Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości orkiszu

https-www-flickr-com-photos-infobunny-6823374137_354b.jpg
Zdjęcie autorstwa poppet with a camera / CC BY 2.0

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele osób do ich kupowania.

Wartości odżywcze orkiszu

Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego. Jak działa jęczmień dwurzędowy? Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców. Badania nad właściwościami orkiszu przez 35 lat prowadzili Gottfried Hertzka i Wighard Strehlow z Konstancji. Odkryli oni, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w wewnętrznym ziarnie. Znajduje się w nim rodanid, czyli substancja naturalna wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni więc przed infekcjami bakteryjnymi, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów, wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany dla niedożywionych, wyczerpanych osób. Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. Kaszka z orkiszu obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, ma dużo białka i błonnika. Kawa orkiszowa jest delikatnie przeczyszczająca i poprawia trawienie. Jedząc jęczmień dwurzędowy w celach leczniczych, należy pamiętać, że nie powinien on zawierać domieszek innych ziaren lub zbóż. Ponadto, przygotowując orkisz, ważne jest, by unikać aluminiowych naczyń, naczyń z tworzyw sztucznych, z uszkodzonym teflonem lub emalią. Nie należy także korzystać z kuchenek mikrofalowych, a gotowych potraw odcedzać.

Co warto wiedzieć o orkiszu?

Jęczmień dwurzędowy to podgatunek pszenicy. Orkisz znany jest od czasów starożytnych, kiedy był powszechnie uprawiany. Izraelici uprawiali go na Dalekim Wschodzie, a Rzymianie i Germanie w Europie. Jęczmień dwurzędowy uznawany był za źródło siły, więc z chęcią zjadali go gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. Wiek XII to czas rozpropagowania orkiszu, a wszystko dzięki mniszce Hildegardzie z Bingen. Wychwalała ona zdrowotną moc orkiszu, który według niej działa natłuszczająco i rozgrzewająco. Dziś orkisz powoli wraca do łask. Z orkiszu wytwarza się wiele produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo, ziarno, otręby, płatki, syrop, kawa z orkiszu. Niestety, kilogram mąki orkiszowej to wydatek 6 zł, podobnie 600 g kaszki.
 

Czym jest żywność ekologiczna?

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc posz...


Natomiast 400 g płatków orkiszowych kosztuje 4 zł. Jęczmień dwurzędowy można uprawiać w bardzo łatwy sposób. Nie wymaga stosowania sztucznych nawozów. Odradza się także produkcja ekologiczna orkiszu, dzięki jego odporności na warunki pogodowe i wysokie plony, nawet na ubogich glebach. Warto pamiętać, że jego mocne łuski doskonale zabezpieczają ziarno przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.

Produkty orkiszowe powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które dbają o zdrowie. Orkisz nie jest tani, ale nie trzeba spożywać go w dużych ilościach, by skorzystać z jego zdrowotnych właściwości.

Bożena Szalko,
Komentarze (3)

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Zboża
Zboża

Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.:...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako...

Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie,...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża

Produkty zbożowe

(...) produkcyjnej i rodzaju użytego zboża). Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich...

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza...

Zboża

Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500