Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy. Dziś cebula wykorzystywana jest jako składnik oraz przyprawa do potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. Ponadto wiele mam podaje swoim dzieciom syrop z cebuli, który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem i grypą

1. Działanie cebuli

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a  wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To domowy sposób na kaszel. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.

Nie każdy wie, że zupa cebulowajest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli i jeść jej jak najwięcej. W Polsce cebula pełni podrzędną rolę, służy jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. W postaci surowej nie jest wskazana na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

2. Cebula na choroby skóry

W medycynie ludowej właściwości cebuli wykorzystywano w leczeniu wielu schorzeń. Okłady z rozgotowanej cebuli stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze. Lecznicze właściwości cebuli są potwierdzone w leczeniu trądziku różowatego, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach, przy stanach zapalnych żylaków. Aby zastosować cebulę na skórę, konieczne jest przygotowanie specjalnego roztworu. Jak przygotować taki roztwór? Wystarczy obraną cebulę włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocnić opatrunek. Terapia powinna trwać kilka dni. Cebula na trądzik ma szerokie zastosowanie w lekach i preparatach antytrądzikowych. Bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu osy, pszczoły. Posmarowanie plasterkiem cebuli miejsca ukąszenia sprawia, że ranka szybko się goi (trzeba jednak najpierw usunąć żądło).

Cebula szczególnie wskazana jest zimą, gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Pamiętaj, że cebula na surowo lub duszona jest doskonałym lekiem na wiele schorzeń. Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko.

Weronika Buczkowska,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy ... świeże produkty Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź ... , gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go...

Warzywa

Właściwości kapusty

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...

Warzywa

Zastosowanie alg morskich

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata glony te używane są jako składnik codziennej diety lub jako...

Warzywa

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym ... lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów: białe ... z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik,...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe ... tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.</p> Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona ... się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

Warzywa

Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech

Jeszcze niedawno sądzono, że za groźne zatrucia wywołane bakterią E. coli w Niemczech odpowiedzialne były warzywa importowane z Hiszpanii. Badania wykazały jednak, że przyczyna leży gdzie indziej. Skutki zakażeń pałeczkami okrężnicy Rzadkie ... 500-600 milionów euro. Ze względu na obawy przed zakażeniem, Rosja nałożyła embargo na warzywa pochodzące z krajów Unii ... . Dzięki ustaleniu źródła zakażenia Komisji Europejskiej udało się skłonić władze Rosji do częściowego zniesienia embarga na...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500