Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Działanie ziół leczniczych polega na obniżeniu gorączki, łagodzeniu stanów zapalnych oraz zapobieganiu chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę.

1. Rokitnik w ziołolecznictwie

Zioła mają właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o cudownym działaniu ziół. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII wiek n.e. Obecnie rokitnik sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad składem rokitnika opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różnorodne właściwości tej rośliny.

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Nazywana bywa rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Rokitnik jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami rokitnika są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Owoce utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która jest różna w poszczególnych odmianach i zależy od miejsca występowania danej rośliny. Owoce rokitnika bogate są w flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których w owocach znaleziono aż 18.

2. Zastosowanie rokitnika

Zastosowanie w kuchni

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C, sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Zastosowanie w kosmetyce

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • rokitnik wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • zioła lecznicze mają właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się.

Zastosowanie w medycynie

  • wyciąg z oleju ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą być formą kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze mają zastosowanie w medycynie, dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin stanowią zdrową dietę.

Weronika Buczkowska,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy - najnowsze pytania

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom kuchni...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, pozyskuje się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Zioło...

Zioła i przyprawy

Kora dębu

Jak walczyć z biegunką? pozyskiwana jest z dębu szypułkowego. Jest to środek leczniczy stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w leczeniu biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów. Kora...

Zioła i przyprawy

Bez czarny

Jak radzić sobie z infekcjami u dzieci? (Sambucus nigra), znany także jako bez apteczny czy bez lekarski to krzew powszechnie występujący w Polsce. Kwiaty i owoce bzu czarnego stosowane są w medycynie ludowej. Zarówno kwiaty, jak i owoce wykazują...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za...

Zioła i przyprawy

Nieznane właściwości fitosteroli

Sterole roślinne obniżają cholesterol LDL, którego wysoki poziom powoduje choroby układu krążenia. W związku z tym fitosterole cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem. Liczne badania wykazały, że fitosterole posiadają także inne właściwości...

Zioła i przyprawy

Herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzyw nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Z powodzeniem może zastępować takie napoje jak kawa lub czarna herbata. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń,...