Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację – wino jest napojem, który kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Zostało to udowodnione naukowo. Dlaczego wino jest takie wyjątkowe? Zawdzięcza to swojemu składowi i substancjom, które wytwarzają się w trakcie jego produkcji. Najwartościowsze jest wino z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Czerwone wino składa się z około 10-14% alkoholu. Jest on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku smak i aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak korzystne właściwości wina. Sekret tkwi w związkach niealkoholowych.

Wino czerwone czy białe?

Badania wskazują na to, że większe właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się bowiem nie tylko owoce, ale również ich skórki. Są one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości. Można ich również dostarczać poprzez zjedzenie winogron, ale badania wykazały, że wtedy nie są one tak łatwo przyswajalne. Proces fermentacji wina rozbija polifenole na prostsze związki, dzięki czemu nasz organizm łatwej je trawi. Czym zatem są te substancje, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm?

Właściwości czerwonego wina

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy. Najważniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol i epigallokatechina. Są to polifenole, wykazujące silne, ale korzystne działanie w obrębie serca i układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, przez co krew krąży szybciej, zaopatrując w niezbędne składniki każdą komórkę ciała. Dzięki tym związkom hamowane są również procesy zakrzepowe. Serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Poza tym, jak wykazały badania, polifenole zawarte w czerwonym winie mogą znacznie zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie. Zapobiegają tym samym zmianom miażdżycowym. Jeden z polifenoli – resweratrol, bardzo usprawnia przepływ krwi poprzez swoje działanie rozkurczowe. Ponadto okazało się, że ten sam związek ma działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój szkodliwych komórek. Inny polifenol – kwercetyna, wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe. Katechina skutecznie wyłapuje i zwalcza wolne rodniki. Czwarty z nich – epigallokatechina, to również związek o właściwościach antynowotworowych.

Wino w rozsądnych ilościach

Mimo tych wszystkich leczniczych i prozdrowotnych właściwości, nie zapomnijmy, że czerwone wino jest też alkoholem, do picia którego znajdziemy wiele przeciwwskazań. Czy jest jednak jakaś dopuszczalna ilość tego trunku, na którą możemy sobie pozwolić? Najczęściej zalecaną ilością czerwonego wina – jaką się również poleca w przypadku chorób serca – jest szklanka, w celu pobudzenia trawienia i lepszego krążenia. Zawiera ona około 30 mg czystego alkoholu. Taka dawka jest uznawana za formalnie bezpieczną. Lampka wina do obiadu to nie tylko miły zwyczaj, ale również działanie na korzyść swojego organizmu. Życzmy sobie więc smacznego i pijmy, byle rozsądnie: na zdrowie!

Monika Kornaś

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Alkohole

Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!
Alkohole Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!

Badania opublikowane w magazynie „FASEB Journal” sugerują, że składnik czerwonego wina, resweratrol, może przeciwdziałać negatywnym efektom pracy na stacjach kosmicznych, a także skutkom siedzącego trybu życia. Naukowcy przeprowadzili...

Słabe wino też dobreOdtwórz wideo
Alkohole Słabe wino też dobre

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze. Lekkie wina są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, a jak się okazuje picie takich...

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!Odtwórz wideo
Alkohole Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli...

Alkohole Wina domowej roboty

Wino ma wiele właściwości prozdrowotnych, pod warunkiem, że jest spożywane w niewielkich ilościach. Trunek ten można zrobić we własnym zakresie i nie jest to, wbrew pozorom, trudne.

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana...

Warzywa Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki...

Warzywa Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany...

Owoce Właściwości cytryny

Cytryna to owoc tropikalny bogaty w witaminę C oraz flawonoidy, które wzmacniają odporność, zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia jak miażdżyca, nadciśnienie.

Owoce Właściwości winogron

Winogrona to owoce bogate w polifenole, które w organizmie usuwają wolne rodniki oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Świeże winogrona są bogatym źródłem witamin oraz węglowodanów.

Alkohole Właściwości nalewek

Domowe nalewki uchodzą za nieszkodliwe dla organizmu, i tak właśnie jest, ale tylko wtedy, gdy spożywamy umiarkowane ich ilości. Jakie korzyści płyną z picia niewielkich ilości nalewek?

Zioła i przyprawy Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera...

Właściwości imbiru
Zioła i przyprawy Właściwości imbiru

Imbir jest rośliną dodawaną do potraw. W Polsce stosowany jest jako aromatyczna przyprawa...

Zioła i przyprawy Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni,...

Zioła i przyprawy Właściwości rumianku

Rumianek jest rośliną o najszerzej udokumentowanych właściwościach leczniczych. Wykazuje właściwości...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij