Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości tranu

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, tran ma również nieprzyjemny zapach i smak, który skutecznie zniechęca większość ludzi do jego przyjmowania. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom.

1. Wpływ tranu na zdrowie

Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 i omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

Stosowanie tranu  jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii pod postacią maści tranowej. Zalet tranu nie sposób przecenić. Wspomaga on układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Jako naturalne źródło witamin A oraz D tran przeciwdziała kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.

2. Zalety suplementacji tranu

  • Suplement diety dostarczający witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • Ułatwia wapnienie kości.
  • Wzmacnia system nerwowy.
  • Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).

Tran dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych ilościach oraz wspomnianych witamin A i D, które wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje niezaprzeczalne wartości, tran jest bardzo dobrym suplementem diety, szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie. Kiedyś podawano go w formie nieprzetworzonej, płynnej, o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie tran dostępny jestw kapsułkach, dlatego nie ma już wymówek przed jego zażywaniem.

Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.

3. Wskazania do przyjmowania tranu

O tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci – maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a tran wspomaga przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Ponadto zapobiega krzywicy. Rybi tran to także doskonały składnik diety kobiet będących w okresie przekwitania, bowiem korzystnie wpływa na stan skóry. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.

Ewa Jastrzębska,
Komentarze (2)
~42260702068
~42260702068

Ja pije tran,lykalam w kapsulkach,ale to, uwazm male dawki. Bardzo poprawily mi sie wniku cukru,mam cukrzuce,mam bdb cisnienie,mam sprawniejsze stawy. ?..no jest super,,pilam w szkole w dziecinstwie,az mi szkoda,ze tyle lat stracilam,ale to szybko nadrabiam,,,polecam,,,dzialanie juz zauwazylam po miesiacu..

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię.

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki ... Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która ... Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe omega-3

(...) zdrowiem.Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada,...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...

Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości tłuszczów zwierzęcych Tłuszcze zwierzęce są ... , płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego...