Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy. Okrągłe, podłużne, mięsiste, „przysadziste”, ostre w smaku, chilli, czuszki, fresno, tabasco, serrano – to bogata rodzina papryk, gwarantujących zdrowe żywienie. Jakie właściwości ma papryka?

1. Papryka a zdrowa dieta

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

2. Papryka w kuchni

Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.


Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.

Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Poznaj przepisy na surówki i sałatki, do których możesz dodac m.in. paprykę w wątku "Sałatki i surówki" na forum.

Weronika Buczkowska,
Komentarze (6)
~kasiamaja
~kasiamaja

Świetny, konkretny i ciekawy atrykuł. Czytając go chrupałam sobie świeżą paprykę i poznając jej pozytywne właściwości na mojej twarzy pojawił się uśmiech :) Dziękuję i pozdrawiam autorkę. :)

Odpowiedz
~miszelinn
~miszelinn

@kasiamaja, 5! też czytałam i chrupałam paprykę :) dopiero co skończyłam. mniami

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy ... świeże produkty Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź ... , gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go...

Warzywa

Właściwości kapusty

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...

Warzywa

Zastosowanie alg morskich

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata glony te używane są jako składnik codziennej diety lub jako...

Warzywa

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym ... lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów: białe ... z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik,...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe ... tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.</p> Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona ... się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500