Właściwości jabłek

Jabłko to kuszący owoc znany od wielu lat. Już w biblijnych czasach Ewa dała Adamowi jabłko. Każdy z nas je lubi, choć nie każdy zjada. Jabłka neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem. Lobo, gala, antonówka, reneta – to tylko niektóre z ich odmian, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Spis treści:
  1. 1. Dlaczego warto jeść jabłka?
  2. 2. Jabłka na zdrowie
  3. 3. Jabłka dla urody

1. Dlaczego warto jeść jabłka?

Mała wiedza często powoduje, że jemy jabłka, odrzucając jego najbardziej wartościowe części, czyli skórkę i gniazda nasienne. Oczywiście nasionek nie zaczniemy jadać, ale warto skusić się na nieobrane owoce. W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, mieszkańców zanieczyszczonych miast. Dobroczynne pektyny „posprzątają” nasz organizm, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się również regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.

Jabłka zawdzięczają swój smak kwasom jabłkowym i cytrynowym oraz cukrom, które są łatwo przyswajalne. Natomiast ich wartość odżywcza zależy od odmiany.

2. Jabłka na zdrowie

Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C. Po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Smak jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.

Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na bóle stawów. Gdy małe dziecko ma biegunkę, to pomogą mu gotowane tarte jabłka, a u dorosłych doskonale sprawdzą się przy niestrawności i wrzodach. Lecznicze zastosowanie mają skórki z jabłka. Ugotowana z nich herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Samodzielnie można również przygotować ocet jabłkowy. Wypijając jego dwie łyżeczki z dwiema łyżeczkami miodu i połową szklanki wody, uzupełniamy potas w organizmie i poprawiamy trawienie. Jednak ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z wrzodami.

3. Jabłka dla urody

Odchudzasz się? Chcesz w zdrowy sposób zrzucić parę kilogramów? Pomoże ci w tym dieta jabłkowa. 100 g owoców dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie. Jednak i tu przyda się zdrowy rozsądek. Jabłko to dość słodki owoc, który zawiera wiele cukrów. Prz zdrowym odżywianiu można zjadać nawet 300 g tego owocu, ale przy diecie odchudzającej jedynie 150 g. Większa ilość nie pozwoli nam schudnąć.

Te zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale również ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. W ten sposób wzmacniają paznokcie, włosy i zęby. Ponadto twarde jabłka to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy zjadać jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.

Wspomniana wcześniej witamina C bierze również udział w metabolizmie, zapewnia młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu. Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.

Obecnie znamy ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się kolorem, kształtem, smakiem i zastosowaniem. Na surowo jada się głównie twarde i soczyste: lobo, jonagold, delikates, spartan, ligol, koksa pomarańczowa, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz. Kwaśne jabłka, typu reneta, antonówka, świetnie nadają się do gotowania i na przetwory. Natomiast jabłka stołowe można wykorzystywać w dowolny sposób: jonathan, beforest, linda, landsberska, cortland, red wealthy, boiken, bankroft.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
4

Komentarze (8)

Wyloguj
~dr Max Gerson
~dr Max Gerson

nie rozumiem dlaczego by nie jesc pestek od jablka?? jest udowodnione ze zawieraja duzo witaminy b17 i cyjankiem ktory niszczy komorki rakowe... niestety niekt tego nie wie.... prosze sobie to wygooglewac B17.
natomiast w tekscie sie mowi o witaminie c. jest to prawda ale po ugotowaniu czy upieczeniu witanima C ginie przy ponad 80 stopniach... prosze sobie zdac z tego sprawe. nie po to jablka rosna na drzewach surowe zeby je poddawac obróbce termiczne co jednoznaczeni wiaże sie z tym ze nie sa juz tak odzywcze jak surowe. to dotyczy wszystkich jarzyn i owocow.
pozdrawiam

Odpowiedz
~ted
~ted

Gdzie w biblii pisze że ewa dała adamowi jabłko,dała owoc ale nie jabłko.

Odpowiedz
~Eoeoe
~Eoeoe

dr Max Gerson True story bro ;), wszystkie owoce i warzywa powinno sie jeść surowe. Jedyna żywność jaką powinno się gototwać to skrobie tzn. ziemniaki, ryż, kasze. Pozdrawiam

Odpowiedz
~Joanna St.
~Joanna St.

@~xxx: jabłko z marketu wystarczy dobrze umyć, najlepiej płynem do naczyń... nie żartuję, a potem zjeść ze skórką :) jabłka, które kupujemy w marketach są woskowane, po to aby 1) zmniejszyć straty wody podczas przechowywania, po 2) takie jabłka są bardziej atrakcyjne, bo się ładnie błyszczą ;)

Odpowiedz

Porady ekspertów

Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne?

Witam, Jestem zdrowym człowiekiem, lecz boję się o zdrowie. Dziennie jem 10 bananów, jogurt...

mgr Marta Michalak-Tomasik Porady udziela mgr Marta Michalak-Tomasik dietetyk, współautorka książki pt. „Leki i pożywienie – interakcje”.

Artykuły Owoce

Owoce Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wyb ... . Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu ... órka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w...

Owoce Właściwości żurawiny

(...) poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Co zawiera żurawina? Żurawina jest niską krzewinką o małych ... smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy r ... , dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też...

Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... . Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41 ... mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, kt ... wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież...

Owoce Właściwości gruszki

(...) zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Bakalie
Owoce Bakalie

Bakalie to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo cukr ... ów Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację ... kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne przekąski, ale nadal są korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają...

Owoce Właściwości jagód

(...) Jest wysoki na 10 m i kwitnie w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty ... ów eterycznych. Borówka czernica zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i...

Owoce Czereśnie - właściwości

Czereśnie i wiśnie to owoce lata. Są one nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Czereśnie i wiśnie są ... prosto z drzewa. Jakie wartości odżywcze kryją te owoce i jakie są ich właściwości? Wartości odżywcze czereśni Czereśnie ... witaminy z grupy B, a przed wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Owoce te zawierają witaminy A i C, kt ... biała. Najlepiej jednak spożywać owoce sezonowe w okresie ich występowania w przyrodzie. Nawet najsmaczniejszy dżem z...

Właściwości orzechów
Owoce Właściwości orzechów

(...) pomarańcza, dwie mandarynki, pół melona, gruszka, jedno jabłko, banan, łyżeczka miodu i garść orzechów laskowych.

Owoce Właściwości migdałów

Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu,...

Owoce Właściwości malin

(...) na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m ... , posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce Właściwości aronii

(...) Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... ów to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci ... ów i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy staw ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce...

Owoce Owoce leśne

(...) a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce ... można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce poziomek są smaczne, a jej liście ... poziomek z domowego ogródka nie mają takich właściwości leczniczych, jak te dzikie. Właściwości malin Maliny to owoce...

Owoce a dieta
Owoce Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem. Właściwości owoców Owoce zawierają wiele związków wykazujących właściwości prozdrowotne. Należą ... , poziomkach, a także agreście. Owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej zawierają β-karoten (prowitamina A),...

Właściwości oliwek
Owoce Właściwości oliwek

(...) a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 latach od momentu posadzenia, ale jest zaliczane do długowiecznych, gdyż potrafi owocować nawet 150 lat. Istnieje około 300 odmian drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego...

Owoce Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony organizm wytwarza dużo ... , kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce – najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki...

Owoce Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij