Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie zapotrzebowanie na witaminy rośnie dwukrotnie. Wielu przyszłym mamom nasuwają się pytania: jakie witaminy dla kobiet w ciąży są najlepsze? Czy brać witaminy w ciąży? Oto kilka wskazówek, jak skomponować dietę w ciąży.


1. Dieta w ciąży

Kiedy dowiesz się, że zostaniesz mamą, uważnie przyjrzyj się swojej diecie. Możesz w osobistym notesie notować wszystko, co jesz, dzięki temu z czasem skomponujesz jadłospis w ciąży. Na początku ciąży mogą wystąpić wymioty, zadbaj o świeże warzywa i owoce, unikaj rzeczy na bazie konserwantów. Pamiętaj, że przyjmowanie witamin dla kobiet w ciąży w postaci tabletek jest wskazane. U kobiet w ciąży, które znacznie częściej spożywają kwas foliowy (witaminę B9), znacznie rzadziej zdarzają się wady rozwojowe. Dlatego też zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już kilka miesięcy przed planowaną ciążą. W czasie ciąży należy kontynuować stosowanie witaminy B9 do 12. tygodnia ciąży, chyba że lekarz zaleci pacjentce dłuższe przyjmowanie tej witaminy. Kobiety, które zaszły w ciążę, nie planując jej uprzednio, powinny stosować kwas foliowy od momentu dowiedzenia się o stanie odmiennym. W czasie ciąży wskazane jest także przyjmowanie witaminy B6, która minimalizuje poranne mdłości.

Dieta dla kobiety w ciąży

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, szczególnie w czasie ciąży, kiedy trzeba dbać nie tylko o zdrowie matki, ale także o prawidłowy rozwój dziecka. Czy piramida żywienia wyróżnia się czymś szczególnym w porównaniu z typową piramidą żywienia? Jakie produkty bezwzględnie...

1.1. Zdrowe odżywianie w pierwszej połowie ciąży

W pierwszej połowie ciąży trzeba przede wszystkim wybierać zdrowe i świeże produkty. Należy unikać żywności przetworzonej i pełnej konserwantów. Warto przyjmować kwas foliowy, ale zażywanie witamin i składników mineralnych w pierwszych miesiącach ciąży należy skonsultować z lekarzem. Kobieta w ciąży musi koniecznie zrezygnować z alkoholu i palenia papierosów.

1.2. Zdrowe odżywianie w drugiej połowie ciąży

W tej części ciąży płód rozwija się bardzo szybko i potrzebuje więcej składników mineralnych, zwłaszcza białka, które jest naturalnym składnikiem tkanek. W tym czasie kobieta powinna przyjmować 3000 kalorii dziennie (czyli 700 więcej niż normalnie).

Dieta powinna zawierać:

  • węglowodany: pełnoziarniste pieczywo, makaron, brązowy ryż,
  • witaminy: świeże owoce i warzywa,
  • białko: mięso, ryby, jaja, orzechy, mleko i jego przetwory,
  • tłuszcze roślinne: oliwa, olej jako dodatki do sałatek.

Kobieta powinna ograniczyć spożywanie słodyczy i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które sprawią, że znacznie przytyje i będzie jej ciężko powrócić do normalnej wagi sprzed ciąży.

2. Jakie witaminy w ciąży?

Witaminy w kapsułkach dla kobiet w ciąży powinny zawierać: witaminę A, wapń. Preparat witaminowy musi mieć w swoim składzie: żelazo, cynk, miedź, witaminę D, witaminę C, witaminę E, witaminę B1, ryboflawiny w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo powinny zawierać: magnez, fluorek, biotynę, fosfor i kwas pantotenowy. Każdy taki preparat powinien być skonsultowany z lekarzem. Warto pamiętać, że kobiety w ciąży łatwiej przyjmują tabletki powlekane. Czasami żelazo w ciąży może powodować biegunkę. Jeżeli tak się dzieje, należy zmienić preparat.

3. Źródła witamin dla kobiet w ciąży

Witaminy istotne dla zdrowia ciężarnych i prawidłowego rozwoju płodu znajdują się w:

  • białko i żelazo: chude mięso, chude wędliny, drób, ryby, ryż, jaja, rośliny strączkowe, mąka z pełnego przemiału,
  • wapń, fosfor, białko: mleko, maślanka, jogurt,
  • witaminy z grupy B: drożdże, płatki zbożowe, migdały, mleko, twaróg, warzywa (kalafior, cebula, szpinak, pomidory),
  • witamina C: cytrusy, ziemniaki, maliny, jagoda, kapusta, szpinak,
  • witamina D: tran, żółtko jaj, mleko, śmietana, masło, twaróg,
  • witamina E: olej, oliwa z oliwek, pomidory na kanapkach, surówki,
  • witamina C: oleje, oliwa.

Każda kobieta w ciąży powinna wzbogacić swoją dietę w warzywa, owoce oraz nabiał. Mleko bierze udział w tworzeniu kości i rozwoju dziecka, najlepiej łączyć je z innymi składnikami, np. z owocami i jarzynami. Witaminy w ciąży w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Weronika Buczkowska,
Komentarze (9)
~Paulia
~Paulia

Ja w czasie ciąży stosowałam suplement ladee Vit, ponieważ miałam niedobór witamin, ale uważam, że profilaktycznie tez można coś zażywać, no niestety badań nie robi się co tydzień

Odpowiedz
~Alicja
~Alicja

ale co tydzień też nie skaczą Ci tak witaminy, dlatego się ich tak często nie robi. Miałaś słabe wyniki, że brałaś?

Odpowiedz
~Eliza
~Eliza

Zawsze najlepiej chyba skontaktować się z lekarzem zanim cokolwiek zacznie się brać.

Odpowiedz
~Karina
~Karina

myślę że lekarz to podstawa ... ale też nie sądzę żeby miał coś przeciwko witaminą ...

Odpowiedz
~śliczna
~śliczna

dzięki dziewczyny za radę poczytałam sobie trochę zaczęłam brać ladeeVit i jestem bardzo zadowolona

Odpowiedz
~ira
~ira

Ja nic opórcz kwasu foliowego nie biorę, wyniki mam dobre więc nie chcę przesadzać, a kwas foliowy to dla mnie podstawa.

Odpowiedz
~kamilkaa
~kamilkaa

@~ira: No ja raczej też tylko kwas biorę, uważam że wystarcza to co dostarczam dla organizmu z pożywieniem, a najważniejsze jest dla mnie to aby urodzić dziecko bez wad cewy nerwowej

Odpowiedz
~polka
~polka

Widziałam, że Prenalen ma nowe suplementy witaminowe dla kobiet w ciąży, patek karmiących i dla kobiet planujących dzidziusia. cena wydaje się przystepna bo mam wrażenie że niektórzy producenci przesadzają z ceną. a jednak takie preparaty przyjmuje się przez okres ciąży i potem jeszcze przez dłuższy czas.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy w ciąży - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Witaminy w ciąży
Witaminy w ciąży

Wegetarianka w czasie ciąży

Czy wegetarianka w ciąży musi zmienić swoje nawyki żywieniowe? Czy grozi jej anemia? Co jeść w ciąży, by zadbać o zdrowie swoje i maleństwa? Przyszłą mamę dręczy wiele pytań. I słusznie. Kobieta w ciąży musi szczególnie o siebie dbać. Wegetarianka w ciąży...

Witamina A (retinol)

Niedobór witaminy A

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia. Ponadto jest to witamina antyoksydacyjna. Niedobór witaminy A objawia się suchością skóry, trudnościami z widzeniem o zm

Witamina A (retinol)

Nadmiar witaminy A

Witamina A, czyli retinol, występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina A w organizmie jest niezbędna do prawidłowego widzenia, odpowiada za stan nabłonków skór

Bilansowanie zdrowej diety

Witaminy i minerały

Witaminy i składniki mineralne są ważnymi składnikami naszej diety. Ale oprócz tego, że należy zwracać uwagę na ilość przyjmowanych dziennie witamin i minerałów, należy równie

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Witaminy na odchudzanie

Witaminy na odchudzanie działają korzystnie na organizm i utrzymanie szczupłej sylwetki. Minerały zawarte w składnikach odżywczych pomagają spalić kalorie, zapobiegają odkładaniu t

Witaminy

Witaminy dla kobiet

Witaminy są niezbędne do życia, jednak nasz organizm produkuje je w niewystarczających ilościach. Człowiek musi zatem dostarczać sobie witamin w pożywieniu. Dlatego tak istotne jes

Dieta w cukrzycy

Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne

Witaminy

Witaminy w diecie

Organizm człowieka potrzebuje nieustannie witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Najlepszym źródłem tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy

Dieta na zdrowe oczy

Witaminy na oczy

Witaminy niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mają także wpływ na jakość naszego widzenia, szczególnie witaminy A, C i E. Niedobór witamin może doprowadzi