Właściwości ziół

Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności od obecności alkaloidów, fenoli, flawonoidów, garbników, saponin i pektyn zioła mogą działać moczopędnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, napotnie, przeczyszczająco itd. Aby więc uzyskać odpowiednie działanie ziół, warto zapoznać się z ich składem.

Składniki ziół

Najważniejsze związki chemiczne zawarte w ziołach to:

  • alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
  • antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
  • azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
  • fenole – posiadają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
  • flawonoidy – posiadają właściwości regenerujące;
  • garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
  • glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
  • glukozynolaty – działają antybiotycznie, pobudzają trawienie, dezynfekują drogi oddechowe, przewód pokarmowy, hamując procesy gnilne, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie oraz działają żółciopędnie;
  • pektyny – działają przeciwzapalnie i łagodząco;
  • saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
  • związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.

Rodzaje ziół

W zależności od ich działania wyróżnia się:
1. Zioła przeciwzapalne i dezynfekujące skórę i błony śluzowe:

  • babka lancetowata,
  • cebula,
  • czosnek,
  • dziurawiec zwyczajny,
  • krwawnik pospolity,
  • lawenda lekarska,
  • łopian większy,
  • mięta pieprzowa,
  • nagietek lekarski,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • prawoślaz lekarski,
  • rumianek pospolity,
  • szałwia lekarska,
  • świetlik łykowy,
  • tatarak zwyczajny.

2. Zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe:

  • babka lancetowata,
  • biedrzeniec anyż,
  • hyzop lekarski,
  • koper włoski,
  • miodunka plamista,
  • mydlnica lekarska,
  • oman wielki,
  • pierwiosnka lekarska,
  • podbiał pospolity,
  • prawoślaz lekarski,
  • sosna zwyczajna,
  • ślaz dziki,
  • żywokost lekarski.

3. Zioła napotne i przeciwgorączkowe:

  • bez czarny (kwiat),
  • lipa (kwiat),
  • malina (owoc),
  • słonecznik zwyczajny (kwiaty języczkowate),
  • wierzba biała (kora).

4. Zioła obniżające ciśnienie krwi:

  • cebula,
  • czosnek,
  • fiołek trójbarwny,
  • jemioła.

5. Zioła przeciwmiażdżycowe:

  • cebula,
  • czosnek,
  • głóg jednoszyjkowy,
  • perz właściwy,
  • rdest ptasi.

6. Zioła działające osłaniająco na przewód pokarmowy:

  • len zwyczajny (siemię lniane),
  • lipa (kwiat),
  • podbiał pospolity,
  • prawoślaz lekarski,
  • ślaz dziki.

7. Zioła przeciwbiegunkowe i przeciw zaparciom:

  • borówka czernica (owoc),
  • dąb (kora),
  • marchew zwyczajna,
  • orzech włoski (liść),
  • rdest wężownik.

8. Zioła przeczyszczające i rozwalniające:

  • kruszyna pospolita,
  • prawoślaz lekarski,
  • rącznik pospolity,
  • rzewień dłoniasty (korzeń),
  • szakłak pospolity,
  • śliwa tarnina (kwiat).

9. Zioła moczopędne:

  • bez czarny,
  • chaber bławatek,
  • jałowiec pospolity,
  • lubczyk ogrodowy,
  • mniszek lekarski,
  • nawłoć pospolita,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • pietruszka zwyczajna,
  • rozmaryn lekarski,
  • róża dzika,
  • skrzyp polny.

W związku z tym, że zioła mogą zawierać związki chemiczne o silnym działaniu, nie należy ich stosować nierozważnie. Nawet to, że produkty ziołowe są pochodzenia naturalnego, nie zmienia faktu, iż niewłaściwie stosowane mogą u nas wywołać niebezpieczne działania niepożądane. Ostrożności wymaga również stosowanie ich razem z innymi farmaceutykami, gdyż może się to skończyć niebezpiecznymi interakcjami leków. Z tego względu leki ziołowe najlepiej stosować po uprzednim skonsultowaniu się z lekarzem lub farmaceutą.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0

Komentarze (1)

Wyloguj
barba
barba

jakie zioła włączyć do diety aby zregenerować stłuszczenie wątroby.eliminuję tłuszcze,uprawiam sporty, a wątroba ciągle niejednorodna.może ktoś sobie z tym poradził?

