Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację – wino jest napojem, który kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Zostało to udowodnione naukowo. Dlaczego wino jest takie wyjątkowe? Zawdzięcza to swojemu składowi i substancjom, które wytwarzają się w trakcie jego produkcji. Najwartościowsze jest wino z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Czerwone wino składa się z około 10-14% alkoholu. Jest on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku smak i aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak korzystne właściwości wina. Sekret tkwi w związkach niealkoholowych.

Wino czerwone czy białe?

Badania wskazują na to, że większe właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się bowiem nie tylko owoce, ale również ich skórki. Są one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości. Można ich również dostarczać poprzez zjedzenie winogron, ale badania wykazały, że wtedy nie są one tak łatwo przyswajalne. Proces fermentacji wina rozbija polifenole na prostsze związki, dzięki czemu nasz organizm łatwej je trawi. Czym zatem są te substancje, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm?

Właściwości czerwonego wina

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy. Najważniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol i epigallokatechina. Są to polifenole, wykazujące silne, ale korzystne działanie w obrębie serca i układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, przez co krew krąży szybciej, zaopatrując w niezbędne składniki każdą komórkę ciała. Dzięki tym związkom hamowane są również procesy zakrzepowe. Serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Poza tym, jak wykazały badania, polifenole zawarte w czerwonym winie mogą znacznie zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie. Zapobiegają tym samym zmianom miażdżycowym. Jeden z polifenoli – resweratrol, bardzo usprawnia przepływ krwi poprzez swoje działanie rozkurczowe. Ponadto okazało się, że ten sam związek ma działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój szkodliwych komórek. Inny polifenol – kwercetyna, wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe. Katechina skutecznie wyłapuje i zwalcza wolne rodniki. Czwarty z nich – epigallokatechina, to również związek o właściwościach antynowotworowych.

Wino w rozsądnych ilościach

Mimo tych wszystkich leczniczych i prozdrowotnych właściwości, nie zapomnijmy, że czerwone wino jest też alkoholem, do picia którego znajdziemy wiele przeciwwskazań. Czy jest jednak jakaś dopuszczalna ilość tego trunku, na którą możemy sobie pozwolić? Najczęściej zalecaną ilością czerwonego wina – jaką się również poleca w przypadku chorób serca – jest szklanka, w celu pobudzenia trawienia i lepszego krążenia. Zawiera ona około 30 mg czystego alkoholu. Taka dawka jest uznawana za formalnie bezpieczną. Lampka wina do obiadu to nie tylko miły zwyczaj, ale również działanie na korzyść swojego organizmu. Życzmy sobie więc smacznego i pijmy, byle rozsądnie: na zdrowie!

Monika Kornaś

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Alkohole
Alkohole

Alkohol a zdrowie

Alkohol a zdrowie

(...) Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych, porównywalnych z winem wartości...

Alkohole

Właściwości nalewek

Od pewnego czasu spożywanie wina w umiarkowanej ilości uchodzi za dobry nawyk. Nawet lekarze przyznają, że wino, zwłaszcza czerwone, zmniejsza ryzyko zawału serca i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że bardzo...

Alkohole

Alkohol powoduje raka jelita!

Częste picie skraca życie – oczywiście jest tu mowa o alkoholu. Najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożywanie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Co roku jest rozpoznawanych 700 tysięcy nowych przypadków zachorowania na ten...

Alkohole

Upij się choćby raz, a...

Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w...

Alkohole

Wina domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które...

Alkohole

Leki a alkohol

Coraz większa liczba osób, nie tylko w polskim społeczeństwie, przyjmuje różnego rodzaju leki. Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych rośnie w dramatycznym tempie z roku na rok. Jako potencjalni odbiorcy powinniśmy...

Alkohole

Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!

Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!

Badania opublikowane w magazynie „FASEB Journal” sugerują, że składnik czerwonego wina, resweratrol, może przeciwdziałać negatywnym efektom pracy na stacjach kosmicznych, a także skutkom siedzącego trybu życia. Naukowcy przeprowadzili...

Alkohole

Słabe wino też dobre

Słabe wino też dobre Odtwórz wideo

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze. Lekkie wina są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, a jak się okazuje picie takich...

Alkohole

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca! Odtwórz wideo

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500