Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Wino w profilaktyce cukrzycy

Avatar placeholder
04.04.2019 13:57
Wino w profilaktyce cukrzycy
Wino w profilaktyce cukrzycy (123RF)

Zauważono korzystne działanie spożywania umiarkowanych ilości wina w profilaktyce cukrzycy typu 2. Najnowsze badania wykazały, iż wynika to z właściwości czerwonego wina, które są bardzo zbliżone do właściwości leku na cukrzycę.

spis treści

1. Wino a lek przeciwcukrzycowy

Wiedeńscy naukowcy przetestowali 10 rodzajów czerwonego wina i 2 rodzaje białego. Zbadali stopień wiązania się składników wina z receptorami aktywowanymi proliferatorami peroksysomów typu gamma (PPAR-gamma), z którymi wiąże się także lek na cukrzycę. Białko PPAR-gamma bierze udział w syntezie i transporcie glukozy. Działając na nie można zmniejszyć insulinooporność.

2. Przeciwcukrzycowe działanie wina

Z badań wynika, iż białe wino słabiej niż lek na cukrzycę łączy się z PPAR-gamma. Z kolei 100 ml wina czerwonego wiąże się z białkiem aż 4 razy silniej niż dzienna dawka wspomnianego farmaceutyku. Dzieje się tak dzięki zawartemu w czerwonym winie galusanowi epikatechiny, który dostaje się do trunku z dębowych beczek, w których jest trzymany.

Nie jest jednak wiadomo, w jakim stopniu nasz organizm jest w stanie wykorzystać tą substancję. Aby się o tym przekonać niezbędne będzie przeprowadzenie kolejnych badań wpływu poszczególnych składników wina na organizm człowieka.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze