Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie.

Witaminy i minerały w pomidorach

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność albo przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która działa w ten sposób. 180 g owocu, czyli jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt.



Likopen to naturalny barwnik, który nadaje pomidorom ich czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała nowotworowi prostaty. Wystarczająca ilość likopenu dla naszego organizmu to jeden pomidor dziennie albo talerz pomidorówki, szklanka soku pomidorowego lub dwie łyżeczki keczupu.

Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika dają nam uczucie sytości, dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji. Natomiast witamina młodości zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się.

Pomidory są również używane jako kosmetyki. Rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe. Jednak zanim zaczniesz je stosować, sprawdź czy nie jesteś na nie uczulona. Posmaruj wewnętrzną część przedramienia sokiem z pomidorów i poczekaj godzinę – jeśli nie dojdzie do zmian alergicznych, możesz je stosować.

Rodzaje pomidorów

Pomidory mogą być czerwone, żółte i zielone. Czerwone i żółte mają podobne wartości odżywcze, z tym że te drugie mają mniej likopenu. Natomiast zielone powinniśmy jeść ostrożnie. Mają one mniej substancji odżywczych, a więcej tomatyny, która jest szkodliwa dla naszego organizmu.

Gatunki pomidorów to:

  • okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory,
  • karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu,
  • malinowe – to te największe, mają dużo soku,
  • bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, dlatego są idealne na sałatki,
  • koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji.

Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed ich połączeniem wymieszać je z oliwą. Sosy, keczupy i koncentraty pomidorowe są również zdrowe. Co prawda zawierają mniej witaminy, ale zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy 2-3 razy więcej likopenu we krwi niż po świeżych.

Z jedzeniem pomidorów powinny uważać osoby chore na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów i zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym warto przed zjedzeniem obierać je ze skórki. Ponadto mogą one uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, a dzieciom należy wprowadzać je do diety stopniowo.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
9

Komentarze

Pytania do specjalistów

Artykuły Warzywa

Warzywa 10 faktów na temat pomidora

(...) ód wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy,...

Warzywa Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto...

Warzywa Jak unikać pestycydów?

(...) i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu ... , pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycyd ... . Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z...

Warzywa Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż...

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto...

Warzywa Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni ... ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce ... razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby,...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

pokaż 10 następnych