Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szaszłyki wegańskie

Szaszłyki wegańskie
Szaszłyki wegańskie (Zdjęcie autorstwa moerschy / CC0 1.0)

Szaszłyki wegańskie to bardzo smaczne i aromatyczne danie, bo do jego przygotowania używa się sporej ilości ziół i przypraw. Podane poniżej składniki na szaszłyki są tylko pewną propozycją, ponieważ można dodawać do nich najróżniejsze jarzyny, w zależności od indywidualnych upodobań.

Składniki:

  • różnokolorowa papryka (czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa),
  • średnie pieczarki,
  • młoda cukinia,
  • ogórki,
  • biała i czerwona cebula,
  • pomidory.

Składniki do marynaty:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

 

  • oliwa,
  • sos sojowy,
  • ocet winny,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

Umyj pieczarki i oderwij ogonki. Wcześniej umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w kwadraty wielkości pieczarek. Cebulę, ogórki i cukinię posiekaj w plastry. Usuń skórkę pomidora ora nasiona. Nadziej wszystko na patyczki, zachowując różnorodność kolorów. Pomieszaj oliwę i sos sojowy z octem winnym w proporcjach 3:1, a następnie dodaj zioła: tymianek, bazylię lub zioła prowansalskie. Maczaj szaszłyki w marynacie, obracając je z każdej strony. Grilluj, polewając szaszłyki marynatą, aż warzywa będą „al dente”.

 

Powyższe propozycje dań na grilla nie są tylko dla wegan, mogą być również pysznym rarytasem dla przeciętnego smakosza zajadającego się na co dzień mięsem. Warto trochę poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć podniebienie innymi smakami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze