Właściwości jabłek

Jabłko to kuszący owoc znany od wielu lat. Już w biblijnych czasach Ewa dała Adamowi jabłko. Każdy z nas je lubi, choć nie każdy zjada. Jabłka neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem. Lobo, gala, antonówka, reneta – to tylko niektóre z ich odmian, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Spis treści:
  1. 1. Dlaczego warto jeść jabłka?
  2. 2. Jabłka na zdrowie
  3. 3. Jabłka dla urody

1. Dlaczego warto jeść jabłka?

Mała wiedza często powoduje, że jemy jabłka, odrzucając jego najbardziej wartościowe części, czyli skórkę i gniazda nasienne. Oczywiście nasionek nie zaczniemy jadać, ale warto skusić się na nieobrane owoce. W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, mieszkańców zanieczyszczonych miast. Dobroczynne pektyny „posprzątają” nasz organizm, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się również regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.

Jabłka zawdzięczają swój smak kwasom jabłkowym i cytrynowym oraz cukrom, które są łatwo przyswajalne. Natomiast ich wartość odżywcza zależy od odmiany.

2. Jabłka na zdrowie

Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C. Po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Smak jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.

Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na bóle stawów. Gdy małe dziecko ma biegunkę, to pomogą mu gotowane tarte jabłka, a u dorosłych doskonale sprawdzą się przy niestrawności i wrzodach. Lecznicze zastosowanie mają skórki z jabłka. Ugotowana z nich herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Samodzielnie można również przygotować ocet jabłkowy. Wypijając jego dwie łyżeczki z dwiema łyżeczkami miodu i połową szklanki wody, uzupełniamy potas w organizmie i poprawiamy trawienie. Jednak ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z wrzodami.

3. Jabłka dla urody

Odchudzasz się? Chcesz w zdrowy sposób zrzucić parę kilogramów? Pomoże ci w tym dieta jabłkowa. 100 g owoców dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie. Jednak i tu przyda się zdrowy rozsądek. Jabłko to dość słodki owoc, który zawiera wiele cukrów. Prz zdrowym odżywianiu można zjadać nawet 300 g tego owocu, ale przy diecie odchudzającej jedynie 150 g. Większa ilość nie pozwoli nam schudnąć.

Te zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale również ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. W ten sposób wzmacniają paznokcie, włosy i zęby. Ponadto twarde jabłka to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy zjadać jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.

Wspomniana wcześniej witamina C bierze również udział w metabolizmie, zapewnia młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu. Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.

Obecnie znamy ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się kolorem, kształtem, smakiem i zastosowaniem. Na surowo jada się głównie twarde i soczyste: lobo, jonagold, delikates, spartan, ligol, koksa pomarańczowa, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz. Kwaśne jabłka, typu reneta, antonówka, świetnie nadają się do gotowania i na przetwory. Natomiast jabłka stołowe można wykorzystywać w dowolny sposób: jonathan, beforest, linda, landsberska, cortland, red wealthy, boiken, bankroft.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
4

Komentarze (9)

~dr Max Gerson
~dr Max Gerson

nie rozumiem dlaczego by nie jesc pestek od jablka?? jest udowodnione ze zawieraja duzo witaminy b17 i cyjankiem ktory niszczy komorki rakowe... niestety niekt tego nie wie.... prosze sobie to wygooglewac B17.
natomiast w tekscie sie mowi o witaminie c. jest to prawda ale po ugotowaniu czy upieczeniu witanima C ginie przy ponad 80 stopniach... prosze sobie zdac z tego sprawe. nie po to jablka rosna na drzewach surowe zeby je poddawac obróbce termiczne co jednoznaczeni wiaże sie z tym ze nie sa juz tak odzywcze jak surowe. to dotyczy wszystkich jarzyn i owocow.
pozdrawiam

Odpowiedz
~ted
~ted

Gdzie w biblii pisze że ewa dała adamowi jabłko,dała owoc ale nie jabłko.

Odpowiedz
~Eoeoe
~Eoeoe

dr Max Gerson True story bro ;), wszystkie owoce i warzywa powinno sie jeść surowe. Jedyna żywność jaką powinno się gototwać to skrobie tzn. ziemniaki, ryż, kasze. Pozdrawiam

Odpowiedz
~Joanna St.
~Joanna St.

@~xxx: jabłko z marketu wystarczy dobrze umyć, najlepiej płynem do naczyń... nie żartuję, a potem zjeść ze skórką :) jabłka, które kupujemy w marketach są woskowane, po to aby 1) zmniejszyć straty wody podczas przechowywania, po 2) takie jabłka są bardziej atrakcyjne, bo się ładnie błyszczą ;)

Odpowiedz
~sadownik
~sadownik

Zgadza się co do utraty wody podczas przechowywania,ale trzeba wiedzieć że większość jabłek sama wytwarza tłustą skórkę przed nadmiernym wysuszaniem się i to jest naturalne.Polskie jabłka nie woskuje się nie ma takiej praktyki co na zachodzie jest normą .Producenci nie mają takiej możliwości i za to jesteśmy dobrze rozpoznawalni w świecie.Zajmujemy na świecie 3 miejsce co do produkcji,a w Europie 1 miejsce w produkcji i w sprzedaży jabłek.Jesteśmy bez konkurencyjni na rynku co do jakości i ceny za jabłka 1 klasy.

Odpowiedz

Pytania do specjalistów

Twarde stolce u 8-miesięcznej córki

Moja prawie 8 miesieczna corka prawie cały czas od jakiegos czasu oddaje twarde stolce.Robi kupke codziennie ale meczy sie i jest twarda pomaga sok z jablek.czy moze to byc wina mleka lub glutenu?podaje nan2 wczesniej dostawała nan1.czy moze to od pokarmów...

Odpowiada: Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
pokaż 5 następnych

Artykuły Owoce

Owoce Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe ... od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną,...

Owoce Sok z aronii

(...) organizmu. Owoce w diecie to najlepszy sposób na zachowanie młodości. Właściwości aronii Antocyjany to ciemno ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... . Aronia posiada właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Popularna jest nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon i...

Owoce Właściwości orzecha włoskiego

(...) do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego ... pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1,...

Owoce Właściwości ananasa

(...) jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są ... proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu ... dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych,...

Owoce Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerał ... zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne. Owoce na odchudzanie Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem ... ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi.

Owoce Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wyb ... . Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu ... órka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w...

Owoce Właściwości żurawiny

(...) poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Co zawiera żurawina? Żurawina jest niską krzewinką o małych ... smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy r ... , dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też...

Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... . Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41 ... mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, kt ... wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież...

Owoce Właściwości gruszki

(...) zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

pokaż 10 następnych