Odpowiedz

Artykuły Właściwości ziół

Właściwości ziół Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna mieszanka ziołowa używana jest w celach kulinarnych. Skład ziół prowansalskich stanowią: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia...

Właściwości ziół Uprawa ziół w domu

Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest...

Właściwości ziół Zioła moczopędne

Zioła moczopędne to suplementy i leki ziołowe, których zadaniem jest zwiększenie wytwarzania moczu i usuwania płynów z organizmu, co jest wskazane podczas leczenia wielu chorób. Ten sam efekt można osiągnąć za pomocą leków...

Właściwości ziół Zioła na cellulit

Zioła na cellulit, do których należą m.in.: mniszek, ostropest, pietruszka, jałowiec, cyprys i koper, są naturalną metodą na pozbycie się tzw. pomarańczowej skórki. Ich działanie polega głównie na usunięciu toksyn z organizmu i...

Kiedy stosować zioła?
Właściwości ziół Kiedy stosować zioła?

Jest wiele powodów, dla których ludzie zwracają się w kierunku ziołowych i homeopatycznych medykamentów. Niektórzy wybierają taki sposób leczenia, gdyż nie stać ich na ubezpieczenie zdrowotne, inni wolą ziołowe leki,...

Medycyna chińska
Właściwości ziół Medycyna chińska

Medycyna chińska liczy sobie ponad pięć tysięcy lat. Jak się okazuje była ona już dobrze rozwinięta ok. 1000 roku p.n.e., a dokładniej w okresie panowania dynastii Shang. Podczas wykopalisk odnaleziono modele igieł stosowanych do akupunktury, które...

Właściwości ziół Zdrowa apteczka prosto z natury!

Wiedza na temat naturalnej apteczki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Już od najmłodszych lat słyszeliśmy o leczniczych właściwościach niektórych roślin. Matka natura nie tylko dostarcza nam wszystkich potrzebnych składników do...

Właściwości ziół Zioła mogą szkodzić!

Lekarze i aptekarze od dłuższego już czasu obserwują renesans naturalnych metod leczenia. Rozmaite preparaty tworzone na bazie znanych od wieków ziół cieszą się rosnącą popularnością zarówno wśród osób chorych, jak i...

Właściwości ziół Zioła nasenne

Zdrowy sen ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest to czas niezbędny do regeneracji sił potrzebnych do całodziennej aktywności. W czasie snu naprawiane są również uszkodzenia komórek i tkanek, do jakich...

Zioła oczyszczające
Właściwości ziół Zioła oczyszczające

Zioła oczyszczające wypłukują z naszej krwi, organów wewnętrznych toksyny i szkodliwe substancje. Ich działanie opiera się na zwiększeniu tempa metabolizmu. Pod wpływem ziół toksyny lepiej rozpuszczają się w wodzie, a następnie są wydalane z...

Właściwości ziół Zioła szwedzkie

Zioła szwedzkie to znana od pokoleń tradycyjna mieszanka 11 ziół. W jej składzie znajdują się: szafran, mirra, kamfora, kurkuma, dziewięćsił, teriak, senes, rabarbar, manna, arcydzięgiel i aloes. Stare receptury ziołowe sporządzane były...

Właściwości ziół Zioła w kuchni

Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka. Są to w dużej mierze gatunki przyprawowe, chętnie stosowane w sztuce kulinarnej. Pozwalają wzbogacić lub wydobyć smak potraw. Cenione są ze względu na swoje...

Ziołolecznictwo Zastosowanie ziół

Zioła, aromatyczne rośliny podnoszące walory smakowe potraw. Cenione są również za właściwości...

Właściwości ziół Uprawa ziół w domu

Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo...

Ziołolecznictwo Zastosowanie ziół szwedzkich

Szwedzkie zioła to lata przeprowadzanych badań i doświadczeń. Początki sięgają starych receptur...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij