Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego przyczynia się do utraty wagi, powoduje odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe w organizmie. Odpowiednia dieta, dostosowana do danego stadium choroby, odgrywa ogromną rolę w leczeniu tego przewlekłego i nawracającego schorzenia. Wrzodziejące zapalenie wywołuje zmiany zapalne w jelicie grubym. Przyczyny choroby nie są do końca zbadane. Lekarze uważają, że czynnikami prowokującymi są zaburzenia w układzie immunologicznym.

Spis treści:
  1. 1. Dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  2. 2. Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

1. Dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Główne założenia diety:

  • Przy zapaleniu jelita grubego należy spożywać białe pieczywo, tj. chleb i bułki pszenne, sucharki, makaron drobny, kaszę pszenną i ryż. Niezalecane jest spożywanie pieczywa razowego, grubych makaronów i grubych kasz.
  • Chorzy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie tolerują mleka i przetworów mlecznych. Choć nie jest to regułą. Niektórzy mogą pić mleko, maślankę i jeść chudy twaróg.
  • Dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie wyklucza z jadłospisu jajek, pod warunkiem, że będą podawane na miękko lub w postaci omletów na parze i sufletów. Zabronione jest spożywanie jajek smażonych, faszerowanych i jajecznicy.
  • Z jadłospisu osoby chore powinny wyrzucić tłuste gatunki mięs, wędliny podrobowe i konserwy. Wskazane jest spożywanie chudych gatunków wędlin, na przykład polędwicy, szynki i parówek odtłuszczonych.
  • Ryby są bogatym źródłem białka. Przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego można jeść chude gatunki ryb, czyli szczupaka, dorsza, sandacza i leszcza. Niepolecane są ryby wędzone, tłuste i marynowane.
  • Z tłuszczów dopuszczalne jest stosowanie jedynie masła i miękkiej margaryny.
  • Osoby chore powinny jeść warzywa (ziemniaki, marchew, dynia, pietruszka, pomidory) gotowane i rozdrobnione lub spożywać je w postaci soków. Niewskazane jest jedzenie kapusty, kalafiora, brukselki, fasolki białej, fasolki szparagowej, grochu, groszku zielonego, soi, cebuli, brukwi, rzodkiewki i kalarepy.
  • Zalecane owoce to: jabłka, brzoskwinie, morele bez skórki. Owoce pestkowe można spożywać w postaci przecierów. Nie należy zjadać gruszek, czereśni i fig.
  • Słaba herbata, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne to jedyne smakowe napoje, którymi może raczyć się osoba chora. Zabronione są napoje gazowane, kawa i napoje alkoholowe.
  • Wszystkich miłośników słodyczy może zmartwić fakt, że przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego należy wystrzegać się słodyczy, zwłaszcza tortów, ciast z kremami, z dodatkiem alkoholu i kawy.

Potrawy powinny być gotowane, duszone lub pieczone w folii. Należy bezwzględnie zrezygnować ze smażenia i pieczenia zwykłą metodą, zasmażania i zapiekania. Niepolecane są również ostre przyprawy (pieprz, papryka, ocet, musztarda, chilli, curry), które jedynie podrażniają organizm. Potrawy można doprawić pietruszką, koperkiem, wanilią, kminkiem, kwaskiem cytrynowym, solą i cukrem. Posiłki należy spożywać regularnie, mniej więcej 6 razy w ciągu dnia niewielkie porcje.

2. Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Przyczyny zachorowania na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie są do końca zbadane, choć przypuszcza się, że za powstanie choroby odpowiadają zaburzenia układu immunologicznego. Dieta jest sposobem leczenia schorzenia. W okresie zaostrzenia objawów choroby zaleca się stosowanie płynnej diety i później półpłynnej, jednak nie dłużej niż 3 dni. Kiedy wrzodziejące zapalenie jelita wchodzi w okres przewlekły, należy uzupełnić niedobory pokarmowe. W tym celu polecana jest dieta bogatoenergetyczna z dużą ilością białka.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Niedrożność jelit - czy mogę stosować dietę Dukana?

Witam, kilka lat temu miałam operację na niedrożność jelit, chciałabym wiedzieć, czy w związku...

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
Dieta dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita

Witam serdecznie! Mam 18 lat i w tym tygodniu zdiagnozowano u mnie wrzodziejące zapalenie jelita...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.

Artykuły Dieta w chorobach zapalnych jelit

Zespół jelita drażliwego Dieta w chorobie jelita grubego

Ponad połowa osób odwiedzająca poradnię gastrologiczną cierpi na zespół jelita drażliwego. W leczeniu bardzo ważny jest sposób odżywiania. Jaka jest więc dieta w chorobie jelita grubego?

Dieta a rak jelita grubego
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno...

Badania Biopsja jelita grubego

Biopsja jelita grubego to badanie diagnostyczne polegające na pobraniu z jelita grubego próbki...

Drożdżyca Drożdżyca jelita grubego

Drożdżyca jelita grubego, zwana inaczej kandydozą jelita grubego, jest chorobą wywołaną przez...

Rak jelita grubego
Onkologia Rak jelita grubego

Rak jelita grubego to częsty nowotwór przewodu pokarmowego. Wczesne jego wykrycie i prawidłowe leczenie pozwala na całkowite wyleczenie jelita grubego.

Polipowatość jelita grubego
Układ pokarmowy Polipowatość jelita grubego

Polipowatość jelita grubego to uwypuklenie błony śluzowej jelita grubego do wewnątrz. Uwypuklenia...

Rak jelita grubego Rak jelita grubego bez tabu

Rak jelita grubego co roku atakuje ponad 400 tys. Europejczyków - jest drugim pod względem...

Rak jelita grubego Rak jelita grubego - co warto wiedzieć?

Rak jelita grubego atakuje coraz więcej osób. Rocznie choruje na niego około 10 tysięcy ludzi. Jeżeli ktoś z twojej rodziny chorował na nowotwory, prawdopodobnie znajdujesz się w grupie ryzyka. Nieodpowiednia dieta czy brak ruchu również mogą doprowadzić do zachorowań...

Rak jelita grubego Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego!

Naukowcy z USA, analizując badanie przeprowadzone wśród ok. pół miliona osób doszli do wniosku, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Rak jelita grubego Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Rak jelita grubego jest najczęściej diagnozowanym nowotworem w Europie Zachodniej, w Polsce jest na drugim miejscu wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zależy od wielu czynników, w tym od wieku, czynników genetycznych, odżywiania...

Badania Endoskopia jelita

Endoskopia jelita to badanie diagnostyczne jelita cienkiego i/lub jelita grubego, podczas którego...

Niedrożność jelita
Układ pokarmowy Niedrożność jelita

Niedrożność jelit to choroba, która polega na zablokowaniu przechodzenia treści pokarmowej...

Wyłonienie jelita
Zabiegi Wyłonienie jelita

Wyłonienie jelita to inaczej stomia. Jest to zabieg operacyjny polegający na wytworzeniu sztucznego...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij