Właściwości białej herbaty

Biała herbata wywodzi się z Chin, gdzie dawniej była przywilejem ludzi bogatych. O jej wyjątkowości przesądzał proces produkcji. Biała herbata jest bowiem najmniej przetworzoną postacią herbaty, co powoduje, że zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona. Ponadto ma delikatny, lekko słodki smak, który nie jest przy tym przytłaczający. Jej zaletą jest również mniejsza zawartość kofeiny niż w przypadku herbat zielonych lub czarnych, o kawie nie wspominając.

Korzyści z picia białej herbaty

Herbata była stosowana w medycynie od wieków, jednak dopiero od niedawna naukowcy przyznają, że ten napój faktycznie ma lecznicze właściwości. Mimo iż herbaty zielona i czarna są bogate w antyoksydanty, w białej herbacie jest ich najwięcej. Antyoksydanty to substancje, które chronią ciało przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Biała herbata pomaga również w profilaktyce różnych odmian raka i obniża ciśnienie krwi. Nie bez znaczenia są także zasługi tego płynu w zmniejszaniu poziomu „złego” cholesterolu i zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Dzięki poprawie ciśnienia i poziomu cholesterolu biała herbata przyczynia się do ochrony serca i układu krwionośnego. Badania wykazały, że osoby pijące dwie lub więcej filiżanek białej herbaty są niemal o połowę mniej narażone na śmierć w wyniku zawału serca. Regularne spożywanie naparu z białej herbaty wzmacnia również kości, co sprawia, że napój ten jest zalecany osobom cierpiącym na zapalenie stawów oraz osteoporozę. Biała herbata działa również antybakteryjnie i chroni przed działaniem wirusów. Wzmacnia nie tylko odporność organizmu, ale i zęby oraz dziąsła. Spożywanie białej herbaty przysłuży się również skórze poprzez zwalczanie wolnych rodników.

Jak pić białą herbatę?

Przede wszystkim zaopatrz się w herbatę wysokiej jakości. Najlepsza biała herbata ma formę listków. Herbata w torebkach jest bowiem stosunkowo niskiej jakości. Wsyp dwie łyżeczki liści i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wystarczy zaparzać herbatę przez 3,5 minuty, ale dla mocniejszego smaku można przedłużyć proces parzenia herbaty o kilka minut. Aby w pełni skorzystać z jej właściwości, pij ją codziennie 2-4 razy. Jeśli twój budżet jest ograniczony, możesz zaparzać liście herbaty 2-3 razy, by wydobyć z nich pełnię składników odżywczych. Dobrym pomysłem jest uczynienie z picia herbaty swoistego rytuału. Usiądź w wygodnym fotelu i odpręż się. Jeżeli chcesz, włącz nastrojową muzykę. Kilka minut spędzonych na piciu herbaty pomoże ci odstresować się. Dla urozmaicenia możesz od czasu do czasu wypróbować różne odmiany białej herbaty.



Biała herbata dopiero zyskuje popularność na całym świecie, ale wiele wskazuje na to, że stanie się jednym z ulubionych napojów. Sposób jej podania jest bardzo prosty, a korzyści dla zdrowia płynące z jej spożywania są ogromne.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze (2)

Wyloguj
~christina
~christina

Od paru miesięcy piję białą herbatę-4 kubki po 300 ml.Polecam czuję się naprawdę dobrze /mam już 68 lat/ twarz mi się wygładziła,skóra ciała dobrze wygląda.Naprawdę można mi ująć lat.

Odpowiedz
~młody
~młody

Eliksir młodości-to naprawdę działa,mam obecnie 25 lat a herbatę piję od 5 lat,w życiu postrzegają mnie za nastolatka :)

Odpowiedz

Porady ekspertów

Dlaczego picie dużej ilości zielonej herbaty szkodzi na nerki i wątrobę?

Jerzy, lat 50. Dziękuję za poradę w sprawie obniżania poziomu żelaza we krwi. Mam jednak pytanie...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Artykuły Herbata

Herbata Zielona herbata a odchudzanie

Wschodni twórcy medycyny naturalnej wierzyli, że zielona herbata jest receptą na długie życie. Być może wcale ... dolegliwości i zapobiegający wystąpieniu wielu innych. Jak wygląda kwestia zielona herbata a odchudzanie? Od niedawna stosuje się ją jako element diet odchudzających. Czy zielona herbata odchudza? Na pewno wspomaga odchudzanie i ułatwia utrzymanie wagi po diecie. Zdrowotne działanie zielonej herbaty Chociaż herbata nie jest lekiem na chorobę czy dolegliwość, udowodniono, że charakteryzuje...

Właściwości yerba mate
Herbata Właściwości yerba mate

Yerba mate to napar powstająca z liści niewielkiego drzewa rosnącego w lesie deszczowym. Yerba mate przez stulecia pili Argentyńczycy, Urugwajczycy i Peruwiańczycy, aż w końcu fenomen yerba mate dotarł do półkuli północnej. Napar ma...

Herbaty odchudzające
Środki wspomagające odchudzanie Herbaty odchudzające

Herbaty odchudzające nie zastąpią zdrowej diety i aktywności fizycznej, ale mogą znacząco wspomóc...

Ciekawe wydarzenia w Polsce Imprezy w Bielsku-Białej

Kalendarz imprez w Bielsku-Białej zapewnia mieszkańcom miasta i turystom wiele ciekawych wydarzeń...

Herbata Sposoby parzenia herbaty

Parzenie herbaty przez większość ludzi uznawane jest za prostą i szybką czynność. Wystarczy,...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana...

Warzywa Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki...

Warzywa Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany...

Owoce Właściwości cytryny

Cytryna to owoc tropikalny bogaty w witaminę C oraz flawonoidy, które wzmacniają odporność, zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia jak miażdżyca, nadciśnienie.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij