliwki. Pomiędzy każdym owocem nadziewać listek mięty. Owoce na patyczkach oprószyć startym imbirem i szczyptą cynamonu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 115,5 kcal |
Białka | 1,6 g |
Tłuszcze | 0,7 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 29,85 g |
Błonnik | 4,5 g |
Witamina C | 18,5 mg |
Witamina A | 282,5 µg |
Komentarz
Owoce będące składnikami tego dania zawierają dużo błonnika i pektyn działających detoksykująco. Mięta, imbir i cynamon zapewnią szaszłykom oryginalny smak i sprawią, że strawimy je jeszcze szybciej. Danie jest bardzo niskokaloryczne (około 69kcal w jednej porcji!) – polecane w dietach odchudzających.