Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Działanie ziół leczniczych polega na obniżeniu gorączki, łagodzeniu stanów zapalnych oraz zapobieganiu chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę.

Spis treści:
  1. 1. Rokitnik w ziołolecznictwie
  2. 2. Zastosowanie rokitnika

1. Rokitnik w ziołolecznictwie

Zioła mają właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o cudownym działaniu ziół. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII wiek n.e. Obecnie rokitnik sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad składem rokitnika opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różnorodne właściwości tej rośliny.

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Nazywana bywa rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Rokitnik jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami rokitnika są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Owoce utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która jest różna w poszczególnych odmianach i zależy od miejsca występowania danej rośliny. Owoce rokitnika bogate są w flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których w owocach znaleziono aż 18.

2. Zastosowanie rokitnika

Zastosowanie w kuchni

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C, sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Zastosowanie w kosmetyce

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • rokitnik wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • zioła lecznicze mają właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się.

Zastosowanie w medycynie

  • wyciąg z oleju ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą być formą kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze mają zastosowanie w medycynie, dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin stanowią zdrową dietę.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
7
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom...

Zioła i przyprawy Właściwości rumianku

Rumianek jest rośliną o najszerzej udokumentowanych właściwościach leczniczych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczające oraz stosowany jest w zaburzeniach trawienia. Napary z rumianku mogą być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i...

Zioła i przyprawy Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest...

Zioła i przyprawy Nieznane właściwości fitosteroli

Sterole roślinne obniżają cholesterol LDL, którego wysoki poziom powoduje choroby układu krążenia. W związku z tym fitosterole cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem. Liczne badania wykazały, że fitosterole posiadają także inne właściwości...

Zioła i przyprawy Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego...

Kora dębu
Zioła i przyprawy Kora dębu

Kora dębu pozyskiwana jest z dębu szypułkowego. Jest to środek leczniczy stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w leczeniu biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów. Kora...

Bez czarny
Zioła i przyprawy Bez czarny

Bez czarny (Sambucus nigra), znany także jako bez apteczny czy bez lekarski to krzew powszechnie występujący w Polsce. Kwiaty i owoce bzu czarnego stosowane są w medycynie ludowej. Zarówno kwiaty, jak i owoce wykazują działanie przeciwgorączkowe i...

Tajemnicze GOPOOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Tajemnicze GOPO

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów i soków. Owoce znajdują zastosowanie w lecznictwie, m.in. na...

Żeńszeń jako adaptogenOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeńszeń jako adaptogen

Leki ziołowe wspomagające odporność organizmu stosuje się w stanach wyczerpania i niepokoju. Określa się je mianem „adaptogenu” i jednym z nich jest żeń-szeń, zwany także korzeniem życia. Stosuje się go celem podniesienia wytrzymałości na...

Żeńszeń i witaminyOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeńszeń i witaminy

Popularny w Chinach i Korei żeń-szeń jest rośliną leczniczą chętnie wykorzystywaną przez medycynę. W krajach tych uznawany jest on nawet za panaceum, gdyż zawiera w swoim składzie środki pozytywnie wpływające na wiele aspektów zdrowia. Trzeba...

Żeń-szeńOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeń-szeń

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng”. Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych...

Herbata z dzikiej różyOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Zaś starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana...

Warzywa Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij