Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż, takich jak pszenica i żyto, owies jest mało popularny. Kojarzony jest zwykle z pokarmem dla koni, dlatego mało kto ma owies w swoim jadłospisie. Jest to duży błąd. Wartości odżywcze i właściwości owsa czynią z niego ciekawą roślinę. Owies nie tylko obniża pozom cholesterolu we krwi, ale i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, moczopędne i uspokajające. Warto się zastanowić, czy nie powrócić do diety naszych dziadków i zacząć ponownie jeść produkty owsiane.

Wartości odżywcze owsa

Kilogram owsa zawiera od 15 do 48 mg witaminy E. Ta drogocenna dla nas witamina zawarta jest w bielmie i zarodku łupinki owsa. Niestety, łatwo ulega zniszczeniu. Po siedmiu miesiącach przechowywania owsa w temperaturze pokojowej poziom witaminy E znacznie spada. Witamina E jest znanym przeciwutleniaczem, który zwalnia procesy starzenia. Chroni nas przed zawałem, miażdżycą i tworzeniem się zakrzepów. Innym antyoksydantem, który znajduje się w owsie, jest kwas fenolowy: ferulowy i kawowy. Najwięcej zawiera ich łupina owsa, której niestety nie jemy. Otręby owsiane mają jej znacznie wiecej. Owies zawiera także avenatramidy. Są to związki wyłapujące niebezpieczne, reaktywne formy tlenu, które pustoszą nasz organizm. Obecne są one w mące owsianej i łupinkach. Rolę podobną do witamin pełnią w naszym organizmie flawonoidy. Te znajdują się w mące owsianej i zielonych częściach rośliny, których nie jadamy. Ponadto owies zawiera witaminy z grupy B, sole mineralne (miedź, selen, mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Tłuszcz ten składa się z kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, kwasu oleinowego (nadaje się do smażenia) i palmitynowego. Owies wykazuje działanie podobne do opium. Stymuluje układ nerwowy. Wykorzystuje się ten fakt u koni wyścigowych. Ziarno owsa zawiera błonnik, przez co stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla chorych na cukrzycę. Dlatego zaleca się jej spożywanie na śniadanie lub kolacje.

Jak jeść owies?

Nie można zaprzeczyć zdrowotnym właściwościom owsa. Również produkty owsiane mają takie właściwości. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi, działają uspokajająco, wzmacniają układ odpornościowy, stabilizują stężenie glukozy. Dlatego warto zjadać płatki, kasze czy otręby owsiane. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, więc nie można upiec z niej chleba, jednak jest ona dodawana do jego wypieku. Najpopularniejszym daniem z owsa jest owsianka. Jej talerz zjedzony z rana z dodatkiem owoców i orzechów, zapewni nam energię na cały dzień. Wartościowe śniadanie z produktami owsianymi to energetyczny strzał w dziesiątkę.
W płatkach oraz otrębach owsianych jest obecny kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie w jelitach wielu związków, w tym soli mineralnych - żelaza, wapnia, magnezu. Mając to na uwadze, nie powinno się dodawać otrąb owsianych do każdego posiłku, jak również w trakcie jego konsumowania zażywać leki oraz suplementy diety, ponieważ duża zawartość błonnika negatywnie wpływa na ich biodostępność.

 

Owies warto włączyć do swojej diety. Zdrowe odżywianie polega między innymi na wykorzystywaniu naturalnych, ekologicznych zbóż. Produkty owsiane są dostępne w wielu postaciach, dlatego każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze

Artykuły Zboża

Zboża Jak upiec chleb w domu?

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym zakresie. Miłośnicy domowych wypieków przekonują, że nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem ciepłego jeszcze...

Zboża Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.:...

Zboża Właściwości siemienia lnianego

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom...

Chleb na odchudzanie
Zboża Chleb na odchudzanie

Chleb na odchudzanie to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo...

Zboża Produkty zbożowe

(...) produkcyjnej i rodzaju użytego zboża). Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich...

Zboża Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie,...

Kasza a odchudzanie
Zboża Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego...

Właściwości orkiszu
Zboża Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

pokaż 10 następnych