Tran - właściwości (WIDEO)
Właściwości lecznicze tranu
Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego ze świeżej wątroby ryb. Charakteryzuje się specyficznym zapachem i smakiem. Niegdyś był podawany dzieciom w przedszkolu w ramach profilaktyki zdrowotnej jako środek wzmacniający kości. Obecnie stosuje się go w celu suplementacji diety w postaci żelatynowych kapsułek.
Właściwości tranu pozwalają wykorzystać go w leczeniu stanów zapalnych. Dzięki dużej zawartości witaminy D, tran wzmacnia kości, poprawia wzrok i jest niezastąpiony podczas pracy fizycznej. W okresie jesienno-zimowym podnosi odporność i chroni przed wirusami. Tran wykazuje działanie na układ sercowo-naczyniowy, pomaga w problemach z nadwagą i otyłością i zmniejsza stężenie „złego cholesterolu” we krwi. Jest to bogate źródło kwasów Omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego. Jak wybrać najlepszy tran? Należy przede wszystkim wybierać tran pochodzący z ryb odławianych w okolicach obu biegunów, tak gdzie ingerencja człowieka jest niewielka. Zaletą tego rodzaju tranu jest także fakt, że ryby w zimnych warunkach posiadają więcej kwasów Omega-3, gdyż są po prostu bardziej tłuste. Taki tran uchodzi za tran najlepszej jakości i o najlepszych właściwościach. Przy zakupie tranu w aptece należy także pamiętać, aby sprawdzić, czy na opakowaniu jest informacja o ilości konkretnych kwasów tłuszczowych. Zazwyczaj kwasom tłuszczowym towarzyszy witamina D, na co trzeba zwrócić uwagę gdyż jest to witamina, która wykazuje niekorzystne działanie przy jej nadmiernej ilości. Na temat właściwości tranu wypowiada się dr Leszek Walentynowicz.