Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy. Dziś cebula wykorzystywana jest jako składnik oraz przyprawa do potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. Ponadto wiele mam podaje swoim dzieciom syrop z cebuli, który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem i grypą

Spis treści:
  1. 1. Działanie cebuli
  2. 2. Cebula na choroby skóry

1. Działanie cebuli

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a  wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To domowy sposób na kaszel. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.

Nie każdy wie, że zupa cebulowajest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli i jeść jej jak najwięcej. W Polsce cebula pełni podrzędną rolę, służy jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. W postaci surowej nie jest wskazana na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

2. Cebula na choroby skóry

W medycynie ludowej właściwości cebuli wykorzystywano w leczeniu wielu schorzeń. Okłady z rozgotowanej cebuli stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze. Lecznicze właściwości cebuli są potwierdzone w leczeniu trądziku różowatego, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach, przy stanach zapalnych żylaków. Aby zastosować cebulę na skórę, konieczne jest przygotowanie specjalnego roztworu. Jak przygotować taki roztwór? Wystarczy obraną cebulę włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocnić opatrunek. Terapia powinna trwać kilka dni. Cebula na trądzik ma szerokie zastosowanie w lekach i preparatach antytrądzikowych. Bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu osy, pszczoły. Posmarowanie plasterkiem cebuli miejsca ukąszenia sprawia, że ranka szybko się goi (trzeba jednak najpierw usunąć żądło).

Cebula szczególnie wskazana jest zimą, gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Pamiętaj, że cebula na surowo lub duszona jest doskonałym lekiem na wiele schorzeń. Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Artykuły Warzywa

Warzywa 10 faktów na temat pomidora

(...) ód wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy,...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie.

Warzywa Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto...

Warzywa Jak unikać pestycydów?

(...) i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu ... , pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycyd ... . Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z...

Warzywa Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż...

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto...

Warzywa Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni ... ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce ... razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby,...

pokaż 10 następnych