Właściwości orzecha włoskiego

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną przekąską zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast. Tymczasem właściwości orzecha włoskiego są szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Liście orzecha włoskiego od dawna wykorzystywane są w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest stosowana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.

Spis treści:
  1. 1. Orzech włoski
  2. 2. Orzech włoski a zdrowie
  3. 3. Orzechy w kosmetyce
    1. 3.1. Orzechowe kremy i peelingi
    2. 3.2. Orzechowa maseczka na twarz
    3. 3.3. Maseczka do włosów z orzecha
    4. 3.4. Napar do stosowania zewnętrznego

1. Orzech włoski

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która rośnie w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. Orzech włoski znany jest od wielu lat. Jego zdrowotne właściwości odkryto w starożytności. Stosowano go jako ochronę przed owadami, nacierając nim bydło. Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Natomiast nalewka orzechowa była remedium na biegunkę. Orzechy włoskie rosną w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów. Orzechy są dość kaloryczne. Składają się w 65% z tłuszczów, 25% z białek, 10% z węglowodanów i pozostałych związków.

2. Orzech włoski a zdrowie

Potwierdzono lecznicze właściwości orzecha włoskiego. Ma on zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe, grzybobójcze. Jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Nalewka z owoców orzecha lub napar z suszonych liści są stosowane przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach w przewodzie pokarmowym. Profilaktycznie stosuje się je przy cukrzycy. Zewnętrznie działają przeciw zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. Od dawna wiadomo, że orzechy mają działanie pomocne przy problemach żołądkowo-jelitowych. W jaki sposób można je stosować? Przygotuj napar z liści orzecha. Wystarczy je rozdrobnić i zalać ciepłą wodą. Taką mieszankę gotujemy do wrzenia, odstawiamy na 5 minut i pijemy 3-4 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

3. Orzechy w kosmetyce

Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach brązujących. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. Ponadto takie kosmetyki można dobierać indywidualnie w zależności od tego, jaką opaleniznę chcemy uzyskać.

3.1. Orzechowe kremy i peelingi

Innym zastosowaniem orzechów w kosmetyce są roztarte łupinki dodawane do peelingów i kremów złuszczających. Te bardzo twarde kawałeczki świetnie ścierają martwy naskórek, dzięki czemu skóra jest gładka i miękka. Ponadto wykorzystuje się je w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie nawet delikatną i wrażliwą skórę. Natomiast działanie przeciwbakteryjne i ściągające zostało wykorzystane w leczeniu trądziku młodzieńczego.

3.2. Orzechowa maseczka na twarz

Nie ma jak samodzielnie zrobiona maseczka! Nie dość, że zawsze jest tańsza od tej kupionej w sklepie, to i zdrowsza, bo dokładnie wiesz, co do niej dałaś. Miękką i delikatną skórę osiągniesz, stosując maseczkę z orzechów na twarz i dekolt. Jak ją przygotować? Wystarczy rozgnieść obrane orzechy i zalać je ciepłym mlekiem. Do takiej papki należy dodać miód i pozostawić na chwilę. Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz i pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż i zmyć maseczkę letnią wodą.

3.3. Maseczka do włosów z orzecha

Chcesz przywrócić swoim włosom zdrowy blask? Spróbuj zastosować na nie maseczkę z orzechów włoskich. Do jej przygotowania należy użyć zielonych skórek z orzechów, które trzeba rozdrobnić, a twarde łupiny rozgnieść. Później dodajemy do nich oliwę z oliwek i ciepłą wodę i nakładamy na włosy. Pozostawiamy na nich około 30 minut. Aby nie pobrudzić ubrania, należy owinąć włosy folią lub ręcznikiem.

3.4. Napar do stosowania zewnętrznego

Wyciąg z orzecha i kwiatów rumianku sporządzony w podobny sposób może być stosowany do irygacji, nasiadówek, okładów, obmywań, kąpieli.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne?

Witam, Jestem zdrowym człowiekiem, lecz boję się o zdrowie. Dziennie jem 10 bananów, jogurt...

mgr Marta Michalak-Tomasik Porady udziela mgr Marta Michalak-Tomasik dietetyk, współautorka książki pt. „Leki i pożywienie – interakcje”.

Artykuły Owoce

Owoce Właściwości żurawiny

(...) poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Co zawiera żurawina? Żurawina jest niską krzewinką o małych ... smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy r ... , dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też...

Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... . Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41 ... mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, kt ... wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież...

Owoce Właściwości gruszki

(...) zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Bakalie
Owoce Bakalie

Bakalie to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo cukr ... ów Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację ... kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne przekąski, ale nadal są korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają...

Owoce Właściwości jagód

(...) Jest wysoki na 10 m i kwitnie w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty ... ów eterycznych. Borówka czernica zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i...

Owoce Czereśnie - właściwości

Czereśnie i wiśnie to owoce lata. Są one nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Czereśnie i wiśnie są ... prosto z drzewa. Jakie wartości odżywcze kryją te owoce i jakie są ich właściwości? Wartości odżywcze czereśni Czereśnie ... witaminy z grupy B, a przed wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Owoce te zawierają witaminy A i C, kt ... biała. Najlepiej jednak spożywać owoce sezonowe w okresie ich występowania w przyrodzie. Nawet najsmaczniejszy dżem z...

Właściwości orzechów
Owoce Właściwości orzechów

(...) pomarańcza, dwie mandarynki, pół melona, gruszka, jedno jabłko, banan, łyżeczka miodu i garść orzechów laskowych.

Owoce Właściwości migdałów

Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu,...

Owoce Właściwości malin

(...) na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m ... , posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce Właściwości jabłek

(...) trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem. Lobo ... órkę i gniazda nasienne. Oczywiście nasionek nie zaczniemy jadać, ale warto skusić się na nieobrane owoce. W skórce jabłka znajdują ... organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce ... w tym dieta jabłkowa. 100 g owoców dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie. Jednak i tu przyda...

Owoce Właściwości aronii

(...) Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... ów to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci ... ów i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy staw ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce...

Owoce Owoce leśne

(...) a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce ... można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce poziomek są smaczne, a jej liście ... poziomek z domowego ogródka nie mają takich właściwości leczniczych, jak te dzikie. Właściwości malin Maliny to owoce...

Owoce a dieta
Owoce Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem. Właściwości owoców Owoce zawierają wiele związków wykazujących właściwości prozdrowotne. Należą ... , poziomkach, a także agreście. Owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej zawierają β-karoten (prowitamina A),...

Właściwości oliwek
Owoce Właściwości oliwek

(...) a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 latach od momentu posadzenia, ale jest zaliczane do długowiecznych, gdyż potrafi owocować nawet 150 lat. Istnieje około 300 odmian drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego...

Owoce Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony organizm wytwarza dużo ... , kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce – najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki...

Owoce Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel...

Słownik terminów kulinarnych Rodzaje włoskiego makaronu

Makaron jest dostępny w wielu odmianach, a każda z nich ma swoje zastosowanie. Niektóre rodzaje makaronu sprawdzają się w sosach mięsnych, inne w sosach warzywnych lub serowych.

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij