Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę kości.

Tran na pamięć

Tran jest to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Spożywanie tranu korzystnie wpływa na organizm, gdyż zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują zdrowie. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – są niezbędne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Kwasy EPA i DHA budują błony komórkowe, szczególnie wysoki ich poziom występuje w komórkach układu nerwowego – mózgu. Ich obecność warunkuje prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych, a tym samym zdolność koncentracji uwagi oraz procesów zapamiętywania. W badaniach wykazano, że dieta bogata w ryby poprawia szybkość uczenia się oraz zapobiega występowaniu zmian zachowań, nerwowości oraz zwiększa iloraz inteligencji dzieci.

Kwasy omega-3 poprawiają nastrój dziecka, ponieważ wpływają na zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie, a tym samym usprawniają kondycję umysłową. Dlatego zaleca się podawanie tranu dzieciom z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, ADHD, autyzm oraz dysleksja. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również leczenie otyłości, gdyż powodują wzrost aktywności leptyny, która zmniejsza apetyt. Zapobiegają także wahaniom glukozy we krwi oraz uwrażliwiają komórki na insulinę, dzięki temu zarówno chronią, jak i wspomagają leczenie cukrzycy.

Tran a odporność

Regularne spożywanie ryb lub tranu albo olejów z wątroby rekina podnosi odporność organizmu oraz aktywizuje układ immunologiczny. Dlatego w okresie zwiększonego zachorowania na choroby wirusowe i bakteryjne (jesień-zima) zaleca się suplementowanie diety dzieci w tran. W tranie oprócz kwasów omega-3 obecne są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D. Witamina A warunkuje prawidłowe procesy widzenia oraz stan skóry. Ponadto zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, tym samym skraca czas leczenia infekcji oskrzeli i płuc. Z kolei witamina D jest niezbędna do budowy kości, gdyż przeciwdziała nadmiernemu wydzielaniu wapnia z organizmu oraz ułatwia wbudowywanie wapnia w tkankę kostną, tym samym zwiększa jej wytrzymałość. Tran wspomaga leczenie astmy oskrzelowej oraz alergii skórnych. Zawarte w tranie kwasy omega-3 zapobiegają wysuszeniom i uszkodzeniom nabłonków oraz skóry. Ponadto przyśpieszają proces gojenia ran i odnowę naskórka. Wykazano, że dzieci regularnie spożywające ryby lub tran rzadziej zapadają na choroby alergiczne, jak astma czy atopowe zapalenie skóry. Ponadto, NNKT wspomagają leczenie chorób przewlekłych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, łuszczyca, zapalenie stawów, gdyż zmniejszają stężenie cytokin prozapalnych we krwi. 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Kawa smakowa

~filizankakawy • ostatni post 18 godzin temu

4
Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Spis treści Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia,...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z...

Tłuszcze

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią ... przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu. Dualistyczny podział na dobre i złe...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia ... zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E.

Tłuszcze

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwas ... oraz migdały. Właściwości tłuszczu roślinnego Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K. Tłuszcze roślinne zbudowane są z...

Tłuszcze

Kwasy omega-3 poprawiają humor

Dobry humor to podstawa skutecznych działań. Psycholodzy, trenerzy czy coachowie znają i podkreślają znaczenie pozytywnego nastawienia. Chcąc być skutecznym w pracy nad samą efektywnością, należy problem potraktować wieloaspektowo. Okazuje się bowiem, że...

Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

(...) cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500