Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szaszłyki owocowe na zimno

Avatar placeholder
15.03.2017 15:16
Szaszłyki owocowe na zimno
Szaszłyki owocowe na zimno

Nasze trójkolorowe szaszłyki to zastrzyk trzech ważnych witamin. Jabłko dostarcza witaminy C, śliwki – witaminy A natomiast morele beta-karotenu. Tym samym do ich właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć: zwiększenie odporności organizmu, poprawę wzroku, korzystny wpływ na stan skóry, działanie przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe.

Składniki

  • 1 pokrojone w grubą kostkę (ze skórą) twarde, ale soczyste duże jabłko (200 g),

  • 2 pokrojone na ćwiartki duże morele (200 g),

  • 4 pokrojone połówki twarde śliwki, np. węgierki (200 g),

  • listki świeżej mięty,

  • świeżo starty imbir,
  • szczypta cynamonu.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Na cztery małe patyczki grillowe nadziewać na przemian jabłka, morele i śliwki. Pomiędzy każdym owocem nadziewać listek mięty. Owoce na patyczkach oprószyć startym imbirem
i szczyptą cynamonu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie115,5 kcal
Białka1,6 g
Tłuszcze0,7 g
Cholesterol0 mg
Węglowodany29,85 g
Błonnik4,5 g
Witamina C18,5 mg
Witamina A282,5 µg


Komentarz

Owoce będące składnikami tego dania zawierają dużo błonnika i pektyn działających detoksykująco. Mięta, imbir i cynamon zapewnią szaszłykom oryginalny smak i sprawią, że strawimy je jeszcze szybciej. Danie jest bardzo niskokaloryczne (około 69kcal w jednej porcji!) – polecane w dietach odchudzających.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze