Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Wyniki beta hcg

Dieta na ładną cerę

Dieta na trądzik

(...) bogate w witaminę A, która normalizuje wydzielanie sebum (łój skórny). Witamina powstaje w naszym organizmie z beta ... tygodni przestrzegała diety ubogiej w węglowodany (cukry), druga natomiast diety bogatej w cukry. Wyniki tego eksperymentu ... . Nadmiar sebum powoduje blokowanie się porów oraz powstawanie podskórnych zaskórników. Nasz organizm zamienia witaminę A w beta ... znaleźć sprzeczne wyniki badań dotyczące tego efektu). Najnowsze polskie normy wody (pochodzącej zarówno z napojów, jak i produktów ...

Normy laboratoryjne

HCG wolna podjednostka beta

(...) jest jeszcze mikroporonienie. Dlatego dopiero wynik powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę. Normy beta HCG zmieniają się zależnie od rozwoju zarodka ... na progesteron. Wyniki poziomu B- HCG wynoszą odpowiednio:   Tydzień ciąży Poziom beta HCG 3. - 4. 9-130 mlU/ml 4 .- 5. 75 ... HCG beta (B-HCG), gonadotropina kosmówkowa, to hormon produkowany przez kobiecy organizm. Odpowiednie stężenie tego hormonu ... złośliwych. Co to jest HCG i jak wygląda badanie HCG? HCG beta (B-HCG) jest to gonadotropina kosmówkowa. Wytwarzana jest w obrębie ...

Badania

EEG

(...) czasie tego badania pacjent ma oczy zamknięte). Wyniki badania EEG U zdrowej osoby dorosłej w czuwaniu przy zamkniętych oczach wynik badania składa się z dominującej rytmicznej, regularnej czynności alfa, prawidłowo zróżnicowanej przestrzennie. W warunkach ... wzrokowej, związane są również ze stanem relaksu i obniżonym poziomem aktywności poznawczej; beta – częstotliwość od 12 do około 30 Hz i amplituda poniżej 30 µV, obrazują one zaangażowanie kory mózgowej w aktywność poznawczą, fale beta o małej ...

Normy laboratoryjne

HCG (gonadotropina kosmówkowa)

(...) HCG jako marker nowotworowy Gonadotropina kosmówkowa składa się z dwóch części (podjednostek): alfa i beta. Nieco większa ... cząsteczka HCG, wolna podjednostka alfa HCG, wolna podjednostka beta oraz całkowita beta HCG, tzw. Total test HCG (cała cząsteczka i wolna podjednostka beta). HCG wykrywane jest w moczu. Gonadotropina u płodów męskich pobudza komórki jąder do produkcji ... , że do badanej krwi lub moczu dodaje się specjalne oznakowane przeciwciała, które łączą się z HCG lub jego podjednostką beta. Następnie ...

Badanie krwi

Niepokojące wyniki bhcg

to nie jest to samo pytanie... Teraz otrzymałam dwa wyniki beta HCG i to mnie najbardziej niepokoi a są tu wspaniali specjaliści więc myślałam że otrzymam odpowiedź.Witam! Niestety nie napisała Pani jakie są wyniki wspomnianego beta-hCG, co wyklucza możliwość interpretacji. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Wysokie wyniki poziomu progesteronu i b-HCG u kobiety w 6 tygodniu ciąży

witam jestem w 6 tygodniu ciąży i odebrałam wyniki progesteronu i beta hcg więc ostatnią miesiaczkę miałam 27 sierpnia 2014r badania progesteronu i beta hcg robiłam 10 października w piątek i 13 października w poniedziałek powtórzyłam wyniki są następujące z 10.10.2014 progesteron 70,46 nml/l beta hcg 10141 mlU/ml natomiast z 13.10.2104 progesteron 62.36 nmol/l beta hcg 17786 mlU/ml martwię się że wyniki są za wysokie i nie wiem co oznaczają a wizytę mam dopiero za tydzień proszę o pomocWitam! Podane wyniki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Badanie beta HCG a wartości w innych laboratoriach

Witam. mam pytanie. czy w każdym laboratorium beta hcg jest robione tak samo to znaczy czy jest coś takiego że w jednym np wychodzi wartość np 2 tyg po stosunku a w innym np.4 tyg. Proszę o pomoc.Witam serdecznie. Tak naprawdę aby dobrze oceniać ciążę na podstawie badania beta hcg trzeba oceniać przyrost tego parametru a nie pojedyncze wyniki. Prawidłowo beta hcg wzrasta w ciąży od półtora do dwóch razy co 2 dni i to jest najważniejsze, by był ten progres . Wyniki poszczególnych laboratoriów mogą różnić się ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Test ciążowy

Powtórzenie badań BHCG a ciąża

witam w poniedziałek robiłam beta hcg wyszło 49 w czwartek powturzyłam i wynik wyszedł115 czy to oznacza wczesną ciążeWitam. Najprawdopodobniej tak. Takie wyniki sugerują rozpoznanie ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Negatywny wynik testu b-HCG

Witam. Dostałam dzisiaj wyniki beta hcg i pisze mi na samym początku beta hcg <0.100mIU/ml. Czy to ciąża, jak tak to proszę mi powiedzieć, który to tydzień?    Witam serdecznie! Pani wynik jest negatywny i oznacza, że nie jest Pani w ciąży. Jeżeli badanie było wykonane po 8-9 dniach od stosunku to wynik należy uznać za wiarygodny. Pozdrawiam.   ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Wynik Beta hCG a tabletki antykoncepcyjne

czy wynik Beta Hcg< 0,1mu przy normie 2,7 w 7 tygodniu od stosunku, drugi beta hcg w 15 tygodniu od stosunku w innym laboratorium <2mlu a norma do 4mlu na 100% wzklucyz ciaze? czy tabletki antzkoncepczjne mogly jakos wplznac na moje wznikiWitam! Podane wyniki w 100% wykluczają ciążę. Nie ma powodów do niepokoju. Ponadto proszę pamiętać, że antykoncepcja hormonalna nie wpływa na wynik beta-hCG. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Wzrost BHCG przy jednoczesnym spadku progesteronu

Witam, jestem w 9 tc (I dzień miesiączki 4.09). 03.11 zrobiłam badania, wyniki: BETA hcg-108377 U/L, a Progresteron 118 nmol/l. 05.11 powtórzyłam badania: BETA hcg 111667 U/L, Pprogresteron 109,6 nmol/l. Proszę o odp. czy wzrost BETA hcg nie jest za mały? przy jednoczesnym spadku progresteronu? AnnaSzanowna Pani, Przyrost Beta HCG w późniejszych tygodniach może się zmieniać i najważniejsze jest to, że ma tendencję wzrostową. Jeśli chodzi o poziom prosgesteronu to powinien on również wzrastać. Proponuję ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Bartosz Małek Lek. Bartosz Małek
Ginekologia

Czy to wczesna ciąża?

Witam, dziś odebrałam wyniki beta hcg i jest napisane 118.52 mIU/ml. Co to oznacza? Ostatnią miesiączkę miałam 09-11-2009r ... beta HCG) lub też, że ciąża nie rozwija się prawidłowo i może dojść do poronienia. Żeby o tym rozsądzić, konieczne byłoby kolejne badanie stężenia beta HCG we krwi, wykonane po dwóch dniach od poprzedniego, oraz badanie USG. W prawidłowej ciąży, stężenie beta HCG podwaja się co dwa dni. Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Wynik beta-HCG 5. dni po spóźnionej miesiączce

Witam. Czekam na wizytę u mojego ginekologa więc potrzebuje póki co tutaj uzyskać nurtującej mnie odpowiedzi. Chodzi mi o zinterpretowanie wyników badania beta HCG. 5 dni po spóźnionej miesiączce beta wynosiła 558. Badanie powtórzone po 48h wyniosło 1621,46. Czy wszystko dzieje się prawidłowo?Wyniki wskazują na ciąże. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Wyniki bHCG po inseminacji

(...) długość cyklu: 30 dni. - 17 dni po inseminacji (czyli 29 dnia cyklu) oznaczyłam beta hCG - wynik: 31.35. - 19 dni po inseminacji: 47.38 Co oznaczaja powysze wyniki beta hcg? Jaki powinien byc prawidlowy wzrost beta hcg? Czy na podstawie powyzszych mozna potwierdzic/wykluczyc ciaze? Dziekuje! - BeeJeżeli nie otrzymuje Pani żadnych leków hormonalnych przedstawione wyniki sugerują ciążę ... dniach, przy czym wzrost stężenia hCG ( jego podwojenie) sugeruje ciążę, pozdrawiam ...

Odpowiada 2 ekspertów : Prof. dr hab. n. med. Stanisław Radowicki Prof. dr hab. n. med. Stanisław Radowicki i 1 inny
Ginekologia

Wyniki HCG a określenie tygodnia ciąży

Zrobiłam sobie bete Hcg która wyszła 357, który to tydzień i czy badanie musze powtarzac?Witam, Wynik oznaczenia beta-HCG wskazuje na 4-5 tydzień ciąży. Na podstawie samego oznaczenia beta-HCG nie da się jednak dokładnie określić wieku ciążowego. Powinien on zostać skorelowany z badaniem usg. Proszę pozostać pod opieką ginekologa, nie ma potrzeby powtarzania oznaczenia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Ginekologia

Jak określić czas ciąży?

Witam .Wlaśnie odebralam wyniki badań beta HCG wynik to 18 072,0 moze mi Pani pomoc okreslic czas ciazy niestety nie pamietam ostatniej miesiaczki aczkolwiek przerwalam branie tabletek antykocepcyjnych i nie dostalam okresu. Pozdrwaiam .Na podstawie beta HCG nie można precyzyjnie określić czasu trwania ciąży. Proponuję wykonanie badania usg na podstawie, którego lekarz określi wiek ciąży. ...

Ginekologia

Wyniki beta HCG po 10 tygodniach od stosunku

czy powinnam powtórzyć beta hcg po 10 tygodniach od dobytego stosunku jeśli mój wynik poniżej 1,20 ? czy po takim czasie gdybym była w ciąży beta by to pokazala ?Witam! Po 10 tygodniach od stosunku w przypadku ciąży poziom betaHCG z pewnością byłby podwyższony. Nie ma konieczności powtarzania badania w przypadku negatywnego wyniku. Na podstawie otrzymanego wyniku badania może Pani wykluczyć ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Gonadotropina kosmówkowa

Poziom beta HCG w 15 tygodniu ciąży

(...) !!!Witam serdecznie, normy beta-hcg dla poszczególnych tygodni ciąży są bardzo szerokie. Pani wynik mieści się w normie, choć jest wysoki. Ważniejszy od samego bezwględnego wyniku beta-hcg jest przyrost stężenia tego hormonu w czasie. Nie powinna się Pani obawiać ... . Nie dotarły do mnie jeszcze pełne wyniki (wszystko przez te święta). Dostałam tylko SMS-a, że ryzyko zespołu Downa jest niskie, natomiast mam wysoki poziom betaHCG i w 19 tygodniu mam zrobić usg genetyczne. Wczoraj zrobiłam sobie badanie poziomu betaHCG (14 tydzień ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy beta HCG nie rośnie zbyt wolno?

witam jestem w 5 tyg ciazy i robilam wyniki beta hcg poniewaz mialam plamienia i wciaz mam lekkie brazowe lekarz kazal brac luteine 50 dopochwowo 2 razy dziennie i zastanawiam sie czy beta hcg nie rosnie zbyt wolno 1 wynik 3274 a druigi 4987 dziekuje za odpowiedxzNie napisała Pani w jakich odstępach wykonywała oznaczenia beta-hCG. Poziomy i dynamika narastania są bardzo zmienne osobniczo. Ważnym jest fakt, że cały czas stężenie hormonu zwiększa się. Na kolejnych wizytach kontrolnych warto wykonać powtórne USG. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Czy przyrost beta HCG jest zawsze adekwatny do wieku ciąży pokazany na USG?

(...) kobiet posiada wyniki beta HCG poza przewidzianymi normami. W interpretacji Pani sytuacji pomocna byłaby informacja o dacie ... Witam bardzo serdecznie! Miałam robione badanie na beta HCG: 16 września wynosił 1480,74 UI/L, a 28 września - 35866,41 UI ... . DziękujęWitam! Dysproporcja pomiędzy wynikiem badania poziomu hormonu beta HCG, a wiekiem wynikającym z rzeczywistego rozmiaru ... metodą IVF, dzieci te jednak szybko „nadganiają” w późniejszej ciąży). Należy jednak pamiętać, że normy beta HCG są bardzo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Tydzień ciąży a wynki testu bHCG

Witam robilam dzisiaj wynik beta hcg i wyszedl mi 30617,79 . Ktory to tydzien? Tydzien temu mialam wynik 2911 . Czy wszystko jest ok jak powinno? Wyniki wskazuje jedynie na bardzo znaczny wzrost Beta- HCG, jednak nie służy to określaniu tygodnia ciąży. Pomimo, iż na wyniku widnieją normy dla poszczeglónych tygodni, to nie ma to istotnego znaczenia klinicznego. Ważne są jedynie tendencje wzrostowe lub spadkowe i szybkość zmian.; Odpowiedź uzyska Pani wyłącznie na podstawie USG ...

Ginekologia

Wyniki badania poziomu bHCG w 8 tygodniu ciąży

Witam Jestem w ósmym tygodniu ciąży Badania beta hcg wykonywane co 48 godzin dały kolejno wynik 14590, 19826 i 27051 Czy oznacza to że ciąża nie rozwija się prawidłowo Mój ginekolog jest na urlopie i nie mam z kim konsultować wyników Proszę o pomoc Anna BWszystko jest OK. Ale nie robi się obsesyjnie seryjnego oznaczania betaHCG. Nie ma to sensu. Wyniki często są nieinterpretowalne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Ciąża a wysoki poziom b-HCG

Witam. Moje wyniki z beta HCG wynosza 43874.3 nie wiem czego mam się po tym spodziewać czy martwić czy nie. Lekarz przewidywał 16/17 tydzień ciązy.Witam! Podany wynik nie powinien stanowić powodów do niepokoju. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Wynik poziomu bHCG 10 dni po stosunku

Witam. Dziś zrobiłam wyniki na BETA HCG. Stosunek miał miejsce 13 września, a badanie 23 września. Wynik to <0,1. Czy to oznacza, że nie jestem w ciąży? Czy może test był zrobiony za wcześnie? Pozdrawiam.Witam! Podany wynik wyklucza ciążę. Nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Podejrzenie ciąży po obniżeniu szyjki macicy

Witam 25.07 współżyłam doszło do wytrysku do środka po tygodniu zaczęłam być senna zmęczona więcej jeść poszłam do gin który stwierdził Obniżenie szyjki macicy,i powiększona macice jak u ciężarnej zlecił beta hcg dziś odebrałam wyniki BETA HCG <1.20mIU/mL 0,0 -5,0 co oznaczają te wyniki ?dodam że nadal mam objawy jak wyżej doszło do tego ból piersi przy dotykaniu bóle pod brzuchem nie są to objawy przed miesiączka bo nigdy tak nie miałam pytam tu bo do gin mam długi termin zaczynam się martwićWynik ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Dlaczego moje wyniki badań się różnią?

Zrobiłam badanie krwi w innym laboratorium, jestem przerażona, mam jakieś inne wyniki. Beta HCG <1,2 mIU/ml HCG wolna jednostka beta <2 ng/ml. Proszę jeszcze raz o szybką interpretację.Witam serdecznie! Na podstawie przytoczonych wyników badań można jednoznacznie stwierdzić, że nie jest Pani w ciąży. Oczywiście zakładam, że testy wykonywane były co najmniej 8 dni po zbliżeniu. Wcześniejsze oznaczenia wymagają powtórzenia badania. Różne wyniki badań wiążą się z innymi jednostkami ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Poród

Beta HCG - co z moją ciążą?

21 września miałam wynik beta-HCG 1096, natomiast 29 września wynik badania wyniósł aż 20027. Czy to normalne, że tak szybko wzrósł ten beta- Hcg? Czy to oznacza prawidłową ciążę? I który tydzień?Witamy serdecznie. Nie możemy odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ dotyczy prośby o interpretację wyników badań. Skonsultuj wyniki ze swoim lekarzem prowadzącym, który znając Ciebie i mając możliwość przeprowadzenia ewentualnych badań, będzie mógł właściwie je zinterpretować i ocenić Twój stan zdrowia. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy jest możliwość pomyłki badania krwi na obecność beta HCG?

Witam. Chciałam się dowiedzieć czy jest możliwość pomyłki badanie krwi na obecność beta HCG. Ostatnią miesiączkę miałam 20 grudnia. Odbyłam stostunek przerywany 30 grudnia. Wykonałam test płytkowy (24 oraz 30 stycznia) oba negatywne. 6 grudnia wykonałam badanie krwi na obecność beta HCG które wynosiło 0,12. Pytanie jest następujące czy jest możliwość pomyłki testu i czy mogę być w ciąży.?Wyniki nie wskazują na ciąże. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Który to tydzień ciąży z wyniku betaHCG?

Mam pytanie, ponieważ odebrałam wynik badania betaHCG: 2889, z USG pęcherzyk o wymiarach 4,7 mm. Zastanawiam się, który to może być tydzień ciąży?Witam serdecznie! Przedstawione wyniki świadczą o młodej ciąży. Do zapłodnienia najprawdopodobniej doszło 3 tygodnie temu (wtedy też musiała mieć Pani owulację). Według wyniku betaHCG oraz wielkość pęcherzyka ciążowego świadczą, że jest Pani w piątym tygodniu ciąży. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Brak zarodka a wynik BHCG

witam. pierwsze badanie beta hcg zrobiłam ok 4-5 tc-wynik 1060 mlU/ml. Tydzień później zrobiłam usg i był pęcherzyk 12 mm ale bez echa zarodka. Nic więcej lekarz nie widział. Powiedział, że może będzie widać za tydzień. Po 2 dniach od tego badani usg powtórzyłam badanie beta i wynik był 14441 mlU/ml. Na badanie usg idę za tydzień. Czy te wyniki są prawidłowe?Witam! Przyrost betaHCG może wskazywać na prawidłowy rozwój ciąży. Proszę udać się na badanie kontrolne w umówionym terminie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Badanie krwi

Badanie USG a wykrycie ciąży

Witam, testy ciążowe wykazują pozytywne wyniki, jednak chcielibyśmy mieć potwierdzenie ze wszystko jest ok. Kiedy najwcześniej można udac się do ginekologa? Alternatywnie, gdzie należy się udać by uzyskać skierowanie na badania krwi żeby sprawdzić beta hcg?? Po skierowanie na badanie beta HCG trzeba udać się do ginekologa. USG przezpochwowe może uwidocznić pęcherzyk ciążowy ok 5 - 6tyg ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Robert Gardocki Lek. Robert Gardocki
Urologia

Marker nowotworowy: HCG czy BHCG?

czy jeśli chcę wykonać marker nowotworowy, diagnozujący nowotwór jądra- mam wykonać marker HCG czy beta HCG. dostałem skierowanie na HCG, wykonałem go, jednak czytając internet dochodzę do wniosku, że powiniennem wykonać beta HCG. czy zrobić to przed kolejną wizytą u urologa?beta HCG ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Mariusz Blewniewski Dr n. med. Mariusz Blewniewski
Ginekologia

Przyrost BHCG a długość ciąży

(...) seryjne betaHCG? Proszę tego nie robić, bo wyniki z komercyjnych laboratoriów są niemiarodajne. Poza tym przy betaHCG poniżej 1000 ... Witam. 7 maja 2014 r.- ostatnia miesiączka, długość cyklu u mnie to 33-34 . Pierwsze hcg beta robiłam 17.06.14- 181, drugie 18.06 - 306, a trzecie 20.06 -996,20. U lekarza byłam 16 .06 i nic nie było widać na usg tylko coś tam się przejaśniało jak to lekarz stwierdził, macica powiększona. Związku z tym mam 2 pytania: 1. Czy beta przyrasta prawidłowo bo dla norm procentowych ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Prawdopodobieństwo ciąży a wynik beta hCG

Witam serdecznie, wczoraj odebrałam wyniki beta hcg, którego poziom wyszedł 656, jutro jestem umówiona na wizytę u lekarza, lecz chciałabym wiedzieć już dzisiaj czy jestem w ciąży? Pozdrawiam serdecznieZachęcam do przeczytania poniższego artykułu. Duża prawda, że jest Pani w ciąży. http://portal.abczdrowie.pl/hcg Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander Ropielewski ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Ginekologia

Wyniki beta hcg

Tydzień temu zrobiłam sobie badanie beta hcg i wyszło mi 305. Okres spóźniał mi się wtedy jakieś 3 może 4 dni. Który to mógł być tydzień ciąży?Tydzień temu zrobiłam sobie badanie beta hcg i wyszło mi 305. Okres spóźniał mi się wtedy jakieś 3 może 4 dni. Który to mógł być tydzień ciąży? Witam! Według ogólnie przyjętych zasad czas ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Natomiast wynik beta-hCG 305, może wskazywać na początek 5 tygodnia - co by się zgadzało. Tutaj znajdzie Pani artykuł ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski